به گزارش کردپرس به نقل از پایگاه خبری – تحلیلی میدل ایست نیوز: علیرغم گذشت سه ماه از امضای توافق «عادیسازی اوضاع در شهر سنجار» واقع در غرب موصل میان بغداد و اربیل اما اهالی این شهر هنوز تاثیر عملی این توافق را لمس نکردهاند.
بر اساس توافق بغداد و اربیل، پلیس و دستگاههای امنیت ملی و اطلاعات منحصرا مسئولیت امنیت داخل سنجار را برعهده خواهند داشت و دیگر یگانها و گروههای مسلح با نظارت فرماندهی عملیات مشترک و الحشد الشعبی به خارج از شهر انتقال داده خواهند شد.
در این توافق همچنین تصریح شده که امنیت سنجار با تعیین 2500 نیروهای امنیتی داخلی تقویت خواهد شد و مشارکت عادلانه آوارگان سنجاری موجود در اردوگاهها در این نیروها تضمین خواهد شد به طوری که 1000 تن از این نیروهای امنیتی از اهالی سنجار و 1500 تن از آوارگان تشکیل خواهد شد.
در ادامه بند مربوط به محور امنیتی همچنین ذکر شده که به حضور پ ک ک از سنجار و مناطق اطراف آن پایان داده خواهد شد و این گروه هیچ نقشی در این منطقه نخواهد شد.
در همین رابطه، «محما خلیل»، فرماندار سنجار در گفتوگو با العربی الجدید تاکید کرد: تاکنون شاهد عقبنشینی و خروج واقعی حزب کارگران ترکیه (پ ک ک) از سنجار نبودهایم این گروه در روندی فریبکارانه و رسانهای تنها دست به خروج جزئی از برخی مقرهای خود زده است اما عناصر این گروه هنوز در داخل شهر حضور دارند و نفوذ آنها تغییری نیافته است.
خلیل تاکید کرد: هر گونه اظهارنظری از سوی دولت مرکزی عراق یا هر نهاد دیگری درباره خروج پ ک ک از سنجار کاملا نادرست و به دور از واقعیت است.
خلیل که به دلیل ممانعت پ ک ک از بازگشت به سنجار، در اربیل به سر میبرد، گفت: دولت عراق تعامل جدی با پرونده اخراج پ ک ک از سنجار ندارد و دلیل آن به هماهنگی این حزب با برخی گروههای مسلح باز میگردد و این گروهها برای جلوگیری از خروج پ ک ک از سنجار به بغداد فشار میآورند.
فرماندار سنجار تصریح کرد: دولت عراق اگر در اخراج پ ک ک از سنجار جدی بود، میتوانست این کار در مدت بسیار کوتاهی از طریق مذاکره یا توسل به زور انجام دهد اما به دلیل حمایت گروههای مسلح یا برخی طرفهای سیاسی از باقی ماندن پ ک ک در سنجار بنا به اهداف و نقشههای سیاسی معروف، در این امر یا جدی نیست یا مردد است.
وی اظهار داشت: تاکنون بعد از گذشت سه ماه از توافق سنجار میان بغداد و اربیل هیچ نتیجه ملموسی از آن را نمی توان مشاهده کرد.
در سنجار گروههای مسلح بسیاری با وابستگیهای مختلف حضور دارند، در این میان، گروه تروریستی پ ک ک بیشتر در کوه سنجار متمرکز هستند، دیگر گروههای مسلح از جمله «یگانهای حمایت از ایزدیها» به رهبری حیدر شیشو و «یگانهای حمایت از سنجار» به عنوان شاخه عراقی پ ک ک و گروههای زیرمجموعه الحشد الشعبی از جمله کتائب حزبالله و عصائب اهل الحق در آنجا حضور دارند.
در همین ارتباط، یک مسئول محلی در کمیته مصالحه که اخیرا در سنجار تشکیل شده است، به العربی الجدید گفت: تنها متغیری که بعد از توافق سنجار حاصل شده است، ورود نیروهای عراقی به شهر است اما عناصر پ ک ک هنوز در همه پروندههای سنجار از طریق عناصر محلی حضور و نفوذ دارند.
وی افزود: مقرها و رهبران برجسته پ ک ک هنوز در کوه سنجار حضور دارند و چند روز پیش، شماری از اتباع سوری که متخصص حفر تونل بودند، برای ایجاد پناهگاههای جدید در کوه سنجار برای در امان ماندن از حملات هوایی ترکیه به این منطقه آورده شدند همچنین گروههای مسلح دیگر هم هنوز در سنجار حضور دارند و در مسیر فعالیت ارتش، سنگاندازی میکنند و مردم را علیه آنها تحریک میکنند.
این مسئول محلی سنجار در پایان اظهار داشت: دولت عراق با مانعتراشیهایی برخی گروهها در داخل سنجار و حتی در بغداد مواجه است و این گروهها نگران این هستند که در صورت موفقیت تجربه سنجار، امکان تکرار این سناریو در دیگر شهرها نظیر یثرب، العوجه و جرف الصخر وجود دارد.
سنجار که در شمال غرب موصل در استان شمالی نینوا قرار دارد، 50 کیلومتر با شهر الحسکه سوریه و 70 کیلومتر با مرزهای ترکیه فاصله دارد و عربها، کُردها و ایزدیها ساکنان آن را تشکیل میدهند.
نظر شما