ماموریت ترامپ برای مدیریت روابط کردهای سوریه با دمشق و آنکارا

سرویس جهان- ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، ماه گذشته در یک پست رسانه‌ای اجتماعی به درستی اشاره کرد که سوریه یک اولویت اصلی برای ایالات متحده نیست و تشدید دخالت نظامی آمریکا در این کشور توجیه‌پذیر نیست. اما این به معنای نادیده گرفتن آنچه در سوریه می‌گذرد، نیست.

به گزارش کردپرس،  ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، ماه گذشته در یک پست رسانه‌ای اجتماعی به درستی اشاره کرد که سوریه یک اولویت اصلی برای ایالات متحده نیست و تشدید دخالت نظامی آمریکا در این کشور توجیه‌پذیر نیست. اما این به معنای نادیده گرفتن آنچه در سوریه می‌گذرد، نیست. اگرچه واشنگتن اهرم زیادی برای شکل دادن دقیق دولت جدید دمشق ندارد اما باید برای جلوگیری از وقوع بدترین سناریوها تلاش کند. سناریوی محتمل و خطرناک‌تر شامل احیای دولت اسلامی (داعش) در شرق سوریه است.

مهم ترین ابزارهای واشنگتن در سوریه شامل روابطش با نیروهای دموکراتیک سوریه -که عمدتاً یک شبه‌نظامی کرد است و از سوی ایالات متحده در شرق سوریه حمایت می‌شود-، کنترل این نیروها بر منطقه نفت‌خیز سوریه، حضور ۲۰۰۰ نیروی آمریکایی در شرق سوریه و امکان لغو تحریم‌های اقتصادی سنگین باقی‌مانده از دوران جنگ داخلی سوریه علیه دمشق است.

تهدید داعش واقعی است. تعداد حملات داعش در عراق و سوریه در سال ۲۰۲۴ نسبت به ۲۰۲۳ در حال دو برابر شدن بود. نیروهای  نیروهای دموکراتیک یک سیستم امنیتی برای نگاهداری از داعش و یک اردوگاه باز برای خانواده‌های آنها در شرق سوریه ایجاد کرده‌اند. اگر کنترل  نیروهای کرد بر این تأسیسات پایان یابد، احتمال احیای داعش به شدت افزایش خواهد یافت. مشکل اینجاست که ترکیه- که حامی شورشیانی است که حکومت بشار اسد را سرنگون کردند- نیروهای  دموکراتیک سوریه تحت رهبری کردها را به عنوان بازوی مخالفان کرد در ترکیه می‌بیند. شبه‌نظامیان تحت حمایت ترکیه اکنون در حال حمله به مواضع  نیروهای دموکراتیک سوریه در شمال و شمال شرق سوریه هستند و از سوی نیروهای ترکیه‌ای که بخشی از شمال سوریه را اشغال کرده‌اند، پشتیبانی می‌شوند. دولت بایدن یک آتش‌بس بین طرفین مذاکره کرد اما این توافق پایدار نمانده است.

لزوم حل فوری مسئله نیروهای دموکراتیک سوریه و ترکیه.  

دولت جدید آمریکا در موقعیت مناسبی برای رسیدگی به مسئله است. ترکیه خواهان موفقیت دولت جدید دمشق است. واشنگتن باید از اهرم لغو تحریم‌ها استفاده کند تا تعهد ترکیه و نیروهای نیابتی آن به توقف حملات علیه  نیروهای دموکراتیک سوریه و همکاری با همه طرف‌های مربوطه برای حل مسئله بازداشت‌شدگان داعش را تضمین کند. دولت جدید سوریه نیز به دنبال بازگرداندن اقتدار مرکزی بر مناطق نفت‌خیز تحت کنترل  نیروهای دموکراتیک سوریه است. این امر باید تنها در شرایطی صورت گیرد که حقوق اقلیت کردی در سوریه به صورتی مناسب به رسمیت شناخته شود.

احقاق حقوق کردهای سوریه ممکن است برای ایالات متحده اهمیت زیادی نداشته باشد اما باید توافقی بین رهبری نیروهای دموکراتیک سوریه و دولت جدید دمشق وجود داشته باشد که سیاست داخلی سوریه را تثبیت کند. در این شرایط، زمانی که نیروهای دموکراتیک سوریه در گشت‌های مرزی منطقه‌ای تحت نظارت دولت مرکزی ادغام شوند و ترکیه متعهد شود نیروهای خود را در نقاط دوردست تر سوریه مستقر نکند، می توان ۲۰۰۰ نیروی آمریکایی حاضر در سوریه را خارج کرد. اما تا زمانی که راه‌حلی رضایت‌بخش برای مسئله داعش پیدا نشود، این نیروها باید در سوریه باقی بمانند.

منبع: موسسه میدل ایست

کد خبر 2779737

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha