5 میلیون نفر در حالی در چند روز گذشته برای خرید خودرو ثبت نام کرده اند که شرایط ثبت نام سخت هم بود. کسانی که خودرو به نام شان باشد؛ یا گواهی نامه نداشته باشند یا داری حساب بانکی و تلفن موبایل به نام خودشان نباشند نمی توانند ثبت نام کنند و آنهایی هم که همه شرایط را دارا بودند ساعت ها باید پای کامپیوتر می نشستند که موفق شوند از هفت خان های آن رد شوند.
چنین رقم ثبت نامی برای شرکت در قرعه کشی خرید خودرو یک فاجعه است. سیاستگذاران اقتصادی اگر پیام آن را نگیرند، نشان خواهند برنامه ای برای برون رفت از شرایط فعلی ندارند. خودرو در یک اقتصاد سالم یک کالای مصرفی است و خودروسازان مطرح دنیا، با لطایف الحیل و ارایه انواع خدمات پس از فروش و قبل از فروش و ... مشتریان را روی چشم شان می گذارند که بتوانند یک خودرو را با بالاترین درجه کیفی و قیمتی بسیار مناسب (به نسبت هزینه و درآمد در آن کشورها) بفروشند.
در ایران اما خودرو این کالای بشدت مصرفی؛ به دلیل خلق بی برنامه نقدینگی و مدیریت و سیاستگذاری کلنگی و به شدت تحت سیطره نظام دلالی؛ تبدیل به یک کالای سرمایه ای نایاب شده و صف 5 میلیون نفری برای قرعه کشی 75 هزار دستگاه خودرو با تحویل دراز مدت با قیمت های بشدت نجومی (نسبت به کیفیت خودرو) درست شده است.
این وضعیت امروز به کام خودروسازانی است که انحصارا بازار را در اختیار گرفته اند و دلالان مسلط بر بازار کشورمان هم قند در دلشان آب می شود اما ادامه این وضعیت که در عموم بازارها از جمله مسکن و طلا و ارز هم شاهد آن هستیم اقتصاد کشورمان را لب پرتگاه خواهد برد.
سال هاست اقتصاددانان معتقد به رونق تولید در مورد این وضعیت هشدار می دهند اما متاسفانه سیطره نئولیبرال های وطنی بر سیاستگذاری های اقتصادی، جاده را برای دلال ها صاف کرده و تولید کشور را به محاق برده است. این صف برای خرید خودروهایی که بهترین شان در یک بازار رقابتی بیشتر از 30 میلیون تومان نمی ارزد در حالی است که دولت برای تعیین یک قیمت مناسب برای خرید تضمینی گندم که یک محصول فوق استراتژیک است سال هاست مقاومت می کند و خطر واردکننده شدن مجدد ایران در حوزه گندم بیخ گوشمان است. چرا که تولید منافع دلال های عزیز را به خطر می اندازد و در بازار گندم توان دلال بازی مانند خودرو را ندارند. دلالی اگر مهار نشود اقتصاد کشورمان نابود می شود کاش قبل از اینکه زود دیر شود گوشی شنوا بود.
نظر شما