کردپرس
نقش اتحادیه میهنی در به تعویق انداختن انتخابات در آن زمان بدیهی و واضح است و اظهارات رئیس اتحادیه میهنی در مخالفت با انتخابات همچنان در رسانه ها باقی مانده است، اما چیزی از این واقعیت که خود حزب دمکرات نیز موافق برگزاری انتخابات نبوده و قصد داشته به طور غیرقانونی به دولت مسرور بارزانی فرصت بیشتری بدهد، کم نمیکند به خصوص که اکثر کرسی های پارلمانی در دست آنها بود و در پارلمان منحل شده توسط دادگاه فدرال خودشان حرف اول را می زدند.
پس از عید فطر رویدادهای سیاسی در عراق داغتر از گذشته خواهد شد.
محمد شیاع سودانی در اواسط ماه آوریل به آمریکا سفر خواهد کرد، و این سفر جدای از چندین توافقنامه مهم امنیتی و اقتصادی، برای تکمیل دوره نخست وزیری خود و حتی شانس تکرار دولت خود، یک سفر مهم خواهد بود.
نوری مالکی، نخست وزیر سابق عراق آشکارا مخالفت خود را با ریاست سودانی در دوره بعدی دولت اعلام کرده است و با حضور مقتدی صدر رهبر جریان صدر، بارزانی و سنی ها پس از عیدفطر، اقدامات واضح تر و گستردەتر خواهد بود.
صدر فعالانه در حال بازگشت به عرصه سیاسی است و مانورهای سیاسی خود را از سر گرفته است، به احتمال زیاد به زودی خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام خواهد شد و با بازگشت خود، به تاثیرگذارترین قدرت در این عرصه تبدیل خواهد شد.
بارزانی از طریق یک تیم دولتی در بغداد به سودانی قول داده است که در ازای طرح (حساب من) با وی آماده هرگونه توافقی هستند و از سوی دیگر به همکاری و تعامل با مالکی و صدر برای مرحله بعدی عراق ادامه میدهد.
محمد حلبوسی رئیس پیشین پارلمان عراق به ایران نزدیکتر شده و ترکیه بە خمیش خنجر متمایل شدە است، احتمال آشفتگی سیاسی و اداری در استان های سنی نشین زیاد است و این که چند سناریو اتفاق بیفتد بستگی به شکل ائتلاف آینده عراق برای انتخابات آینده و نقش احزاب سنی در ائتلاف هایی دارد که در آینده به میان میآیند.
بافل طالبانی که در هوای پیروزی نسبی خود در رابطه با تصمیمات دادگاه فدرال و فرار حزب دمکرات از انتخابات به سر میبرد، با سایر نیروهای نزدیک به ایران در حال بلوک بندی است و شرط بزرگی بر سر اتحاد با نیروهای عراقی بسته است و اکثر یا کل تخم مرغ های خود را در یک سبد گذاشته است! بارزانی در سال 2017 پس از همەپرسی به دلیل نفرت به وجود آمده از آمریکا به مسکو روی آورد، حال مشخص نیست که رابطه بافل طالبانی با آمریکا چگونه است، اما نتیجه آن مشابه بارزانی خواهد شد و بدون تاوان نخواهد بود.
ترکیه و برنامەهای آن علیه عراق و اقلیم کردستان وارد مرحله جدیدی می شود که احتمالاً مرحله خطرناکی است، اما بدون پوشش دولت عراق نخواهد بود (حزب دمکرات کردستان شرط اصلی ترکیه و برنامەهایش است).
از نیروهای چارچوب هماهنگی آنهایی که به ایران نزدیک هستند و حامی سودانی اند، از تلاش ها و تحرکات به طور کلی آگاه هستند، علیه مالکی و تحرکات او به میدان آمده و حمایت قاطع خود از سودانی را مورد تاکید قرار دادەاند. برخی (مانند عبادی) مثلا طرفدار سودانی هستند، اما چشمشان به ریاست دولت آینده است.
درست است که تاریخ انتخابات پارلمانی کردستان اعلام شده است و مشخص نیست که آیا این انتخابات برگزار می شود یا خیر، اما تحرکات، بلوکبندی ها و تفاهم ها برای انتخابات پارلمانی بعدی عراق داغتر و سریعتر است.
در عراق حداقل یک سال قبل از انتخابات، وضعیت اقتصادی، حقوق و حتی وعدەهای استخدام و افزایش حقوقها و کمک هزینەها تثبیت می شود و می توان آن را تلاشهای زودهنگام پیش از انتخابات خواند. سال 2014 را به خاطر بیاورید؛ مشکلات حقوق و بودجه یکباره ظاهر شد، همیشه یک سال قبل از انتخابات، صلح و مذاکرات بین اقلیم کردستان و بغداد وجود داشته است، بنابراین انتظار میرود وضعیت در این زمینه رو به ثبات برود.
پیش بینی میشود پس از عید فطر، رویدادهای سیاسی داغتر و سریعتر شوند، احتمال منازعات سیاسی شدید، جنبش های خیابانی و درگیری های گسترده زیاد است. انتظار می رود این بار پیش از انتخابات دوره آتی پارلمان طی چند ماه ترکیب و ساختار دولت بعدی عراق به طور کامل مشخص شود.
هوشیار عبدالله
نظر شما