همه اظهارات خوب و بد دونالد ترامپ در مورد کُردها

سرویس جهان- دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب 2024 آمریکا که دوره ریاست جمهوری دیگر این کشور را نیز در کارنامه دارد، حداقل در سه اتفاق بزرگ برای کردها در عراق و سوریه موضعی بی طرف یا به ضرر آنها اتخاذ کرد و اظهارات ناخوشایندی درباره آنها ایراد کرده است.

به گزارش کردپرس، انتخابات ریاست جمهوری نوامبر 2024 آمریکا به نفع دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواهان تمام شد. او از سال 2016 تا 2020 نیز رئیس جمهور آمریکا بود. ترامپ مانند برخی روسای اخیر دیگر این کشور اظهارات مختلفی درباره کردها ایراد کرده است.

در دوره قبلی ریاست جمهوری دونالد ترامپ سه اتفاق بزرگ در عراق و سوریه رقم خورد که در هر سه مورد به زیان کردها تمام شد. کردهای سوریه در سال های 2018 و 2019 مورد حمله ترکیه قرار گرفتند که زمینه این حمله را خروج نیروهای آمریکا به دستور دونالد ترامپ از مناطق تحت کنترل کردهای سوریه فراهم کرد. ترامپ در سال 2017 نیز پس از ورود نیروهای عراقی به کرکوک و مجبور شدن نیروهای پیشمرگ به خروج از این شهر و مناطق شمال آن، موضع بی طرفی گرفت و گفت که این موضوع به آمریکا ارتباطی ندارد.

دونالد ترامپ در دوره قبلی خود و در منابست های مختلف اظهارات قابل تاملی درباره کردها داشته است که به برخی از آنها شااره می شود. در ضمن، نظر برخی از کارشناسان مسائل کردها که قبلا با کردپرس مصاحبه کرده اند، ذکر می شود.

دونالد ترامپ پس از ورود نیروهای عراقی به کرکوک و خروج نیروهای کرد از آن گفت: از برخورد میان کردها و دولت مرکزی بر سر کنترل کرکوک ناامید هستم اما آمریکا از هیچ کدام طرفداری نمی کند.

وی در کاخ سفید به خبرنگاران گفت: من این حقیقت را که آنها با هم برخورد دارند دوست ندارم. ما از هیچ کدام طرفداری نمی کنیم. همچنان که می دانید سالها روابط بسیار خوبی با کردها داشتیم و همچنین در کنار عراق بوده ایم با وجود این که از اول نمی بایست اینجا می بودیم.

ترامپ بارها کردهای عراق را جنگاورانی قابل تحسین و کردها را خونگرم نامیده است اما در جریان بازپس گیری کرکوک توسط نیروهای عراقی که کردها چشم به دهان او دوخته بودند، با یک عبارت خیال کردها را راحت کرد: «من از هیچ کدام (بغداد و اربیل) طرفداری نمی کنم.»

ترامپ در جریان کارزار انتخاباتی شش سال قبل آمریکا، کردها را جنگجویانی فوق العاده خواند که باید مسلح شوند. او در جریان مصاحبه مطبوعاتی شش سال پیش نشست سران ناتو در بروکسل نیز توصیفی هیجان انگیز از کردها و جنگجویان کرد داشت. ترامپ گفت: « کُردها مردمان بزرگی هستند. جنگجویان کرد فوق العاده هستند و آنها متحدانی خونگرم، فوق العاده و باهوش هستند.»

اما دونالد ترامپ در مقام عمل نشان داده است که هر کجا کردها، چه در سوریه و چه در عراق به او نیاز پیدا کرده اند، با بی توجهی رییس جمهور آمریکا روبه رو شده اند. دونالد ترامپ در جریان مناقشه کردها و دولت عراق بر سر سرنوشت کرکوک پس از پایان جنگ با داعش اعلام بی طرفی کرد. این کشور در جریان تصرف منطقه کردنشین عفرین در سوریه توسط ترکیه نیز فقط به ابراز نگرانی بسنده کرد.

مایکل پریجنت، پژوهشگر در اندیشکده هادسون درباره موضع ترامپ در مقابل کردها به لاویر میلوری، تحلیلگر سیاسی خاورمیانه گفته است دونالد ترامپ تفکری استراتژیک درباره اهمیت کردستان عراق و کردها ندارد.

وی افزود: ترامپ فقط به تقدیر لفظی نیروهای پیشمرگ اکتفا می کند اما اقلیم کردستان عراق را به عنوان متحد استراتژیک که آمریکا می تواند روی آن سرمایه گذاری کند به رسمیت نمی شناسد.

برخی تحلیلگران حوزه خاورمیانه نیز در مصاحبه های خود با خبرگزاری کردپرس تاکید کرده اند که آمریکا هر وقت به کردها نیاز پیدا کند به عنوان ابزار از آنها استفاده می کند اما به وقت نیاز کردها را به حال خود رها می کند. آنها به شکست تلاش های سیاسی و نظامی کردهای عراق در سال 1975 و مخالفت شدید این کشور با برگزاری رفراندوم استقلال در اقلیم کردستان در 25 سپتامبر 2017 به عنوان نمونه اشاره می کنند.

تد گالن کارپنتر، پژوهشگر حوزه مسائل دفاعی و سیاست خارجی در اندیشکده کاتو نیز شش سال پیش در مصاحبه با خبرگزاری کردپرس، پیرامون موضع ترامپ در مورد کردها گفت این که دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا کردها را مورد تکریم قرار داده زیاد ارزشی ندارد و شاید هم هیچ ارزشی ندارد.»

بن پریست استاد دانشگاه ایندیانا و مدرس زبان کردی در این دانشگاه نیز در مصاحبه چند سال پیش خود با کردپرس، در این مورد گفت: دولت قبلی ترامپ مطمئنا به تعهد و محافظت آمریکا از کردها لطمه زده است.

جان بولتن، مشاور امنیت ملی دولت قبلی دونالد ترامپ رییس جمهور منتخب کنونی آمریکا در کتاب جنجالی خود به نام « همه اتفاقاتی که در آن اتاق افتاد»، درباره موضع ترامپ نسبت به کردها نوشته است؛ ترامپ می گفت: « من اصلا نمی خواهم این را بگویم اما من کردها را دوست ندارم. آنها در مقابل عراقیها و ترکها فرار می کنند. آنها تنها زمانی در جنگ فرار نمی کنند که ما اطراف آنها را با جنگنده های اف 18 بمباران می کنیم». جان بولتن معتقد است این جملات اشاره به تلاش نیروهای عراقی برای بازپس گیری کرکوک پس از برگزاری رفراندوم استقلال در اقلیم کردستان عراق در سال 2017 است که نیروهای کرد از کرکوک و مناطق مورد مناقشه عقب نشینی کردند. این نطق همچنین به تصرف مناطق تحت کنترل کردهای سوریه توسط ترکیه در دو عملیات شاخه زیتون و چشمه صلح در سال های 2018 و 2019 اشاره می کند.

دونالد ترامپ که در سال 2019 وبعد از خروج نیروهای آمریکا از شمال سوریه با انتقادات تندی روبه رو شده بود، از کردها گله کرد که آنها در جنگ جهانی دوم در نورماندی حضور نداشتند تا به آمریکا در مقابله با نازیها کمک کنند. این اظهارنظر ترامپ با تکاپوی برخی رسانه های کردی برای یافتن سربازان کرد حاضر در جنگ جهانی دوم و اثبات حضور آنها به چالش کشیده شد.

جان بولتن جمله دیگری از ترامپ را که به کردها ارتباط داشته شوک آور خوانده است. بولتون در کتاب خاطراتش از کاخ سفید می گوید « شنیدم که ترامپ گفت این که داعش دوباره به عراق بازگردد برای من مهم نیست». این در حالی است که به نوشته واشنگتن ایگزامینر، این گفته ترامپ تقریبا با درخواست مجدد کردهای عراق، بویژه قباد طالبانی معاون نخست وزیر عراق برای حمایت آمریکا از کردها در برابر داعش همزمان بود.

مشاور سابق امنیت ملی آمریکا در این کتاب تاکید کرده است که دونالد ترامپ خیلی زود تحت تاثیر حرف های رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه قرار گرفته است. او برای نمونه، به تماس تلفنی میان ترامپ و رجب طیب اردوغان قبل از خروج آمریکا از شمال سوریه و حمله ترکیه به این منطقه تحت کنترل کردهای سوریه در ماه اکتبر 2019 اشاره می کند.

بولتون در کتابش می نویسد: برای اردوغان گفتن جملاتی مانند این که من کردها را دوست دارم یا از این چیزها، سخت بود. او سعی می کرد که ترامپ را متقاعد کند که سازمان ها، نهادها و احزابی که در ترکیه و سوریه خود را نماینده کردها می خوانند، نماینده واقعی کردها نیستند و از نظر آنکارا تروریست هستند.

از نظر جان بولتون، این اظهارات چنان در ترامپ اثر کرده بود که رییس جمهور آمریکا به هشدار امانوئل ماکرون، رییس جمهور فرانسه در مورد حمله ترکیه به کردها و قصد واقعی اردوغان از حمله به مناطق تحت کنترل کردهای سوریه توجهی نکرد و می خواست پرونده باقی مانده نیروهای داعش در سوریه را به دست اردوغان بسپارد و مواظب کردها هم باشد.

خانم شری لیزر تحلیلگر مسائل خاورمیانه نیز در مصاحبه سه سال پیش خود با خبرگزاری کردپرس درباره موضع ترامپ نسبت به کردها گفت: ترامپ فاجعه ای برای کردها در ترکیه و سوریه بود. او تاجری بی اخلاق است.

رهبران کرد عراق، از نچیروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان گرفته تا مظلوم کوبانی، فرمانده نیروهای کرد سوریه، از اولین رهبانی بودند که انتخاب مجدد دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور جدید آمریکا را تبریک گفتند. با این حال، بیشتر رهبران کرد سوریه که طعم تلخ همراهی با ترامپ را کشیده و حتی بارها او را به خیانت به کردها متهم کرده اند، در روزهای گذشته نسبت به انتخاب مجدد او ابراز نگرانی کرده بودند.

کد خبر 2777287

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha