به گزارش کردپرس، جودیت نورینگ، کارشناس مسائل عراق، بعد از گذشته یک دهه از زندگی در اقلیم کردستان عراق، در یادداشتی به تشریح وضعیت این منطقه خودمختار از عراق پرداخته است.
خانم نورینگ می نویسد به نظر می رسید که اقلیم کردستان عراق دموکراتیک تر، معتدل تر و امن تر از سایر مناطق عراق باشد. به توریست ها هنگام ورود به اقلیم کردستان گفته می شد که به « عراقی دیگر» خوش آمدید. با این حال به نظر می رسد که این تصویر رویایی از اقلیم کردستان اکنون رخت بربسته و تفاوت زیادی میان اقلیم کردستان و سایر قسمت های عراق دیده نمی شود.
استاد روزنامه نگاری که به مدت ده سال در اقلیم کردستان به تدریس این رشته پرداخته می نویسد: اکنون روزنامه مستقل در دکه های روزنامه فروشی ها یافت نمی شود، استودیوی تلویزیونی به آتش کشیده می شود و روزنامه نگاران منتقد سرکوب یا کشته می شوند.
وی در یادداشتش که در روزنامه انگلیسی زبان نیوعرب منتشر شده، می گوید آزادی و دموکراسی که کردهای عراق برای آن زحمت زیادی کشیدند از سوی سیاستمدارانی که همیشه منافع خود را در اولویت قرار می دهند به مسلخ کشیده شده است.
از نظر این کارشناس مسائل عراق و اقلیم کردستان، دو حزب حاکم دموکرات کردستان و اتحادیه میهنی حتی قبل از جنگ داخلی دهه 1990 با هم اختلاف داشتند اما آنها تصمیم گرفتند با هم حکمرانی کنند و غنایم و منابع گذرگاه های مرزی و درآمد حاصل از چاه های نفتی اقلیم کردستان را میان خود تقسیم کنند.
خانم نورینگ معتقد است سیستم حکمرانی فعلی در اقلیم کردستان شباهت زیادی با حکومت پیشین در عراق دارد زیرا هرکس به احزاب وفادار باشد شغل، خانه، ماشین و حقوق ماهانه در ازای وفاداری به حزب دارد و هر کس با احزاب حاکم نباشد از هیچ کدام از این موهبت ها برخوردار نخواهد بود.
این کارشناس معتقد است اقلیم کردستان عراق در دوره ای درآمد زیادی داشت و این منطقه نسبت به سایر مناطق عراق از رفاه بیشتری برخوردار بود اما به دلیل سیاست اقلیم کردستان در صدور و فروش مستقل نفت که قطع سهم بودجه فدرالی را به دنبال داشت، اکنون در وضعیت وخیم مالی قرار دارد.
وی به اظهارات اخیر مسرور بارزانی، نخست وزیر اقلیم کردستان اشاره می کند که گفته بود اقلیم کردستان عراق اکنون 27 میلیارد دلار بدهکار است. این در حالی است که وی حکومت را سال گذشته از نچیروان بارزانی پسرعموی خود تحویل گرفت. از نظر این کارشناس مسائل اقلیم کردستان، نخست وزیر فعلی اقلیم کردستان که روسای کابینه های گذشته را مسئول وضعیت فعلی می داند راهکاری برای برون رفت از این وضعیت ارائه نکرده است.
نورینگ معتقد است که حزب دموکرات کردستان که دارای بیشترین کرسی در پارلمان است و اقلیت ها را نیز با خود همراه کرده است از همیشه قدرتمندتر شده است اما به دلیل وضعیت مالی نامناسب مردم، اکنون اعتراضات به استان سلیمانیه محدود نشده و همین چند روز پیش در استان دهوک که از پایگاه های مهم حزب دموکرات است صدای اعتراض معلمان و کارمندان که از نگرفتن حقوق به ستوه آمده بودند شنیده شد.
وی اشاره می کند که دولت اقلیم کردستان عراق هیچ وقت نتوانسته است خدمات عمومی مناسب مانند تامین آب و برق برای همه جمعیت اقلیم کردستان فراهم کند. مردم از حکومت ناراضی هستند و فساد در این منطقه هر روز بیشتر می شود.
نورینگ نتیجه گیری کرده است که کردهای عراق به یک حقیقت تلخ رسیده اند و آن این است که آنها نمی توانند در وضعیت کنونی تغییری ایجاد کنند و سیاستمداران کنونی این منطقه هر کاری می کنند تا تغییری در وضعیت موجود ایجاد نشود.
این کارشناس هلندی بر این باور است که حکمرانان اقلیم کردستان تنها یک راه برای واکنش نشان دادن به خواسته های مردم دارند و آن سرکوب کردن و مقابل هم قرار دادن آنهاست.
جودیت نورینگ معتقد است رویای کردهای عراق برای داشتن یک کیان مرفه، هم از نظر سیاسی و هم اقتصادی از بین رفته است. کردهای عراق احساس می کنند که فریب خورده اند و امید آنها به دلیل مخالفت سیاستمداران فاسد با ایجاد تغییر به ناامیدی تبدیل شده است و اقلیم کردستان دیگر آن «عراق متفاوت» نیست.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما