به گزارش کردپرس به نقل از رسانه خبری صدای آمریکا، عبدالرحمن جزاییری فرمانده حشدالشعبی در وزارت دفاع عراق به صدای آمریکا اعلام کرد من مسئولیت این حرف خود را بر عهده میگیرم، کردستان مانند بقیه مناطق عراق است ما نگاه تبعیض آمیزی نسبت به مناطق عراق نداریم و مردم کردستان را دوست داریم هدف فقط نیروهای ائتلاف در فرودگاه حریر هستند و هیچ نهادی و دستگاه دیگری هدف حملات نمیباشند.
به گفته مسئول وزارت دفاع آمریکا از تاریخ ۲۰۲۳/۱۰/۱۶ تا کنون بیش از ۱۱۵ بار به مواضع نظامی نیروهای ائتلاف در عراق و سوریه حمله شده است در این رابطه شبه نظامیان شیعه نزدیک به ایران متهم به انجام این حملات هستند.
یکی از گروههای مسلح وابسته به حشدالشعبی به نام مقاومت اسلامی تا کنون مسئولیت ۱۴ حمله به فرودگاه بینالمللی اربیل و ۱۲ حمله به فرودگاه حریر را بر عهده گرفته است.
در آخرین تحولات در تاریخ ۲۰۲۳/۱۲/۳۰ به پایگاه نظامی نیروهای «گولان» پیشمرگه در فرودگاه اربیل حمله شد که به گزارش اطلاعات رسیده چند کیلومتری با منطقه مقر بارزانی فاصله داشته است، دولت اقلیم کردستان در واکنش به این حمله اعلام کرد این حمله تروریستی از سوی یک گروه قانون گریز و غیرقانونی با عوامل و مشارکت مزدوران انجام گرفته است و اقدام بسیار خطرناک و به نوعی اعلام جنگ است.
گروه شیعیان نزدیک به ایران حملات خود را تنها در داخل عراق بر علیه مواضع و پایگاههای نیروهای ائتلاف محدود نکردهاند بلکه در سوریه نیز به همین شیوه گهگاهی حملات پهبادی انجام دادهاند.
در مقابل آمریکا بارها پاسخ محدودی به این حملات داده است.
روز پنجشنبه هفته گذشته یک فروند پهباد بمب افکن آمریکایی به پایگاه نظامی حشدالشعبی در خیابان فلسطین شهر بغداد حمله کرد که در پی آن یکی از فرماندهان این نظامیان به نام «مشتاق طالب الصیدا» معروف به ابوتقوی و یکی از محافظان وی در این حمله کشته شدند و حداقل ۷ تن دیگر از اعضای این گروه کشته شدند.
بعد از این حمله، حشدالشعبی بر ادامه حملات خود بر علیه نیروهای آمریکایی به شدت اصرار دارند و میگویند تا زمانی که این نیروها در عراق حضور داشته باشند به فعالیتهای نظامی خود ادامه خواهند داد.
عبدالرحمن جزاییری در این باره گفت: «منتظر اقدامات نخست وزیر عراق در زمینه اخراج نیروهای آمریکایی از خاک عراق هستیم زیرا این نیروها توافقنامه منعقد با عراق را نقض کردهاند».
مقامات اقلیم کردستان در عراق میگویند این حملات ناشی از ناتوانی حاکمیت و نیروهای امنیتی عراق در برابر این شبه نظامیان است.
صالح متلگ معاون سابق نخست وزیر عراق در روزهای گذشته به صدای آمریکا اعلام کرد بمباران اربیل نقض حاکمیت عراق است و بر شکوه دولت و ثبات کشور تاثیر خواهد گذاشت، کشور این چنین پایهگذاری نخواهد شد این حملات بهانه مداخله را به دست نیروهای خارجی میدهد.
در تاریخ ۲۰۲۴/۱/۴ فالح فیاض رهبر حشدالشعبی به اربیل سفر کرد و با مسعود بارزانی رهبر حزب دمکرات کردستان دیدار کرد. به گزارش بیانیه که مقر بارزانی درباره این دیدار منتشر و اعلام کرد هدف از این دیدار تبادلنظر در خصوص شرایط سیاسی عراق و منطقه و همچنین حملات امنیتی و محکومیت حمله به نیروهای پیشمرگه در پیرمام بودە است.
عبدالرحمن جزاییری در مصاحبه با صدای آمریکا از تلاشها برای برقراری آتش بس و تعیین زمان برای نیروهای آمریکایی به منظور خروج از عراق خبر داد و اعلام کرد در صورت تداوم حضور نیروهای آمریکایی در عراق راه دیگری را در پیش خواهند گرفت.
مدت سه روز است که دبیرخانه شورای وزیران فدرال با ارسال پیامی فراگیر از طریق خطوط «آسیا سل» و «زین» به تمامی شهروندان ساکن در استان های مرکزی و جنوبی عراق، نظر آنها را در مورد ادامه حضور نیروهای ائتلاف در خاک عراق جویا شده است.
یک منبع آگاه در مجلس عراق که نخواست نامش فاش شود به صدای آمریکا اعلام کرد شورای وزیران عراق نمیخواهد که یک جانبه در این باره تصمیم بگیرید بلکه میخواهد زمانی که سودانی برای پیگیری این موضوع به آمریکا میرود نظر مردم را نیز در این خصوص در اختیار داشته باشد.
حشدالشعبی با فتوای بزرگترین مرجع عالیرتبه شیعیان آیت الله علی سیستانی در تاریخ ۲۰۱۴/۶/۱۵ و بعد از نزدیک شدن نیروهای داعش به بغداد، شورای(هیأتی) به نام حشدالشعبی در عراق تاسیس شد که از ۶۷ شبه نظامی شیعه تشکیل میشد.
در تاریخ ۲۰۲۰/۲/۲۷ در نشست نمایندگان مجلس عراق لایحه قانونی شورای حشدالشعبی با حضور ۲۱۰ نماینده به تصویب رسید بر اساس این قانون شورای حشدالشعبی و نیروهای وابسته به آن طی یک فرمان رسمی به عنوان بخشی از نیروهای مسلح عراق شناخته و مستقیما به فرماندهی کل این نیروها وابسته شد.
نظر شما