۱۷ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۱۷
تغییر موقعیت کردهای سوریه

سرویس جهان- بر اساس گزارش ها، کردهای سوریه با این که از سوی شورشیان نزدیک به ترکیه تحت فشار مضاعف قرار گرفته اند اما در منطقه دیرالزور مناطقی را تصرف کرده اند. با این حال، برخی ناظران سوریه معتقدند کردها بیش از هر زمان دیگری تحت فشار قرار گرفته اند.

به گزارش کردپرس، سوریه در 10 روز گذشته شاهد تحولات تازه ای بوده است. شورشیان ارتش آزاد سوریه وابسته به ترکیه و گروه تحریرالشام یا جبهه النصره سابق، با حملاتی غیرمنتظره بخش هایی از حلب تحت کنترل دولت مرکزی سوریه را به اشغال خود در آوردند و مناطق تحت کنترل کردها مانند تل رفعت و شهبا  در شمال حلب را از کنترل یگان های مدافع خلق وابسته به کردهای سوریه خارج کردند.

از سوی دیگر، بر اساس گزارش رویترز، نیروهای کرد سوریه با استفاده از خروج نیروهای دولتی سوریه و همپیمانان آن از دیرالزور، این مناطق را به تصرف خود در آورده اند. بر اساس این گزارشها، نیروهای تحت رهبری کردهای سوریه، در شمال غرب این کشور مناطقی را از دست داده و در شرق مناطقی به قلمرو تحت کنترل خود افزوده اند.

دو مقام کنونی و یک مقام سابق دولت آمریکا به نشریه میدل ایست آی گفته اند که حتی آمریکا نیز از پیشروی سریع نیروهای شورشی سوریه غافلگیر شده و این حملات برای واشنگتن غیر منتظره بوده است. هرچند تصاویر ماهواره ای روزهای قبل نشان از تحرکات تازه شورشیان و آماده شدن برای حمله احتمالی می داد.

اما در مورد کردهای سوریه، تقریبا همه منابع رسانه ای و کارشناسان دست داشتن ترکیه در تغییر سمت و سوی حملات به مناطق تحت کنترل کردها - به صورت مستقیم یا غیرمستقیم- را رد نکرده و گفته اند حتی اگر ترکیه مستقیم در این حملات دست نداشته باشد، پیشروی شورشیان در بخش تحت کنترل کردها، کاملا در راستای اهداف ترکیه در سوریه و محدود شدن موقعیت و توانمندی کردها بوده است.

برخی مقامات آمریکایی معتقدند که با توجه به این که نیروهای کرد داوطلبانه شهر تل رفعت را به نفع شورشیان تخلیه کرده و نیروهای شورشی فعلا به سمت شرق سوریه و مناطق عمدتا تحت کنترل کردها حرکت نمی کنند، این تحولات نشانه وجود هماهنگی و همکاری میان نیروهای شورشی تحریرالشام و نیروهای دموکراتیک سوریه است. جیمز جفری، فرستاده سابق آمریکا در سوریه و نماینده ویژه سابق رئیس جمهور آمریکا در ائتلاف مبارزه با داعش به میدل ایست آی گفته است با توجه به درگیر نشدن نیروهای دموکراتیک سوریه و شورشیان تحریرالشام، این مسئله نشانه وجود همکاری و هماهنگی میان آنان است.

با این حال، رابرت فورد، سفیر اسبق آمریکا در سوریه تاکید کرده است نیروهای دموکراتیک سوریه در روزهای آینده بیشتر تحت فشار قرار خواهند گرفت.

برخی مقامات آمریکایی به میدل ایست آی گفته اند حتی تا قبل از حملات اخیر شورشیان تحریرالشام و ارتش آزاد سوریه تحت حمایت ترکیه به حلب، مذاکراتی میان کردها و دمشق برای همگرایی بیشتر در جریان بود اما با توجه به اختلافات میان کردها و دمشق بر سر چگونگی ادغام نیروهای کرد سوریه در ارتش سوریه، این گفتگوها بدون نتیجه رها شد.

رابرت فورد مدعی است اکنون کردها مترصد وضعیت شورشیان و دولت سوریه هستند تا بر اساس آن تصمیم بگیرند، به پیشروی خود در مناطق تحت کنترل دولت ادامه دهند و یا بر سر آینده و موقعیت خود با ترکیه و شورشیان  وارد مذاکره شوند.

او به کردهای سوریه پیشنهاد کرده است به دنبال ایجاد موقعیتی شبیه به اقلیم کردستان عراق، در داخل مرزهای سوریه باشند و با توافق با ترکیه و همکاری با آن موقعیت تازه ای برای خود فراهم کنند.

با این حال، موقعیت کردها تا حد زیادی به ادامه یا قطع حمایت واشنگتن از کردهای سوریه، پس از سر کار آمدن ترامپ در 20 ژانویه 2025 بستگی دارد. یکی از مقامات روند انتقال دولت از جو بایدن به دونالد ترامپ، به میدل ایست ای گفته است به احتمال زیاد ترامپ را راضی خواهند کرد تا به حمایت از کردهای سوریه ادامه دهد.

کد خبر 2778382

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha