راهکار توافق میان کردها و حاکمان جدید دمشق

سرویس جهان- به نوشته گروه بین المللی بحران پیوند دادن شمال شرقی تحت کنترل کردهای سوریه با دولت مرکزی به زمان زیادی برای انجام مذاکرات جداگانه میان چندین طرف ذینفع در سوریه نیاز خواهد داشت.

به گزارش کردپرس، اندیشکده گروه بین المللی بحران به کردهای سوریه و حاکمان جدید دمشق به رهبری گروه هیئت تحریرالشام پیشنهاد کرده است با نظر گرفتن وضعیت پیچیده این کشور بعد از سقوط حکومت بشار اسد و تنش  و درگیری میان کردها و ترکیه، مذاکرات آهسته و پیوسته را برای حل اختلافات خود انتخاب کنند.

در یادداشت گروه بین المللی بحران آمده است:  پیوند دادن شمال شرقی تحت کنترل کردهای سوریه با دولت مرکزی  به زمان زیادی برای مذاکرات جداگانه میان چندین طرف نیاز خواهد داشت. نیروهای دموکراتیک سوریه  به رهبری کردها و اداره خودگردان آن‌ها جمعیت متنوعی را مدیریت کرده و بیشتر منابع نفت و گاز سوریه را کنترل می‌کنند. مقامات جدید در دمشق قصد دارند در ماه‌های آینده کنترل دولت را بر سراسر شمال شرقی بازگردانند.

ایالات متحده صدها سرباز در این منطقه مستقر کرده است که بخشی از ائتلافی هستند که تلاش می‌کند داعش را ریشه‌کن کند. واشنگتن می‌خواهد از نیروهای دموکراتیک سوریه، که سال‌ها شریک اصلی آمریکا در سوریه بوده‌اند، محافظت کند. در همین حال، نیروهای دموکراتیک سوریه ارتباط عمیقی با حزب کارگران کردستان ترکیه یا پ.ک.ک دارند، حزبی که دهه‌هاست علیه ترکیه دست به شورش زده است. آنکارا از گروه‌های مسلح سوری که از سال ۲۰۱۸ با نیروهای دموکراتیک سوریه جنگیده‌اند، حمایت می‌کند. همچنین، ترکیه بسیاری از اعضای نیروهای دموکراتیک سوریه را به دلیل ارتباط با  پ.ک.ک کشته است. ترکیه (به همراه ایالات متحده و اتحادیه اروپا) آن را به‌عنوان یک سازمان تروریستی طبقه‌بندی کرده است.

حمله  گروه تحت حمایت ترکیه در اواسط دسامبر ۲۰۲۴، نیروهای دموکراتیک سوریه را از منبج، شهری در شمال غربی سوریه، بیرون راند. این عقب‌نشینی با میانجی‌گری آمریکا انجام شد. میانجی‌گری آمریکا فعلاً از انجام اقدامی مشابه در شهر کردنشین کوبانی جلوگیری کرده است.

پایان این ماجرای پیچیده قابل انتظار است اما همچنان ممکن است مشکلاتی پیش آید. آنکارا وارد یک ابتکار سیاسی برای پایان دادن به درگیری با  پ.ک.ک شده است. این آغاز ماجراست اما ابتکاری قابل‌توجه است زیرا طرفین تمایل خود را برای مطرح کردن مسائل اصلی از جمله پایان شورش پ.ک.ک و گسترش حقوق کردها در ترکیه نشان داده‌اند. آنکارا در سوریه هم فرصتی دارد تا از طریق مذاکرات، به چیزی دست یابد که اغلب تهدید کرده بود از طریق زور انجام خواهد داد یعنی جلوگیری از استفاده شبه‌نظامیان کرد از شمال شرقی سوریه به‌عنوان پایگاه پ.ک.ک برای حملات به خاک ترکیه.

اگر گفت‌وگوها پیش برود، فضایی نیز برای نیروهای دموکراتیک سوریه باز خواهد شد تا با دمشق بر سر ادغام در دولت سوریه توافق کنند. با این حال، هرگونه درگیری میان ترکیه و متحدانش از یک سو و پ.ک.ک یا نیروهای دموکراتیک سوریه از سوی دیگر می‌تواند مذاکرات را از مسیر خارج کند. همچنین اقدامات ناگهانی از سوی سایر طرف‌ها – مانند تصمیم ناگهانی آمریکا برای خارج کردن نیروهایش از شمال شرقی یا تلاش دمشق برای تصرف مناطق تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه – نیز می‌تواند این روند را مختل کند. همه طرف‌ها باید صبور باشند تا گفت‌وگوها به یک راه‌حل صلح‌آمیز منجر شود.

گروه بحران بین الملل

کد خبر 2780036

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha