به گزارش خبرنگار کردپرس؛ در این سمینار مدیران و نمایندگانی از استانداری کرمانشاه، سازمان نظام مهندسی استان کرمانشاه، شهرداری و شورای شهر کرمانشاه، سازمان همیاری های شهرداری، شرکت شهرک های صنعتی، سازمان محیط زیست، مدیرعامل کارخانه مدلل و مدیر فروش این مجموعه و جمعی از مهندسان و سازندگان ساختمان و دانشگاهیان و حضور داشتند.
انسان محوری به طبیعت آسیب زده است
در بخش نخست این همایش دکتر کیومرث سیفی استادیار گروه معماری دانشگاه آزاد در سخنانی به تبیین ضرورت و اهداف برگزاری سمینار و طرح نکات کاربردی در زمینه انرژی پایدار و ارتباط نزدیک آن با مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان پرداخت و عنوان کرد: «نگاه سوژه و ابژه مدرنیته به جهان، حاصل انسان محوری این دوره است که انسان را محور همه چیز قرار داده و به وی اجازه داده که به عنوان محور جهان خود را مالک بی قید و شرط همه چیز بداند».
وی با اشاره به اینکه این نگرش انسان را در مقابل طبیعت قرار داده و اجازه بهره گیری بی رویه را برای انسان مدرن صادر کرده است تصریح کرد: «گرم شدن کره زمین، ذوب شدن بی رویه یخ های قطبی، آسیب دیدن لایه اُزون، از بین رفتن گونه های جانوری و گیاهی، تغییر اکوسیستم های زیستی، تحلیل زیر آب رفتن کلانشهرهای دنیا و غیره را می توان دستاورد این نگرش معرفی کرد».
دکتر سیفی ادامه داد: «پس از دوران مدرنیته، وضعیت پست مدرنیته از آغاز قرن بیستم در پی انتقاد از این نوع نگرش به دنبال تعدیل آسیب های محیط زیستی بوده است. یکی از عوامل اصلی آسیب های مذکور استفاده از سوخت های فسیلی و پیامد آن نشر گازهای گلخانه ای است. آمار نشان می دهد حدود 40 درصد سوخت ها در بخش ابنیه مصرف می گردد. همین امر اهمیت مسئولیت دست اندرکاران حوزه ساخت و ساز ابنیه و مدیریت شهری را نمایان می سازد».
وی گفت: «در این راستا بسیاری از کشورهای توسعه یافته مانند آمریکا، انگلستان، استرالیا و حتی کشورهای در حال توسعه همچون هند، عربستان، امارات، قطر و ترکیه نهادهایی را مسئول فعالیت در راستای ساخت ابنیه منطبق بر معیارهای زیست محیطی کرده اند. در چند دهه اخیر در ایران نیز شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، دفتر مقررات ملی ساختمان و اخیر سیستم سرو سبز ایران در این راستا اقداماتی را آغاز کرده اند».
استادیار گروه معماری دانشگاه آزاد در ادامه عنوان کرد: «در خصوص شهر کرمانشاه، به نظر می رسد اجرایی کردن مبحث ۱۹ به عنوان نمودی از تلاش های دفتر مقررات ملی می تواند به حل این مسئله کمک کند اما بی تردید اجرایی کردن این مبحث به یکباره آسیبهایی همچون بالا رفتن قیمت تمام شده مسکن و بحث زمان با توجه به تخصصی بودن موضوع و غیره را به دنبال خواهد داشت».
وی تشکیل یک گروه تخصصی متشکل از نمایندگان سازمان نظام مهندسی، شهرداری، شورای شهر و اساتید دانشگاهی و تهیه یک آئین نامه یا دستور العمل و اجرایی نمودن آن به همراه فرهنگ سازی در این راستا را در اجرای موفق این طرح مفید دانست و گفت:« به نظر می رسد بسته های تشویقی برای سازندگان همچون اضافه تراکم، تخفیف صدور پروانه و تخفیف تخلفات، موضوعی انگیزه بخش و جبران کننده است».
دکتر سیفی گفت: «در واقع سازندگان در ازای مواردی همچون عایق بندی جداره ها استفاده از مصالح مناسب، استفاده از شیشه های کم گسیل، استفاده از بلوک های عایق برای دیوار چینی، درزبندی پل حراراتی در نواحی مختلف همچون نورگیر، درز انقطاع، کانال کولر، لوله های آب و فاضلاب، استفاده از تجهیزات سرمایشی و گرمایشی با درجه مصرف انرژی مناسب و استفاده از منابع نوری مناسب می تواند از تخیمات مذکور بهره گیرند».
وی خاطرنشان کرد: «بی تردید وجود گروه متخصص برای هدایت این فرایند از ابتدای تدوین دستورالعمل تا پایان اجرا به عنوان یک نسخه تعدیل شده از مبحث ۱۹ به همراه بسته های تشویقی سازندگان می تواند یک گام مناسب در این راه باشد و آینده ای سبز را برای کرمانشاه نوید دهد».
اهمیت اصول ارزیابی و رتبهبندی ساختمانهای پایدار
در ادامه این نشست مهندس پردیس حمزهای مدیر اجرایی همایش و از مدیران شرکت سکویا طراح با اشاره به اینکه ارزیابی و رتبه بندی ساختمانهای پایدار از اهمیت زیادی برخوردار است در ادامه تصریح کرد: «اینکار به کاهش اثرات زیست محیطی ساختمانها کمک کرده و بهینه سازی مصرف انرژی را ترویج میدهد. این فرآیند شامل ارزیابی چگونگی طراحی ساخت و بهره برداری از ساختمانها به منظور کاهش مصرف انرژی و افزایش کارایی است».
وی ادامه داد: «ارزیابی و رتبه بندی انرژی به صاحبان ساختمان طراحان و سازندگان امکان می دهد تا درک بهتری از عملکرد انرژی ساختمانهای خود داشته باشند و راه هایی برای بهبود آن را شناسایی کنند».
حمزهای خاطر نشان کرد: «اصول ارزیابی و رتبه بندی ساختمانهای پایدار شامل مواردی مانند اندازه گیری مصرف انرژی شامل بررسی میزان انرژی مصرفی برای گرمایش سرمایش روشنایی و تجهیزات، تجزیه و تحلیل کارایی سیستمها، ارزیابی کارایی سیستم های حرارتی، برودتی روشنایی و تجهیزات برقی، استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، تشویق به استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر مانند خورشیدی و بادی برای کاهش اثرات زیست محیطی می شود».
این عضو نظام مهندسی همچنین بهبود عایق بندی و طراحی پایدار بهینه سازی عایق بندی و استفاده از مواد ساختمانی پایدار برای کاهش نیاز به انرژی و استفاده از نور طبیعی طراحی ساختمان به گونه ای که حداکثر استفاده از نور طبیعی برای روشنایی صورت گیرد، را از دیگر موارد اصول ارزیابی و رتبه بندی ساختمانهای پایدار برشمرد».
دغدغه کاهش مصرف انرژی و هزینههای مرتبط با آن
در بخش دیگری از این همایش مهندس رکسانا راد ملکشاهی از مدیران اجرایی همایش و از مدیران شرکت سویا طراح به دسته های انتخاب شده در رتبه بندی انرژی اشاره کرد و گفت: « این حوزه از گستردگی قابل توجهی برخوردار است که برخی از موارد آن شامل عدم مداخله در زمین های کشاورزی و جنگل ها، دسترسی آسان به حمل و نقل شهری و ...، مصالح و منابع شامل کاهش اثرات زیست محیطی مصالح در طول چرخه عمر ساختمان، استفاده از مصالح با میزان انتشار مواد مضر کم، دما و انعطاف پذیری و ... می شود».
وی گفت: «از دیگر موارد مهم این حوزه می توان به بهرهوری آب شامل کاهش مصرف آب، پایش و نظارت بر مصرف، ارتقا کیفیت آب، بازیافت آب خاکستری، کیفیت محیط داخل شامل تامین شرایط، آسایش صوتی، تامین آسایش بصری و بویایی، تهویه طبیعی و مکانیکی مناسب و ... ، اشاره کرد.»
ملکشاهی افزود: «حوزه پسماند شامل ایجاد فضای مناسب برای ذخیره سازی پسماند، اختصاص مخازن جداگانه برای پسماندهای خانگی و ...، مدیریت شامل شناسایی swot، تعامل با نهادها و ارگانهای دولتی و خصوصی مرتبط با مبحث انرژی، تاسیسات در ساختمانها به عنوان سیستمهایی مرتبط با انتقال و تأمین و توزیع انرژی و خدمات به داخل ساختمان نیز نقش بسیار مهمی در کیفیت زندگی ساکنین و کارایی ساختمان دارند».
این عضو نظام مهندسی ادامه داد: «با پیشرفت تکنولوژی، روشها و تجهیزات مورد استفاده در اجرای تاسیسات بهبود یافته و بهینهسازی شدهاند، به طوری که نه تنها به کاهش مصرف انرژی و هزینههای مرتبط کمک میکنند، بلکه به حفظ محیط زیست و افزایش پایداری ساختمانها نیز کمک میکنند».
گفتنی است برگزاری یک سمینار با موضوع انرژی پایدار در طراحی سازه های دوستدار محیط زیست و با هدف کمک به اجرایی شدن برنامه های این حوزه برای نخستین بار در استان کرمانشاه و به میزبانی مجموعه صنعتی مدلل برگزار شد و این کار بزرگ، نوید بخش آینده ای روشن در حمایت قطبهای بزرگ اقتصادی از ایده های نو و جدید محسوب می شود.
امید است سایر صاحبان صنایع در استان از برگزاری چنین نشست های علمی کاربردی حمایت کرده تا چراغ راهی برای توسعه و پایداری استان باشد.
نظر شما