به گزارش کردپرس، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه امروز چهارشنبه در بازگشت از سفر خود به قبرس و آذربایجان در سخنانی از عدم موافقتش با عضویت سوئد در پیمان ناتو خبر داد و شرط حصول این موافقت را انجام درخواست های ترکیه مبنی بر مبارزه سوئد با اعضای PKK در این کشور دانست.
به نوشته دیلی صباح، اردوغان با بیان این که ترکیه نمی تواند فعالیت های اعضای PKK در سوئد را تحمل کند، گفت: «با این شرایط ما نگرش مثبتی به عضویت سوئد در ناتو نداریم. ناتو نمی تواند ما را مجبور به تایید عضویت سوئد در این سازمان پیش از حل شدن مسئله تروریسم در این کشور کند.»
بنا بر گزارش آناتولی ترکی، اردوغان با بیان این که اخیرا در استانبول با ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو دیدار کرده است، گفت: «اگر انتظار دارید ما به انتظارات سوئد پاسخ دهیم، اول از همه، سوئد باید جلوی فعالیت های سازمان تروریستی (PKK) را در این کشور بگیرد. اما همان وقتی که استولتنبرگ داشت با ما حرف می زد، متاسفانه تروریست ها در خیابان های سوئد در حال راهپیمایی بودند.»
اردوغان با بیان این که مقابله با تروریست ها ربطی به قانونگذار ندارد و وظیفه مجریان قانون است، گفت: «مگر ما در جودی، گابار، تندورک و بستا با موضع حقوقی وارد شدیم؟ نه، قانون اساسی پیشتر این صلاحیت را به مجریان قانون داده است. از این حقوق استفاده کنید و با تروریست ها مقابله کنید. شما از صلاحیت خودتان در زمینه مبارزه با تروریسم استفاده نمی کنید و بعد توقع دارید ما سوئد را وارد ناتو کنیم. پس شاخه ضد تروریسم ناتو کجاست؟ اگر این موضوع را حل نکنید، ما هم نمی توانیم در ویلنیوس طرف شما را بگیریم.»
او با بیان این که نظر رئیس جمهور ترکیه در چهارمین نشست مکانیزم مشترک دائمی با هیأت های سوئد، فنلاند و ناتو توسط عاکف جاغتای قلیچ رئیس هیأت ترکیه به همین طریق ابراز می شود، گفت که «نظر رئیس جمهور ترکیه نه تنها در اجلاس آنکارا بلکه در ویلنیوس هم همین است و تغییری در موضع او ایجاد نخواهد شد.»
اردوغان در این سخنان همچنین از فروش سلاح توسط آمریکا به یونان انتقاد کرد و از آمریکا خواست تا ارسال سلاح به این کشور را متوقف کند. اردوغان پرسید: «معلوم نیست آنها این سلاح ها را رایگان می گیرند یا پول ناچیزی هم در قبال آن می پردازند. من نمی دانم یونان این همه سلاح را می خواهد چه کار؟»
رئیس جمهور ترکیه در ادامه با تاکید بر این که دولتش به دنبال ایجاد صلح است، گفت: «ما اینجا هستیم تا از شمار دشمنانمان کم کنیم نه این که بر شمار آنها بیافزاییم. این است ترکیه و این است اردوغان!»
لازم به ذکر است که چهارمین اجلاس مکانیزم مشترک بر اساس توافقنامه سه جانبه با حضور هیأتهایی از ترکیه، فنلاند، سوئد و ناتو امروز چهارشنبه 14 ژوئن 2023 به میزبانی عاکف چاغتای قلیچ، مشاور ارشد رئیس جمهوری ترکیه در آنکارا پایتخت این کشور برگزار می شود.
فنلاند و سوئد سال گذشته میلادی در پی حمله نظامی روسیه به اوکراین، خواستار پیوستن به ناتو شدند اما این روند توسط ترکیه متوقف شد. ترکیه خواستار استرداد فعالان کرد و اعضای PKK شد که در سوئد و فنلاند به سر می برند. پس از آن هر دو کشور تلاش هایی را برای کسب موافقت آنکارا آغاز کردند.
پارلمان ترکیه در میان 30 کشور عضو ناتو، آخرین پارلمانی بود که عضویت فنلاند را در این سازمان نظامی تأیید کرد. سرانجام رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در اوایل ماه مارس با تقدیر از تلاش های فنلاند در قبال امنیت کشورش، با درخواست هلسینکی برای پیوستن به ناتو موافقت کرد.
نظر شما