کردپرس: ارتش ترکیه از سال های گذشته و به عنوان بخشی از درگیری های شدید و خونین با نیروهای پ.ک.ک، اقدام به توپباران و بمباران مناطق بسیاری در اقلیم کردستان به بهانه حضور این نیروها کرده و این حملات که با استفاده از توپخانه ارتش، جنگنده ها و پهبادها صورت گرفته، تفاوتی میان مناطق مسکونی و غیرمسکونی اقلیم و نیز شهروندان غیرنظامی با نظامیان قائل نشده و بارها روستاها، مراکز درمانی، زیرساخت ها، منازل مسکونی، مزارع و زمین های کشاورزی و جان غیرنظامیان را هدف قرار گرفته و ضمن تخلیه صدها روستا، جان باختن و مجروح شدن ده ها غیرنظامی را نیز به دنبال داشته است.
این حملات پس از گفتگوهای صلح میان دولت ترکیه و کردهای این کشور که در اکتبر سال 2012 شروع و به آتش بسی با پ.ک.ک، در مارس سال 2013 منجر شد، متوقف گردید و با شکست این پروسه صلح در سال 2015 بار دیگر با شدت بیشتری از سر گرفته شده و خسارات شدیدی را برای ساکنین مناطق مرزی اقلیم بر جای گذاشت.
از سوی دیگر و بر اساس گزارش های غیر رسمی ترکیه دارای نزدیک به 20 پایگاه های اطلاعاتی و نظامی در اقلیم کردستان بوده و نظامیان این کشور با ورود به عمق 30 کیلومتری خاک اقلیم عملیات نظامی گسترده ای را در این مناطق انجام می دهند.
طبق اخباری که در رسانه های اقلیم کردستان هر روز در مورد بمباران های ترکیه منتشر می شود، از ابتدای سال 2020 میلادی تاکنون ارتش ترکیه دست کم نزدیک به 40 بار مناطق مختلف اقلیم کردستان را تحت عنوان اقدام علیه پ.ک.ک، هدف حملات هوایی یا توپخانه ای قرار داده و موجب خسارات شدید به این مناطق، نابودی و آتش سوزی پوشش گیاهی و ویرانی مراکز درمانی، بیمارستان ها و جاده های ارتباطی شده از جمله در حمله هوایی که روز 2 خرداد / 22 می صورت گرفت، بالگردهای ارتش ترکیه پل ارتباطی روستاهای منطقه برادوست از توابع استان اربیل اقلیم کردستان را تخریب کرده و موجب قطع راه ارتباطی 200 روستای این منطقه شدند.
مهم ترین حملات ترکیه به اقلیم کردستان در در سال 2020 شامل حمله به شنگال در چهارشنبه 25 دی / 15 ژانویه، بود که منجر به جان باختن زرتشت شنگالی فرمانده یگان های مقاومت شنگال به همراه 3 نیروی مسلح دیگر (ی.ب.ش) شد.
لازم به ذکر است که در سال 2020 شنگال و روستاهای اطراف آن دست کم 6 بار توسط ترکیه بمباران شده اند.
همچنین در 15 آوریل، ترکیه منطقه استراتژیک زینی ورتی در 110 کیلومتری شمال اربیل را که نیروهای پیشمرگ اتحادیه میهنی (یکیتی) و حزب دمکرات (پارتی) در آن مستقر بودند، در حالی که تعدادی از نمایندگان یکیتی در پارلمان کردستان نیز در آن محل حاضر بودند، دور بار پی در پی طی 24 ساعت بمباران کرد و در همان روز دو حمله هوایی دیگر به اردوگاه مخمور محل اسکان پناهجویان کُرد ترکیه که آنکارا آن را محل فعالیت سازمانی و حزبی پ.ک.ک می داند، صورت گرفت و روستای بیرکم از توابع اربیل نیز بمباران شد که در حمله به زینی ورتی 5 نیروی پ.ک.ک جان خود را از دست داده و یک نیروی پیشمرگ و یک غیرنظامی ساکن منطقه مجروح شدند.
در بمباران اردوگاه مخمور نیز سه زن ساکن این اردوگاه جان باختند و با ادامه این حملات در آخرین ساعات روز سه شنبه 6 خرداد نیز 5 نیروی پ.ک.ک در روستای سفره از توابع ماوت استان سلیمانیه جان خود را از دست داده و مرکز درمانی روستا ویران شد و حمله بعدی نیز برق 200 روستای منطقه را قطع کرد.
این حملات و به ویژه حمله به مخمور واکنش دولت مرکزی عراق را به دنبال داشته و وزارت امور خارجه عراق با محکوم کردن این حمله سفیر ترکیه در این کشور را احضار و مراتب اعتراض و نارضایتی بغداد را به او ابلاغ کرد.
همچنین حسن کعبی نایب رئیس مجلس عراق، حمله ترکیه به اردوگاه مخمور را محکوم و از وزارت خارجه درخواست کرد اقدامات لازم را در این مورد و برای حفظ حاکمیت عراق در پیش بگیرد و احمد اسدی رئیس فراکسیون سند در مجلس نیز با انتشار تویتی، حمله به مخمور را نقض حریم هوایی کشورش خوانده و گفت که این حملات هیچ توجیهی ندارد و لازم است بغداد بر اساس قوانین از حملات و تجاوز ترکیه جلوگیری کند؛ چرا که موجب فشار بر وجدان ملی شهروندان عراقی است.
از سوی دیگر عبدالکریم خلف سخنگوی ارتش عراق نیز این حملات را دشمنی خوانده و تاکید کرد که حملات ترکیه به مخمور نقض حاکمیت ملی و خاک عراق است و آنکارا باید تاوان این حملات را بدهد و اگر این کشور نگرانی امنیتی در مورد مرزها دارد باید با دولت عراق در مورد آن، به توافق برسد.
یک روز پس از حمله به مخمور، فرماندهی عملیات مشترک ارتش عراق نیز طی بیانیه ای رسمی، حملات ترکیه را محکوم کرده و ناقض حاکمیت ملی عراق خوانده و از این کشور خواست حملات به شنگال، مخمور و قندیل را متوقف سازد و تاکید کرد که این حملات با اصل حسن همجواری دو کشور همسایه متناقض است.
این در حالی است که خسارات این حملات که عمدتا منطقه برادوست اربیل و آمیدی دهوک را هدف می گیرد؛ مستقیما متوجه شهروندان اقلیم است و موجب نابودی زیرساخت های روستاها و تخلیه آن ها شده، از جمله پس از بمباران زینی ورتی و روستاهای مرزی منطقه سیدکان، ساکنین روستای بیرتمه منطقه را تخلیه کردند و در حمله ای که روز شنبه 10 خرداد / 30 می، به استان دهوک صورت گرفت دو شهروند غیرنظامی ساکن منطقه دیره لوک از توابع شیلادزی که پدر و فرزند بودند، جان خود را از دست دادند.
در همین حال سایت خبری و تحلیلی شارپرس گزارش داد که نتایج پژوهش های یک سازمان تحقیقاتی - پژوهشی آمریکایی در مورد مناطق محل جنگ های مسلحانه در جهان، حاکی از این است که ترکیه جنگ خود با پ.ک.ک را به اقلیم کردستان کشانده است.
بنا به آمار این سازمان 77 درصد عملیات نظامی ترکیه علیه پ.ک.ک در سال 2020 در خاک اقلیم کردستان صورت گرفته و اکثر این عملیات ها شامل بمباران بوده و توسط هواپیماهای بی سرنشین انجام شده، اما بیشتر اقدامات پ.ک.ک، علیه ترکیه به صورت جنگ و درگیری مستقیم و بمب گذاری و تله های انفجاری و کنار جاده ای بوده است.
با این حال هیچ موضع مشابه دولت و مجلس و مقامات نظامی عراقی در محکومیت حملات ترکیە، از سوی ریاست و نخست وزیری و پارلمان کردستان، مشاهده نشده و پیشتر جبار یاور دبیر کل وزارت پیشمرگ اقلیم کردستان، اعلام کرده بود مناطقی که در اقلیم به ویژه منطقه قندیل بمباران می شوند در اختیار پ.ک.ک، است و از سال ها پیش و قبل از تشکیل اقلیم کردستان و دولت آن در اختیار این نیروها بوده و دولت اقلیم نیز از نظر توان نظامی قادر به متوقف ساختن بمباران های ترکیه نیست و مقامات اقلیم در اظهار نظر های خود در این باره حضور پ.ک.ک در اقلیم را، عامل حملات ترکیه و به خطر انداختن جان شهروندان اقلیم و خسارات و تلفات ناشی از حملات ترکیه دانسته و از پ.ک.ک، درخواست کرده اند با در نظر گرفتن شرایط اقلیم از تمامی مناطق آن خارج شوند.
از جمله نچیروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان طی نشستی خبری، در خصوص حضور پ.ک.ک در اقلیم کردستان، گفت: "حضور پ.ک.ک در کردستان عراق فاقد مشروعیت است و پ.ک.ک باید از ایجاد مشکل برای اقلیم کردستان پرهیز نماید. پ.ک.ک محل فعالیت خودش را دارد و قطعاً اقلیم کردستان محل فعالیت های این حزب نیست، نمی شود و نخواهد شد. زیرا ما هم اکنون بخشی از عراق هستیم و اقلیم کردستان در چارچوب عراق به هیچ وجه اجازه نخواهد داد که منشاء مشکلات برای همسایگان شود."
در همین حال نایب رئیس کمیسیون نیروی پیشمرگ در پارلمان کردستان عراق، درباره حضور پ.ک.ک در اقلیم کردستان و طرح درخواست هایی برای خروج این نیرو و همچنین مسئول دانستن این حزب در تنش های ایجاد شده و بمباران منطقه از سوی ارتش ترکیه، به کردپرس گفت: بخواهیم و نخواهیم، حضور پ.ک.ک در منطقه و به ویژه قندیل که منطقه ای صعب العبور است به واقعیتی انکارناپذیر تبدیل شده است و ما به عنوان دولت اقلیم کردستان و پارلمان کردستان به دلیل این که پ.ک.ک یک حزب کُردی است و در این مناطق مستقر شده اند اگر هم به آن ها کمک نکنیم، با آن ها نخواهیم جنگید.
از سوی دیگر دولت اقلیم و به صورت مشخص حزب دمکرات کردستان (پارتی) به رهبری مسعود بارزانی، دارای روابط گسترده اقتصادی با ترکیه هستند و این کشور تنها راه صادرات نفت اقلیم کردستان است و دولت اقلیم که حزب دمکرات ساختار اصلی بدنه آن را تشکیل میدهد، قراردادهای کلان و طولانی مدتی از جمله قرارداد 50 ساله، در حوزه نفت را با ترکیه منعقد کرده است و همین موضوع بر موضع گیری های اربیل در قبال ترکیه در مسائل مختلف تاثیرگذار است.
نظر شما