خبرگزاری کردپرس: ثلاث باباجانی شهرستانی مرزی با مجموعه ای از محرومیتهای مزمن و درمان نشده و البته با مردمانی غیور، شریف و پرتلاش در استان کرمانشاه است. شهرستانی که زمانی نه چندان دور دیاری فراموش شده و غوطه ور در نداشته های فراوان بود.
اگر چه محرومیت در ثلاث باباجانی نمود دارد اما ظرفیتهای فراوان این شهرستان میتواند توسعه را برای این خطه به ارمغان بیاورد.
ظرفیت هایی مانند: مرز رسمی شیخ صله، زمینهای کشاورزی ( دشت حر، میرآباد ، ازگله و خانه شور )، زمینهای کوهپایه ای و مرغوب منطقه دالاهو ثلاث، مراتع و بسترهای مناسب فرهنگی و طبیعی دامداری در منطقه، وجود آب سد آزادی و سد ازگله ( سامانه گرمسیری ) در شهرستان و ظرفیتهای گردشگری ( چشمه ریزه ، کانی صفر ، طبیعت بکر منطقه دالاهو ، چشم اندازهای طبیعی دول دره و ... ) .
همه این ظرفیتها در کنار سرمایه عظیم انسانی شهرستان، بسترآفرین توسعه پایدار ثلاث باباجانی است که برنامه ریزی در این جهت از ضرورتهای پیش روی مسئولین می باشد.
یکی از زیرساختهای مهم توسعه و ضرورت لازم برای اجرایی شدن برنامه های توسعه مدار، مبحث راه و ارتباطات می باشد. راه شریان حیاتِ توسعه است که می تواند جریان پویای توسعه را در هر منطقه ای جاری نماید. ثلاث باباجانی با داشتن بیش از ۶۰۰ کیلومتر جاده و راه ارتباطی ( بین شهری و درون شهرستانی) دارای پتانسیلهای مناسب ارتباطی است که در صورت ساماندهی و اصلاح می تواند زیرساخت مهم لازم برای توسعه را فراهم کند. این شهرستان با داشتن موقعیت استراتژیک ارتباطی مابین شمال با جنوب استان و همچنین به نوعی نقطه اتصال استانهای کردستان - کرمانشاه - ایلام در نوار مرزی و نیز راه ارتباطی منطقه اورامانات با سرپل ذهاب از منظر توسعه شهرستانی پر استعداد است.
وجود مرز رسمی شیخ صله بهعنوان یکی از پر رونق ترین بازارچههای مبادلات تجاری با کشور عراق (اقلیم کردستان) یک ظرفیت بسیار مهم در توسعه منطقه میباشد که میتواند زمینه اشتغال بالا و رونق اقتصادی شهرستان و اورامانات و حتی استان را هم تسریع کند. اما سالهاست که این ظرفیت نتوانسته است نقش صددرصدی خود را در توسعه منطقه ایفا نماید و نقشی نیم بند و مقطعی داشته که تاثیر چشمگیری بر رشد ثلاث باباجانی نداشته است. به نظر میرسد که دلیل اصلی کم رونقی و کمرنگی این مرز در توسعه منطقه را باید در ضعف زیرساخت های داخل بازارچه و صد البته غیر استاندارد بودن زیرساخت ارتباطی یا همان جاده اصلی جوانرود - ثلاث - شیخ صله جستجو کرد. وجود گردنه صعب العبور سیاه طایر در مسیر جوانرود به ثلاث یکی از اصلی ترین موانع رونق بخشی به ترانزیت بیش از پیش مرز شیخ صله است.
اگر به تردد روزانه قریب ۳۰۰ تریلی بار از مرز شیخ صله نگاهی تحلیلی داشته باشیم میبینیم که اولا مسیر قسمت عمده این بارها از مسیر ( سرپل ذهاب - ازگله - شیخ صله ) با وضعیت نامطلوب مسیر ازگله - شیخ صله می باشد. ثانیا در صورت اصلاح محور جوانرود به ثلاث و شیخ صله می توان این بازارچه را تقویت و تردد و ترانزیت کالا را از این مسیر تا ۱۰۰ درصد بالا برد. وجود گردنه سیاه طایر در این مسیر باعث گردیده است که خیلی از رانندگان ، مسیر جایگزین یعنی سرپل ذهاب و یا پرویزخان در قصرشیرین را بر شیخ صله ترجیح دهند.
در سالهای اخیر توجهات خوبی به شهرستان ثلاث باباجانی و خصوصا پس از زلزله آبان ۹۶ شده است. توجه به پتانسیل های توسعه بخش، نوید افق های روشنی برای منطقه میدهد. از جمله اقدامات بسیار مهم و موثر بر رونق و توسعهی شهرستان ثلاث باباجانی میتوان به سرانجام رساندن پروژه مهم تونل سیاه طایر اشاره کرد. تونلی با ۱۱۰۰ متر طول و با هدف حذف پیچ ها و قوس های خطرآفرین در مسیر این گردنه صعب العبور که کابوس هر رهگذر و راننده ای هستند.
تونل سیاه طایر در واقع آغازی برای رونق بازارچه شیخ صله و ابتدای راه پر فراز و نشیب توسعه شهرستان ثلاث باباجانی است. آغازی بر مسیر طولانی توسعه ثلاث است که امیدواریم تا انتها طی شود. تونل سیاه طایر در واقع تونلی برای توسعه است که با تلاش استاندار کرمانشاه به سرانجام رسیده و امیدوارم با جدیت تداوم یافته و در مسیر توسعه پایدار منطقه قرار گیرد.
نظر شما