به گزارش خبرگزاری کردپرس فرهاد شاهمرادیان در این نشست که در محل حوزه هنری ایلام برگزار شد، در خصوص کیفیت چاپ، طرح روی جلد و سایر مسائل فنی این اثر عنوان کرد: نهادهای حمایتی دارای اعتباری اندک هستند و در خصوص مسائل کیفی نشر مجبور هستیم که به حداقل ها قانع باشیم و از طرفی وضعیت نشر در استان ایلام هم آنگونه نیست که ناشر به بازگشت سرمایه گذاری خود امیدوار باشد.
معاون حوزه هنری ایلام ادامه داد: همراه نسخه کاغذی کتاب نوون عشق و چند کتاب دیگر کردی، سیدی خوانش اشعار توسط شاعران نیز منتشر شده است که این مهم به بهتر شدن خوانش کردی مخاطبان ادبیات کردی منجر خواهد شد.
شاهمرادیان مجموعه غزل های کردی نوون عشق را یکی از بهترین کتابها در کل ادبیات کردی دانست و گفت: این کتاب را می توان برای تدریس ادبیات کُردی نیز استفاده کرد.
وی سپس به بررسی فهرست کتاب پرداخت و گفت: در ۴۹ غزل و یک مثنوی منتشر شده در این کتاب از ۱۷ وزن استفاده شده که برای این تعداد شعر چنین تنوع وزنی، خیلی خوب و فوق العاده است و به جز یک غزل شاعر اکثر اوزان انتخاب شدهاش دارای ۸ رکن در هر بیت است و میتوان استفاده از اوزان بلند را از خصایص این کتاب دانست.
شاهمرادیان ضمن بیان اینکه شاعر از ۱۰۰۶ هجای بلند در مقابل ۵۰۳ هجای کوتاه در سرودن اشعارش استفاده کرده، عنوان کرد: شاعر این مجموعه شاعری قاعده گریز، ساختار شکن و اهل هنجارشکنی نیست و سراغ سر راست ترین مشهور ترین اوزان و راههای امتحان شده در سرایش غزل رفته است.
وی افزود: در کتاب نون عشق ما با شاعری صبور مواجهیم که با آرامش سخن گفته و از هجاهای بلند و اوزان بلند اشعارش برای گفتن سخنان عمیق استفاده کرده و تفکر در آن جاری است اما این تفکر همچنان تفکری سنتی است و از کلیشه های سالم و هزار ساله استفاده کرده و این کار جلوی ساختارشکنی او را گرفته است.
او گفت: اگر فکری هم در این اشعار وجود دارد همان سیاه و سفید دیدن ها، خیر و شرها و جدال ابدی نور و تاریکی و... است؛ فضایی خاکستری در آن نداریم و این یکی از خاصیت های شعر کلاسیک است که خود قالب، اثر خودش را گذاشته و از آن گریزی نیست.
شاهمرادیان از نظر موضوعی و محتوایی مجموعه غزل های کردی نوون عشق را دارای ۴ موضوع شاخص دانست و گفت: اشعار عاشقانه، اشعار حکمت آمیز آمیخته با عشق معنوی، اشعار اجتماعی و واکنش به قضایای روز و چهارمین موضوع شعرهای آیینی است که هرکدام از این موضوعات با اشعاری فاخر بیان شدهاند.
وی در خصوص اشعار آیینی باقلانی در این مجموعه غزل کردی عنوان کرد: شعرهای آیینی در این کتاب دو جور خود را نشان داده یکی مستقیماً آیینی و در مدح و منقبت اهل بیت، مناجات و حتی در خصوص مادر است و نوع دیگر اشعار آیینی این مجموعه وفور کلمات مرتبط با دین و مذهب در آن است که نگاهی مذهبی و گاهی مذهب زده به این اشعار داده است.
وی افزود: تمام ارجاعات مذهبی داده شده در این کتاب مطابق با قرائت های رسمی از دین است و هیچ نفی و انکار و اعتراضی به این قرائت ها وجود ندارد و اگر اعتراضی در آن است اعتراض به مسلمانی ما، به ریاکاری، به حاکمان و غیره است و حتی یک مورد چالش و روایت شکنی در آن وجود ندارد.
شاهمرادیان شعرهای آیینی باقلانی را به شدت جدی و به شدت تکنیکی دانست و گفت شاعر شاید کمترین توجهی به خوانده شدن این اشعار آیینی توسط مداحان و در مراسم های مذهبی نداشته است او در اشعار آیینی روایت گر عاطفه خویش است نه روایت گر قرائتهای رسمی هر چند که از آنها الهام گرفته باشد.
این منتقد ادبی ادامه داد: شعر های اجتماعی نوون عشق اعتراضی به بداخلاقی های مشاهده شده توسط شاعر است که او را آزار میدهد و عمده این اشعار انتقادی و اجتماعی متوجه حاکمان است و گاهی هم این انتقاد به سمت مردم نیز بیان شده است.
وی ضمن بررسی شعرهای عاشقانه این مجموعه ۸۰ درصد این مجموعه غزل کردی را در سیطره مطلق مسائل عاطفی و عشق دانست و گفت: نهایت بیپروایی شاعر در بخش عاشقانه «بوسه» است و این آستانه بی پروایی یک حریم معمولی در ادبیات عاشقانه به شمار می آید. او معشوق خود را در اشعارش در آسمانی بلند قرار داده و شاعر رام و آرام و مطیع معشوق است و همچنین وی در توصیف معشوقه خویش همیشه اغراق میکند.
شاهمرادیان خاطرنشان کرد: اشعار عاشقانه مجموعه نوون عشق گویی در این دوره و زمانه و حال حاضر سروده نشده اند و با عشقی که امروز درک میشود مطابقت ندارد چرا که دوست داشتن در این دوره زمانه متفاوت شده است اما سخن گفتن درباره این دوست داشتن هنوز عوض نشده است.
وی سپس به برشمردن ویژگی های شاخص این مجموعه شعر کردی پرداخت و گفت: طبیعت گرایی، موسیقی، نحو درست زبان، اصالت و پختگی زبان، سلاست و روانی کلام، ترکیب سازی های بدیع، استفاده از قافیه های درونی، واج آرایی متفاوت، استفاده از تضاد و ترادف، استفاده از کلمات خوش آهنگ و دارای قافیه درونی در مصرع ها و... از مهمترین ویژگیهای شاخص نون عشق است.
شاهمرادیان مهمترین نقطه ضعف نوون عشق را دور بودن شاعر از مظاهر شهری دانست و گفت: زیست ذهنی ما انگار با فضای تغییر یافته زندگی جدید همراه نیست و در عالم دیگری هستیم و امیدوارم که شاعر توانمند این مجموعه شعر کردی بتواند در آثار جدیدش این نقیصه را برطرف کند.
به گزارش کردپرس مجموعه غزل های کردی نوون عشق همراه با سیدی خوانش این اشعار اثر طبع روح الله باقلانی توسط نشر نیشتمان ایلام منتشر شده است.
نظر شما