مداخله آمریکا به سود اقلیم کردستان در بغداد به دور از ذهن است

سرویس عراق و اقلیم کردستان- سفیر اسبق آمریکا در عراق در مصاحبه با شبکه رسانه‌ای «رووداو» اقلیم کردستان، گفت: برخی ازاحزاب داخلی عراقی و طرفهای بین المللی  وجود دارند که برای تضعیف اقلیم کردستان و حکومت خودمختار آن تلاش می کنند. از نظر من راه‌حل در این است که رهبری اقلیم کردستان ارتباط  مستحکم خود را  با طرفهایی در بغداد برای بسیج حمایت ها از خود و شناخت کسانی که به نظر می رسد به دنبال تضعیف اقلیم کردستان هستند،حفظ کند.

به گزارش کردپرس، داگلاس سیلیمان، سفیراسبق آمریکا در عراق در مصاحبه با بخش خبری ساعت 17 عصر (14 سپتامبر 2023) که با اجرای سیما آبخیز از شبکه رووداو، پخش شد، گفت: او معتقد است که یک گروه قدرتمند،متعصب و ملی‌گرای شیعه وجود داردکه می خواهد، اقوام و اقلیت ها و اقلیم کردستان، تحت نفوذ بغداد قرارگیرند.

داگلاس سیلیمان که از سال 2016 تا 2019 سفیر آمریکا در عراق بوده و اکنون به عنوان رئیس مؤسسه کشورهای عرب خلیج فارس در واشنگتن، فعالیت می کند، در پاسخ به پرسش رووداو درخصوص سفر مسرور بارزانی، نخست وزیر اقلیم کردستان و قباد طالبانی، معاون او به بغداد، با اشاره به پیام مسرور بارزانی، نخست وزیر اقلیم برای رئیس جمهوری آمریکا،گفت: من از  مفاد این پیام، آگاه نیستم،اما ازگزارش های مطبوعاتی در این خصوص مطلع شدم و همانطور که اشاره کردم محتوای پیام کاک مسرور، خطاب به رئیس جمهور بایدن، این است که حکومت خودمختار کردستان در خطر است و نیروهایی در بغداد، ایران و  دیگر نیروها، شاید بخواهند اقلیم کردستان را تضعیف کنند. من تصورمی کنم، این پیامی است که رئیس جمهور بایدن آن را درک می کند و به آن ارج می نهد.

مصاحبه رووداو با داگلاس سیلیمان، سفیراسبق آمریکا در عراق به شرح زیر است:

رووداو: نخست وزیر اقلیم کردستان و معاونش با هم به بغداد سفر کردند، آیا آمریکا با دیدن نخست وزیر و معاون نخست وزیر در کنار هم، از اقلیم کردستان  بهترحمایت خواهد کرد؟

سیلیمان: این سوال خوبی است. همانطور که کاک مسرور بارزانی ،نخست وزیر اقلیم کردستان،هفته گذشته با ارسال پیامی برای واشنگتن درخصوص  آن سخن گفته است، مشکل اصلی اکنون، این است که خودمختاری اقلیم کردستان در سیاست عراق در معرض تهدید قرار دارد و به نظر می رسد که احزابی در داخل عراق وطرفهای خارجی برای تضعیف اقلیم کردستان و خودمختاری آن تلاش می کند، بنابراین من معتقدم که رهبری اقلیم کردستان باید ارتباط نزدیک با احزاب در بغداد را برای بسیج آنها جهت حمایت از خود حفظ کندواحزابی را که به نظر می رسد به دنبال تضعیف اقلیم کردستان هستند، بشناسد. همچنین اگر رهبری اقلیم کردستان به برقراری ارتباط با دوستان اقلیم کردستان ادامه دهد، ایده خوبی خواهد بود.

رووداو: احزابی که می خواهند اقلیم کردستان را تضعیف کنند، کدام هستند؟

سیلیمان: تصور می کنم که طرفهایی در مکان‌های مختلف در داخل عراق هستند. من معتقدم که یک گروه شیعه متعصب، ملی گرا و قدرتمند که متشکل از کسانی که معتقدند عراق باید به شدت از سوی شیعیان اداره شود و سایراقوام باید در این چارچوب عمل کنند، وجود دارد. این گروه می خواهد اقوام و اقلیت ها و اقلیم کردستان تحت نفوذ بغداد قرارگیرند. من هم معتقدم ایران هم تا حدودی چنین تمایلی دارد. ایران روابط دیرینه و مثمر ثمری با احزاب مختلف در اقلیم کردستان دارد، اما به طور کلی و همانطور که دیدیم هنگامیکه ایران به حملات نظامی علیه کردهای مخالف خود در اقلیم کردستان دست می زند، می‌خواهد اطمینان حاصل کند که اقلیم کردستان، اقدامی از جمله ایجاد پناهگاه برای این مخالفان که به منافع ایران لطمه بزند، انجام نخواهد داد.

رووداو: نخست وزیر اقلیم کردستان در 13 سپتامبر گفت که اقلیم کردستان در ارائه اطلاعات به دولت عراق بسیار شفاف عمل می کند، اما بغداد آنطور که سیستم فدرالی دیکته می کند، عمل نمی کند. آیا آمریکا می خواهد یک سیستم فدرالی برای اقلیم کردستان ایجاد کند؟

سیلیمان: ثبات کردستان برای آمریکا اهمیت زیادی دارد. در واقع، این  مسئله به مرحله پس از سال 2003 بازنمی گردد، بلکه به پیش از سرنگونی صدام حسین و مداخله نظامی آمریکا که منجر به سرنگونی صدام حسین شد، بازمی گردد. از نظر ما اقلیم کردستان یک دوست بود و یک پشتیبان برای مابود. همه ما به عنوان آمریکایی به  فرصت های تجاری در اقلیم کردستان دست یافتیم. در اقلیم کردستان قراردادهای بهتر و سودآورتر و فضای تجاری بسیار بهتری پیدا کردیم. ثبات اقلیم کردستان برای ثبات عراق و به طور کلی منطقه مهم است و این برای دولت واشنگتن بسیار اهمیت دارد. مشکل، همانطور که من می بینم، این است که رهبری اقلیم کردستان هرگز از این توانمندی که قانون اساسی عراق به اقلیم کردستان اعطا کرده است، چه به عنوان یک اقلیم و چه به کردها به عنوان یک ملت، استفاده نکرده است. ده ها سال است که بین بخشهای مختلف اقلیم کردستان و بین احزاب مختلف، اختلاف وجود داشته است. گاه از بغداد برای  قدرتنمایی یک حزب کردستانی علیه حزبی دیگر بهره بردند، بنابراین، من معتقدم که بهترین راهبرد برای اقلیم کردستان این است که بابغداد به زبانی واحد سخن بگوید. اگر کاک نچیروان یا کاک مسرور به بغداد بروند، مهم این است که پیامشان یکسان باشد و سایر رهبران کُرد در بغداد نیز باید پیامی هماهنگ برای ارائه به دولت بغداد داشته باشند.

رووداو: هر زمان که اقلیم کردستان احساس می کند که حقوقش در بغداد حفظ نمی شود، از آمریکا یاری می طلبد، آیا این انتظار از آمریکا درست است؟

سیلیمان: فکر می کنم بستگی به این دارد که این حقوق چه باشد. شکی نیست که آمریکا می خواهد شاهد اجرای آن بخش هایی از قانون اساسی عراق باشد که از خودمختاری اقلیم کردستان و روابط خوب بین دولت اربیل و دولت بغداد حمایت می کند. مطمئناً زمانی که در بغداد بودم، از اربیل و سلیمانیه  دیدارهایی ازنزدیک داشتم و تلاش زیادی برای ایجاد هماهنگی در خصوص قوانین مندرج در قانون اساسی عراق انجام دادم. من فکر می کنم که اگر کردهای عراق تصور می کنند که آمریکا به نفع اقلیم کردستان در بغداد مداخله نظامی خواهد کرد، این دور از ذهن است، اما آمریکا برای مدت طولانی کمک نظامی بسیار مهمی به پیشمرگه ها کرده است. صراحتاً بگویم، ما در دولت آمریکا بخش قابل توجهی از حقوق پیشمرگه های تیپ های مشترک را پرداخت می کنیم. درموضوع اختلافات ادامه دار بین اربیل و سلیمانیه، تنها به بخش هایی از پیشمرگه ها اجازه داده می شود که به این تیپ های مشترک بپیوندند و سایر جریانات کردستان نیز پیشمرگه های خاص خود را دارند که هیچ هماهنگی با این تیپ های یکپارچه یا سایر بخش های پیشمرگان کردستان ندارد، بنابراین، حتی از منظر امنیتی، اختلاف بین رهبران اقلیم کردستان به بروز مشکلاتی در تشکیل یک جبهه واحد برای رسیدگی به مسائل امنیتی و بحث در مورد این مسائل با وزارت دفاع عراق، نیروهای حشد الشعبی یا سایر یگانهای شبه نظامی انجامیده است. آمریکا به حمایت از پیشمرگه ها ادامه خواهد داد، زیرا پیشمرگه ها نیرویی براساس قانون اساسی عراق هستند، اما من مجدداً به لزوم هماهنگی بین رهبری اقلیم کردستان عراق برای بهره مندی مناسب و مؤثر از این منابع اعتقاد دارم.

رووداو: بر اساس گزارش المانیتور، پیامی از سوی نخست وزیر اقلیم کردستان برای جو بایدن ارسال شده است، از این پیام چه می دانید؟

سیلیمان: بله، من از این پیام به طور کامل آگاه نشده ام،  اما گزارش های رسانه ای در خصوص این پیام را دیده ام. همانطور که قبلاً اشاره کردم، محتوای پیام کاک مسرور به رئیس جمهور بایدن این است که اداره خودمختار کردستان در خطر است و نیروهای بغداد، ایران و سایرین ممکن است بخواهند اقلیم کردستان را تضعیف کنند. من فکر می کنم این پیامی است که رئیس جمهور بایدن آن را درک می کند و قدردان آن خواهد بود. اما تکرار می‌کنم، اگرچه کردها چندان به این امر اذعان ندارند، واشنگتن به اقلیم کردستان به عنوان بخشی از عراق نگاه خواهد کرد. ما به حمایت ازتوسعه اقتصادی اقلیم کردستان ادامه خواهیم داد و همانطور که اشاره کردم به حمایت از تیپ های مشترک پیشمرگه ها ادامه خواهیم داد و تلاش می کنیم به رهبری اقلیم کردستان کمک کنیم تا پیام های بهتر و همکاری بیشتری را به بغداد ارسال کند، اما این اقدام باید از سوی  رهبری سیاسی اقلیم کردستان انجام گیرد. آمریکا نمی تواند نحوه تعامل با اقلیم کردستان را به بغداد تحمیل کند، اما ما از توافق بین اربیل و بغداد در خصوص درآمدهای نفتی و اعتباراتی که بغداد به عنوان حقوق کارکنان اقلیم کردستان  پرداخت می کند و هماهنگی بین نیروهای امنیتی بسیار حمایت می کنیم. اما آمریکا حکومت اقلیم کردستان نیست.

رووداو: اما از سال 2005، آمریکا ضامن حفظ نظام فدرال در عراق و اقلیم کردستان بوده است.آیا هنوز هم نقش ضامن را بازی می کند؟ آیا می تواند این سیستم را حفظ کند؟

سیلیمان: پاسخ صریح این است که آنچه که درخصوص وظیفه آمریکاگفته می شود، اغراق آمیزاست. ما هیچ قراردادی با عراق یا کردستان عراق برای حفظ نظام از راههای نظامی نداریم و با دیگر همپیمانان خود در منطقه، نه با عربستان سعودی، نه با اسرائیل و نه با امارات، چنین چیزی نداریم. ما با هیچ کشور دیگری غیر از کشورهای عضو ناتو، دارای چنین روابطی نیستیم، بنابراین، کردهای عراق نباید انتظار داشته باشند که آمریکا به طور یکجانبه برای نجات کردستان بشتابد. ما با اربیل وبا سلیمانیه و با بغداد کار می کنیم و تلاش می کنیم گفتگوها را تسهیل کنیم و به تشویق توافق بهتری برای کردستان بپردازیم تا دولت بغداد مطمئن شود که این تعامل با حسن نیت انجام می شود و پذیرش این مسئله به ویژه در بغداد دشوار است، زیرا بسیاری از احزاب مختلف در دولت و سیاست عراق وجود دارند که دارای روابط متفاوتی با اقلیم کردستان و رهبری کردستان هستند، اما ما به تلاش‌های خود برای تسهیل گفتگوها ادامه خواهیم داد تا اطمینان حاصل شود که این شبهه ها و تردیدها در روابط و تبادل اتهامات دو طرف حل خواهد شد. آمریکا نمی تواند هیچ راه حلی را بر اربیل یا بغداد تحمیل کند.

کد خبر 2760899

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha