ریزان شیخ دلیر مشاور دفتر سیاسی اتحادیە میهنی کردستان (یکیتی) در گفتگو با کردپرس، در ارتباط با موضوع منصب ریاست جمهوری عراق کە در سهمەیبندی قدرت در این کشور بە کردها رسیدە و این کە این منصب باید بر اساس توافق بە احزاب کُرد برسد یا این کە شمار کرسی ها مبنا قرار گیرد، گفت: همگی بە این امر واقفیم کە اکثر مسائل و مشکلات عراق بە دلیل تنوع قومی و مذهبی در آن است. تعداد احزاب و جریانات سیاسی بسیار زیاد است و متاسفانە بیشتر آن ها دارای شاخە نظامی هستند و این نیز مسئلە ای بسیار بزرگ است. بنابراین اکثر احزابی کە پس از سال ٢٠٠٣ تاکنون در صحنە سیاسی عراق حضور داشتەاند برایشان قابل پذیرش نیست کە بە اپوزیسیون تبدیل شوند. بە همین دلیل باید همگی با هم (منظورم احزاب قدیمی است نە احزاب جدید) بر سر همە مسائل توافق کنیم.
ریزان شیخ دلیر در خصوص کاندیداتوری برهم صالح، گفت: برهم صالح رئیس جمهور عراق کارنامە قابل دفاعی در این منصب دارد و توانستە است علیرغم کشمکش های فراوان در صحنە سیاسی کشور، امور را در دست داشتە باشد و اوضاع را تحت مدیریت بگیرد و بە همین دلیل چرا نباید از شخصیتی با این توانایی دفاع و پشتیبانی کنیم و شخصی را بر کرسی بنشانیم کە چنین توانایی ندارد.
وی تصریح کرد؛ ما تا این لحظە بر نامزدی برهم صالح برای تصدی منصب ریاست جمهوری تاکید داریم و نزد حزب اتحادیە میهنی، مناسب ترین نامزد می باشد. در ارتباط با روابط حزب دمکرات و اتحادیە میهنی باید بگویم کە این ما (اتحادیە) نبودیم کە صفوف و اتحاد کردها را بر هم زدیم. حزب دمکرات با جریان صدر و سنی ها همپیمان شد. اتحادیە چنین کاری نکرد. بە همین دلیل مسئولیت تبعات سیاسی چنین اقدامی در اقلیم کردستان بر عهدە حزب دمکرات است و بس.
وی در پاسخ بە چرایی پافشاری حزب دمکرات بر نامزدی هوشیار زیباری و این کە آیا این موضوع ارتباطی با هدف پارتی برای تصدی منصب استانداری کرکوک و تبدیل منصب ریاست جمهوری برای کارت فشار تحقق این هدف، گفت: بر اساس اطلاعاتی کە ما داریم هدف حزب دمکرات از توافقی کە با دو جریان عراقی بستە، تصدی منصب ریاست جمهوری است بە ویژە پافشاری این حزب بر تصدیاین منصب از سوی هوشیار زیباری است. شخصی کە دارای پروندە فساد اقتصادی بود و از سوی مجلس وقت از کار برکنار شد و این نیز اهانت بزرگی برای آن ها و بە ویژە خانوادە بارزانی بود. دلیل این همە اصرار برای تصدی منصب ریاست جمهوری از سوی زیباری، بازگرداندن اعتبار از دست رفتە بە وی و این خانوادە است. در توافق پارتی با جریان صدر و سنی ها هیچ اشارە ای بە کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشە و اجرای مادە ١٤٠ قانون اساسی نشدە است. سرنوشت کرکوک هم بە انتخابات وابستە است و همە ما بە دنبال آن هستیم کە استانداری کُرد زمام امور این استان را در دست بگیرد و بر اساس تعداد کرسی ها این منصب حق اتحادیە میهنی است.
ریزان شیخ دلیر در بارە سرنوشت کرکوک در صورت موفقیت هر یک از نامزدهای ریاست جمهوری حزب دمکرات و اتحادیە میهنی، تاکید کرد: آیندە کرکوک بسیار مهم تر از آن است کە کدام یک از این نامزد ها منصب ریاست جمهوری را تصدی کنند. این موضوع وابستە بە انتخاب دوبارە شورای استانی و این مهم است کە سرنوشت کرکوک را تعیین می کند. بنابراین مسیری کە سرنوشت کرکوک را مشخص می کند پس از انتخابات شوراهای استانی مشخص خواهد شد. نباید این نکتە را نیز فراموش کنیم کە مشکلات و مسائل کرکوک چنان پیچیدە است کە صرفا از سوی اتحادیە میهنی و یا حزب دمکرات قابل حل و فصل نیست.
مشاور دفتر سیاسی اتحادیە میهنی در ارتباط با انتخابات پارلمانی اقلیم کردستان و مناقشات بر سر یک یا چند حوزە ای بودن، گفت: انتخابات پارلمانی کردستان حائز اهمیت است و اتحادیە میهنی بر برگزاری آن مشروط بر این کە یک حوزە ای نباشدو تاکید دارد. اتحادیە میهنی درخواست کردە است کە اقلیم کردستان بە هشت حوزە انتخابی تقسیم شود. این تقسیم بندی منافع همە طرف ها را تامین می کند. یک حوزە ای بودن بە نفع احزاب و جریانات سیاسی نیست و همە احزاب بە جز حزب دمکرات بر تعدد حوزە ها تاکید دارند.
مصاحبە: حسن صالحی – سرویس عراق و اقلیم کردستان
نظر شما