پشنهادهای آنکارا به کردهای سوریه

سرویس جهان- آنکارا به شیوه های مختلفی برای آینده نیروهای دموکراتیک سوریه ، از جمله حضور آن در پارلمان آینده سوریه راضی است.

به گزارش کردپرس، بسیاری در منطقه می خواهند بدانند که ترکیه چه جایگاهی برای نیروهای دموکراتیک سوریه که سرزمین‌های قابل توجهی در شمال‌شرقی کشور را تحت سلطه دارند، قائل است. آنکارا از زمان سقوط حکومت بشار اسد رئیس‌جمهور سوریه در دسامبر 2024، از نظر بسیاری به عنوان بزرگ‌ترین برنده در سوریه محسوب می‌شود. دولت ترکیه روابط دوستانه‌ای با دولت موقت سوریه به رهبری هیئت تحریر الشام  برقرار کرده است.

هم آنکارا و هم  هیئت تحریرالشام خواستار حذف عناصری از  نیروهای دموکراتیک سوریه هستند که با حزب کارگران کردستان ترکیه یا پ.ک.ک مرتبط هستند . این گروه از سال ۱۹۸۴ برای خودگردانی کردها در ترکیه مبارزه کرده است. هم ترکیه و هم دولت موقت سوریه، برای خلع سلاح این گروه به‌ویژه از طریق ادغام آن‌ها در وزارت دفاع سوریه فشار می‌آورند. با این که ترکیه، اتحادیه اروپا و ایالات متحده  پ.ک.ک را به عنوان یک سازمان تروریستی می‌شناسند اما قدرت‌های غربی از سال ۲۰۱۴ به بعد، از گروه‌های وابسته به پ.ک.ک در سوریه حمایت کرده‌اند تا با گروه دولت اسلامی (داعش) مقابله کنند.  احمد الشرع، رهبر خودخوانده سوریه، تأکید کرده است که دولت جدید هرگونه تقسیم سوریه یا ایجاد حکمرانی فدرالی را تحمل نخواهد کرد و بر این موضوع پافشاری می کند که فقط دولت مرکزی باید کنترل سلاح‌ در سوریه را در دست داشته باشد.

علیرغم لفاظی‌های تند رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه در مورد حذف تهدیدات تروریستی از سوریه، به نظر می‌رسد که آنکارا به یک راه‌حل میانی، متعادل تر و نه لزوما مداخله نظامی کامل علیه  نیروهای دموکراتیک سوریه تمایل دارد. مؤسسه تحقیقاتی  SETA در ترکیه نزدیک به دولت ترکیه شناخته می‌شود، به تازگی سناریویی را پیشنهاد کرده که در آن مقامات آمریکایی و ترکیه‌ای می‌توانند برای دستیابی به یک راه‌حل غیرخشونت‌آمیز در مورد سوریه با هم همکاری کنند. در این گزارش آمده است: « طبق این سناریو، ایالات متحده با تایید نگرانی‌های امنیتی ترکیه، حمایت نظامی و سیاسی خود از نیروهای دموکراتیک سوریه را محدود خواهد کرد و ترکیه نیز از عملیات نظامی گسترده در شمال‌شرقی سوریه اجتناب خواهد کرد.  این کار امنیت منطقه‌ای را تضمین می‌کند و قطع روابط نیروهای دموکراتیک سوریه با پ.ک.ک ،آن را به عنوان یک بازیگر غیرنظامی در بازترسیم ساختار سیاسی سوریه قرار می‌دهد.»

 خلع سلاح و ادغام

 هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، تأکید کرده است که آنکارا از  نیروهای دموکراتیک سوریه می‌خواهد که اعضای پ.ک.ک را از صفوف خود اخراج کرده و سلاح‌های خود را کنار بگذارند. فیدان ادعا کرد که پ.ک.ک تقریباً ۲۰۰۰ نیروی خارجی را در صفوف  نیروهای دموکراتیک سوریه مستقر کرده است که توسط صبری اوک و فهمان حسین، از مقامات ارش  پ.ک.ک هدایت می‌شوند. گفته می‌شود که این دو مقام پ.ک.ک تأثیر زیادی روی مظلوم عبدی، رهبر  نیروهای دموکراتیک سوریه دارند.

یکی از جنبه‌های کلیدی این فرایند، مذاکرات جاری بین ترکیه و عبدالله اوجالان، رهبر زندانی پ.ک.ک است که از ماه اکتبر آغاز شده است. بسیاری از منابع ترکیه‌ای، از جمله یکی از آنها که به اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه نزدیک است، معتقدند که اوجالان ممکن است در فوریه یک پیام ویدیویی منتشر کند که در آن از  پ.ک.ک  می خواهد سلاح‌های خود را کنار بگذارد. آن‌ها معتقدند که چنین فراخوانی می‌تواند فشار زیادی به  نیروهای دموکراتیک سوریه وارد کند تا به یک مصالحه تن دهد.  بسه هوزات، یکی از مقامات ارشد  پ.ک.ک، اخیراً گفته است که آن‌ها منتظر بیانیه اوجالان هستند تا گام‌های بعدی خود را تعیین کنند. او گفته است: «[اوجالان] به شدت در حال کار بر روی راه‌حل دموکراتیک برای مسئله کردها و دموکراتیزه کردن ترکیه است. او همچنین تلاش‌های زیادی برای دموکراتیزه کردن منطقه می‌کند. از جمله این که چه نوع راه‌حلی می‌تواند برای سوریه وجود داشته باشد؟»

 مقامات ترکیه‌ای به میدل ایست آی گفته‌اند که با کمک گرفتن از بیانیه احتمالی اوجالان، عناصر غیروابسته به پ.ک.ک در داخل  نیروهای دموکراتیک سوریه می‌توانند به راحتی در ساختار نظامی جدید تحت کنترل وزارت دفاع  سوریه ادغام شوند. آن‌ها همچنین امیدوارند که بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید باعث تسریع در تجدید نظر  نیروهای دموکراتیک سوریه در موضع خود شود.

آنکارا علاوه بر خلع سلاح نیروهای دموکراتیک سوریه، خواستار بازگشت آوارگان کرد به شمال‌شرقی سوریه و ادغام مجدد احزاب رقیب کرد در منطقه است.  بر اساس اظهارات منابعی که با میدل ایست آی مصاحبه کرده‌اند، ترکیه از مسعود بارزانی، رئیس‌ پیشین اقلیم کردستان عراق و رقیب  پ.ک.ک خواسته است که با مظلوم عبدی، فرمانده  نیروهای دموکراتیک سوریه دیدار کند. یک منبع ترکیه‌ای مطلع از موع آنکارا، به  میدل ایست آی گفته است که گفته می شود مسعود بارزانی از فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه خواسته است که احزاب کرد رقیب را به شمال‌شرقی سوریه بازگرداند و با دمشق نیز همکاری کند. آنکارا اساساً می‌خواهد که حزب اتحاد دموکراتیک ، شاخه سیاسی  نیروهای نظامی کرد سوریه، به یک حزب سیاسی سراسری تبدیل شود که در انتخابات دموکراتیک شرکت کرده و از طریق مجلس ملی سوریه نمایندگی سیاسی به دست آورد.»

. پیشنهاد توافق

 الجزیره عربی آخر هفته گذشته گزارش داد که دمشق پیش‌نویس توافقی به نیروهای دموکراتیک سوریه ارائه کرده است که با خواسته‌های ترکیه همسو است. این پیشنهاد شامل به رسمیت شناختن حقوق فرهنگی کردها در قانون اساسی جدید سوریه و ایجاد یک سیستم اداری غیرمتمرکز است که به شوراهای محلی اختیارات وسیعی می‌دهد.  با این حال، دمشق بر این موضوع تأکید دارد که  نیروهای دموکراتیک سوریه باید به صورت فردی در نهادهای نظامی ملی ادغام شوند و نمی‌توانند حضور نظامی خود را در مناطقی مانند رقه که اکثریت با جمعیت کردها نیست، حفظ کنند. گزارش‌ها حاکی از آن است که  نیروهای دموکراتیک سوریه این توافق را رد کرده و ضمن مطرح کردن تهدیدات ترکیه درخواست اختصاص سهم منصفانه‌ای از درآمدهای نفتی از میادین تحت کنترل خود برای خودشان کرده‌اند

با وجود مذاکرات جاری، نشانه‌هایی حاکی از این که ترکیه در حال آماده شدن برای یک راه‌حل نظامی است، مشاهده می شود.  یحیی بوستان، ستون‌نویس روزنامه ینی شفق ترکیه که ارتباطات نزدیکی با منابع نظامی و اطلاعاتی ترکیه دارد، اخیراً نوشته است که آنکارا تلاش‌های خود برای از بین بردن تهدید  پ.ک.ک را افزایش می‌دهد. او گفته است: « احتمالا در آینده‌ای نزدیک، تماس‌های دیپلماتیک و اطلاعاتی در سطح نظامی افزایش یابد. صحبت از از از هم پاشیده شدن شیرازه پ.ک.ک است.»

منبع: میدل ایست آی

کد خبر 2780537

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha