به گزارش خبرگزاری کردپرس، از زمانی که مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی رئیس جمهور وقت ایران در اوایل دهه ۷۰ به شهرستان مهران سفر و سوار بر اسبی بومی در دشتهای این منطقه تاخت و تاز کرد و مهران بازسازی شده و بیرون آمده از زیر آوارهای جنگ هشت ساله را نگین سبز ایران نامید بیش از سه دهه می گذرد.
مهران ۳۰ سال بعد از آن دیدار تاریخی اکنون تفاوت های بسیاری با آن مهران آرمانی و شهر رویایی رئیس جمهور وقت ایران دارد.
در این سالها که شهر مرزی مهران به گذرگاه اصلی زائران عتبات عالیات تبدیل شده است و به مدد گذرگاه بودن عتبات عالیات یکی از نقاط شهری بلند آوازه در ایران است از لحاظ زیرساختی ،ایجاد بزرگراه و تونل ها و خصوصاً تأسیسات زیربنایی و زیرساختی در محدوده ی مهران تا پایانه ی مرزی پیشرفتها و تغییرات چشم گیری صورت گرفته که در زمان بازدید مرحوم هاشمی رفسنجانی خبری از آنها نبوده است.
اما مهران اکنون از جنبه ای دیگر و از لحاظ زیبایی و ساختار شهری و خصوصاً فضای سبز شهری دیگر آن مهران سرسبز دهه هفتاد پس از بازسازی که مرحوم هاشمی رفسنجانی آن را نگین سبز ایران نامید نیست و با آن دوران نسبتاً شکوفا فاصله های زیادی دارد و روند توسعه و بهسازی شهری و زیرساختی آن به لحاظ رفاه و زیباسازی شهری و فضای سبز آن در این سالها همواره سیر قهقرایی داشته است.
می توان گفت: صرف نظر از زیرساختهایی که ظرف چند سال گذشته در مسیر پایانه مرزی این شهر شناخته شده ایجاد شده و تغییرات اساسی که در زمینه راههای مواصلاتی ایلام به مهران، جاده های کمربندی، ساخت ترمینال و پارکینگ های اربعین ایجاد شده، سایر زیرساختهای درون شهری، ساختمانی و مبلمان شهری مهران اغلب همان زیرساختهایی است که در اوایل دهه هفتاد ساخته شده اند و البته اغلب آنها نیز در این مدت رو به فرسودگی و ویرانی رفته اند که نیازمند بازسازی و توجه ویژه هستند.
یکی از مهم ترین بخشهای زیرساختی شهر مهران و حومه آن که در طی حدود ۳۰ سال گذشته رو به قهقرا و ویرانی رفته است پارکها و فضای سبز داخل و پیرامون های این شهر بوده، در حالی که انتظار میرفت از آن دوران به بعد هر ساله وسیعتر و شکوفاتر شود نه تنها این اتفاق نیافتاده بلکه عکس این مهم اتفاق افتاده و ۳۰ سال گذشته زمانی برای نابودی مبلمان شهری و فضای سبز این شهر بوده است.
اکنون زمانی که وارد شهر مهران می شوی از همان ابتدا فضای سبز رخوت آور و نابود شده این شهر اغلب به دلیل بی توجهی و از اولویت افتادن این مقوله به خوبی نمایان است. پارک وسیع رضا آباد با آن درختان تنک و ریز برگ که از پروژه های دوران بازسازی و زمان ریاست جمهوری مرحوم هاشمی رفسنجانی است در حالی که در این سالها انتظار میرفت هر سال به وسعت و شادابی آن افزوده شود دیگر شادابی گذشته را ندارد و بخش عمده ای از این پارک جنگلی بزرگ بخاطر بی توجهی در سالهای گذشته خشکیده و نابود شده است. در سالهای اخیر حتی درختهای کالیپتوس کناره های جاده ورودی شهر نیز بخش های زیادی از آن به دلایل گوناگون از جمله همانند پارک رضا آباد به دلیل عدم توجه و عدم آبیاری خشکیده و نابود شده و از سال گذشته هم این مهم شدت بیشتری گرفته است. در داخل شهر و بلوارها نیز فضاهای سبز شهری و مبلمان ها همان زیرساختهای دهه هفتاد هستند با این تفاوت که بخش های زیادی از همین فضاهای سبزی مربوط به دهه های پیشین، خشک و نابود شده اند. در بلوار اصلی و سراسری ورودی مهران از سمت ایلام علاوه بر خشکیدگی ها و از بین رفتن بخش های زیادی از فضاهای سبز این بلوار و همچنین فضای سبز بخشهای جدول گذاری شده که در دو دهه ی اخیر زیر گامهای انبوه زائران لگد مال و از بین رفته است، آب نماها ،آلاچیق ها و استخرهای طراحی شده زمان بازسازی مهران نیز از بین رفته و مورد بی توجهی مدیریت شهری مهران و البته مسئولان کشوری قرار گرفته اند.
در فرایند از بین رفتن فضاهای سبزی شهر مهران علاوه بر بی توجهی مدیریت شهری دورانهای گذشته این شهر و از اولویت افتادن این مقوله برای متولیان شهر مهران، می توان گفت: غوغای هر ساله اربعین در این شهر مرزی شناخته شده و حضور جمعیت انبوه و میلیونی زائران اربعین و مسافران عتبات عالیات در از بین رفتن این فضاهای سبز شهری هم دخیل بوده اند و روند بازسازی و توجه به فضای سبز شهری مهران متناسب با حضور این حجم میلیونی زائران نبوده است .
علاوه بر شهر مهران در مسیر منتهی به پایانه مرزی مهران و همچنین مجموعه پایانه ی مرزی ، کم توجهی به مقوله فضای سبز نیز مشهود است . در مسیر ۱۱ کیلومتری مهران تا پایانه بجز اندک درختان کالیپتوس بخشهایی از حاشیه این جاده پارک جنگلی و حتی فضای سبز معمول و دلچسبی که زائران خسته ی اربعین بتوانند لحظاتی در آنجا استراحت و نوعی از آرامش را لمس کنند هم طراحی نشده است در حالیکه با توجه به گرمسیری بودن مهران و گرمای زیاد، به منظور کاستن از حجم گرمای زیاد، در این مسیر با زمینهای زیادی که در اختیار قرار گرفته شده می بایست جنگل کاری ها و فضاهای سبز بیشتری با هدف کاستن از شدت گرمایی که هر ساله در حال افزایش است طراحی و اجراء می شد که امید است در آینده این مهم مورد توجه قرار گیرد.
در فضاهای داخل پایانه مرزی مهران فقر فضای سبز بیشتر خود را نشان می دهد، به طوریکه که اندک درختکاری صورت گرفته در داخل میدان اربعین و اطراف آن از نوع نخل و چند گونه درختی دیگر و فضاهای اطراف آن نیز بخاطر بی توجهی متولیان این زیرساختها، و البته آمد و شد حجم زیاد مسافران اربعین و نبود برنامه جامع برای حفاظت و آبیاری از این فضای اندک شهری در دو سال اخیر رو به پژمردگی و خشکیده رفته و گاهاً نیز در زیر دست و پای انبوه زائران لگدمال و از بین رفته اند.
همه این بی توجهی ها در حالی است که امروزه می توانستیم شاهد عکس این تراژدی بی توجهی به فضای سبز این شهر باشیم و مسئولان شهری مهران و حوزه ی مدیریتی استان و استانداری ایلام می توانستند با استفاده از ردیف های اعتباری اربعین بهترین نوع پارک ها و فضای سبز برای استفاده مردم مهران و انبوه زائران اربعین را برای در امان ماندن از گرمای طاقت فرسا برای این شهر طراحی و اجرا نمایند.
شهرستان مرزی مهران امروزه نه تنها یکی از نمادها و شهرهای مهم و جمعیت پذیر استان ایلام و کشورمان است بلکه برای حجم زیادی از مسافران و توریست های عراقی نیز بعنوان پیشانی کشورمان به حساب می آید بنابر این توجه جدی به بازسازی فضای سبز و مبلمان شهری این شهر و البته طراحی و توسعه پارکهای جنگلی جدید بسیار ضرورت داشته و باید مورد توجه مدیریت شهری مهران و البته مرکز استان قرار گیرد.
شکی نیست که از بین رفتن و خشکیدگی بخشهای زیادی از فضای سبز و درختان مهران علاوه بر ضعف مدیریت شهری و غفلت این مدیران، بخشی از دلایل این مهم متأثر از حضور جمعیت میلیونی زائران و مسافران خصوصاً هر ساله در ایام اربعین و حرکت نکردن روند توسعه این شهر متناسب با این جمعیت میلیونی زائران است. این در حالی است که آئین هرساله اربعین در مهران می توانست فرصت بسیار مغتنمی برای مدیران شهری مهران و حوزه های زیرمجموعه استانداری ایلام برای مشارکت دادن ستاد اربعین مرکز و حتی استانهای معین کشور برای تغییر چشمگیر در زیباسازی مهران، مبلمان شهری، احداث فرودگاه، حمل و نقل ریلی،ساخت هتل ها و مهمانسراها و خصوصاً بهسازی و توسعه فضای سبز این شهر باشد.
بنا براین ضرورت دارد مسئولان شهر مرزی مهران و مدیران استانی در کنار توسعه دیگر زیرساختهای این شهر مرزی که در سالهای اخیر اقدامات شایسته ای در این زمینه ها صورت گرفته است نیم نگاهی نیز به حفظ، بازسازی و توسعه فضای سبز و محیط زیست مهران داشته باشند و استاندار محترم و دیگران مدیران بخشهای مرتبط سهمی از اعتبارات هرساله اربعین استان را به حفاظت و احیای فضای سبز و جنگل کارهای های نابود شده ی این شهر مرزی و البته توسعه و طرح ریزی فضاهای سبزی بیشتر اختصاص دهند.
نظر شما