کنترل کردهای عراق و سوریه بر منابع نفتی مشروعیت جهانی ندارد

سرویس جهان- نجدت کاراکورت، کارشناس انرژی نزدیک به حاکمیت ترکیه به خبرگزاری کردپرس گفت: درست است کردها بر منابع نفتی در عراق و سوریه کنترل دارند اما کنترل آنها بر این منابع مشروعیت بین المللی ندارد.

به گزارش کردپرس، کردها در عراق و سوریه بر منابع مهمی از میدان های نفتی و گاز کنترل دارند. کردهای عراق توانسته اند از طریق ترکیه نفت خام خود را در بازارهای جهانی به فروش برسانند. برخی رسانه ها مانند رویترز و عراق اویل ریپورت هم ادعا کرده اند نفت منطقه تحت کنترل کردهای سوریه از طریق اقلیم کردستان به فروش می رسد و حتی بخشی از آن به ترکیه ارسال می شود. نیروهای آمریکایی پس از خروج از شمال سوریه در میدان های نفتی تحت کنترل کردهای سوریه مستقر شده اند و به قول دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا، نفت سوریه اکنون در کنترل آمریکا و کردهاست و می تواند بخشی از هزینه ها را جبران کند. روسیه نیز که ادعای دوستی با کردها در عراق و سوریه را کرده است قراردادهای بزرگی با دولت اقلیم کردستان عراق بسته است و بخش مهمی از فروش نفت خام اقلیم کردستان در دست شرکت روسنفت نزدیک به ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه است. برخی کارشناسان معتقدند کنترل کردها بر منابع نفتی در عراق و سوریه می تواند به عنوان ابزار و اهرم به کردها در رسیدن به اهدافشان کمک کند. خبرگزاری کردپرس برای بررسی این مسائل با نجدت کاراکورت، کارشناس مسائل انرژی و زمین شناسی مصاحبه کرده است.

این کارشناس نزدیک به حاکمیت ترکیه درباره کنترل کردها بر منابع نفتی در عراق و سوریه به کردپرس گفت: قبل از هر چیز باید این را روشن ساخت که کردها در عراق و سوریه فعلا سرزمینی کاملا تحت کنترل خود را ندارند. اگر آنها در عراق و سوریه مناطقی را در کنترل دارند این بواسطه کمک غربیهاست. اما برنامه اصلی غربیها از طریق کردها این است که از منابع خاورمیانه بدون دخالت سایر کشورها استفاده کنند. آنها به این ترتیب ازادانه عمل می کنند و هر کاری را که بخواهند با منابع نفتی منطقه انجام می دهند.

وی افزود: غربیها اساسا از کردها و دیگر قومیت های منطقه برای ایجاد مناقشه و جنگ در منطقه استفاده می کنند تا زمینه مصرف کالاهای ساخت خود و استفاده از منابع طبیعی منطقه را ایجاد کنند.

نجدت کاراکورت با اشاره به این که مناطق کردنشین عراق و سوریه بخشی از خاک این کشورها محسوب می شوند گفت: «مسئله این است که کنترل کردها بر مناطقی در عراق و سوریه و نیز منابع طبیعی آن مانند نفت مشروعت بین المللی ندارد زیرا داریم در مورد دو کشور عراق و سوریه حرف می زنیم. در صورتی که آنها بر این ادعای خود اصرار بورزند جنگ و درگیری ایجاد می شود. از نظر من، کردها با برگزاری رفراندوم امتیازهای اصلی خود را از دست دادند.»

وی بر این باور است که روسیه از ابتدا به دنبال دست یافتن بر منابع نفتی تحت کنترل کردها نبوده بلکه شرایط منطقه باعث تغییر استراتژی مسکو شده است. نجدت کاراکورت در این باره گفت: «روسیه به دنبال نفت کردها در عراق و سوریه نبوده است. این کشور فقط به سوریه کمک کرد تا سرپا بایستد. این تنها راه برای مقابله با توسعه طلبی آمریکا و اروپا بود. سیاست خارجه روسیه برپایه اقدام نظامی است. روسها عمیقا به دنبال مواد معدنی یا منابع طبیعی نمی روند. با این حال، به نظر می رسد که حالا پوتین و روسیه جدید بعد از قراردادهای نفتی خود با کردهای عراق و نیز مدیترانه، به دنبال اعمال استراتژی های جدید هستند.»

وی در مورد تعامل آمریکا با کردها گفت: «اما آمریکا از طریق برخی اقدامات که ناموفق بوده و نیز قیمت پایین نفت، به دنبال به دست آوردن چیزهای از دست رفته است. از طرف دیگر، به نظر می رسد که آمریکا دارد برخی مناطق تحت کنترل خود از جمله مناطق کردنشین را به ترکیه واگذار می کند. این مسئله قاعدتا توازن در منطقه را تغییر می دهد و در درازمدت بر وضعیت کردها تاثیر خواهد گذاشت.»

این کارشناس نزدیک به دولت ترکیه مدعی است که رویکرد دولت ترکیه نسبت به کردها متفاوت بوده و به سود کردهاست. وی در این باره گفت: « نکته خوبی که در مورد کردها و ترکیه وجود دارد این است که سیاست خارجی ترکیه برپایه استفاده از منابع طبیعی و توسعه صنعت مربوط به آن نیست. ترکیه منطقه و رفتار با کردها را بر پایه وضعیت انسانی مدیریت می کند و این برای کردها خوب است زیرا تنها راه برای بقای آنهاست.»

نجدت کاراکورت درباره تعامل کلی آمریکا و روسیه با کردها به کردپرس گفت: «روسها و آمریکایی ها به خاطر نفت و گاز منطقه آمده اند نه برای کمک به کردها. این کشورها می خواهند با استفاده از نفت تروریسم را تامین مالی کنند. این تنها دلیل آنها برای تصرف نفت و گاز منطقه است زیرا هزینه کردن برای تروریسم به منابع مالی زیادی نیاز دارد.»

وی افزود:« به این فکر کنید که آیا اگر روسیه و آمریکا بخش زیادی از پول این منابع را به کردها بدهند آنها قابل کنترل خواهند بود؟ اساسا، این ایده پشت همه حوادث در این منطقه است. غرب می خواهد ما درآمد کم داشته باشیم، بی سواد باشیم و تفرقه میان ما وجود داشته باشد تا همیشه با هم مناقشه داشته باشیم و مدام با جنگ و دعوا زندگی کنیم. اگر ما همه این ها را کنار بزنیم و با هم باشیم، دیگر آمریکا و روسیه اینجا نخواهند بود و ما همه آنچه را که باید داشته باشیم خواهیم داشت.»

وی تاکید کرد «روسیه هم دوست کردها نیست و این کشور هم روزی مانند آمریکا کردها را رها خواهد کرد. به نفع کردهاست که با ایران و ترکیه تعامل داشته باشند و این تنها راه است.»

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 282523

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha