آتش هر ساله به جان بلوط های زاگرس/ *ریزان حسینی

سرویس کردستان- درختان بلوط زاگرس مثل هر سال باز هم قربانی تنهایی و دست خالی سازمان منابع طبیعی شد، اما آتش این تنهایی را نمی فهمد و هر کجا که دست برسد می دمد و آتش می زند.

همچنین به دلیل صعب العبور بودن و شیب زیاد منطقه دسترسی به خاموش کردن آتش در این مناطق به خصوص در بلندی های آن بسیار سخت تر می شود، اما باید چاره ای اندیشید به حال درختان چند هزارساله ای که در برابر جنگ، بیماری و بلایای طبیعی تاب آوردند وگرنه این میراث ارزشمند از بین می رود و چیزی از آن باقی نمی ماند.

بسیاری از درختان بلوط، بومی زاگرس هستند و دارای چوب محکم و مرغوب همین موضوع یکی از دلایل قطع بی رویه این درختان شده و بقای این جنگل ها را تهدید می کند. البته روند تخریب فقط به همین موضوع ختم نمی شود و عواملی مانند آفت، خشکسالی، گردوغبار و افزایش دمای هوا باعث سرعت تخریب جنگل ها شده و به پدیده زوال بلوط و چالش های زیست محیطی آن دامن زده است.

حالا هم که آتش به جان ریه های زخمی زاگرس افتاده که با گرم تر شدن هوا این ریه ها بیشتر هم می سوزد این مسئله نه تنها به گرمایش زمین کمک می کند سرعت بگیرد و به خطر از بین رفتن گونه های گیاهی زاگرس می افزاید بلکه باید در نظر داشت موجودات زنده ی دیگری که زاگرس خانه ی آنهاست و در آنجا زیست دارند در خطرند که با توجه به شکار غیر مجاز و فروش حیوانات کمیاب و بعضا نایاب زاگرس و حتی در خطر انقراض داشتن بعضی از آنها مانند سنجاب ایرانی که در ادامه حیات جنگل های ایران نقش اساسی دارد و گوزن زرد در بخش مرکزی زاگرس این آتش سوزی ها خسارات جبران ناپذیرتری را به منطقه وارد می کنند.

در ایران که منابع طبیعی بودجه کمتری را به خود اختصاص داده قطعا این میراث ارزشمند در خطر جدی تری قرار دارد و باید به آن توجه بیشتری نشان داد به همه اینها باید این نکته را اضافه کرد که آتش سوزی در جنگل های ایران معمولا منشاء انسانی دارد و همین امر موجب شده آتش در چند سال اخیر به سرعت زاگرس را ببلعد و ما شاهد خاکستر شدن آن باشیم. البته می توان با ارائه راهکارهای بنیادی مناسب مانند آموزش های زیست محیطی در دوران مدارس و بیدار کردن وجدان انسانی در برابر مخاطرات و همچنین آشنا کردن جوامع محلی با گونه های گیاهی و حیات وحش زاگرس، برگزاری همایش هایی در راستای قدردانی از فعالین این عرصه و راه حل های آنان، تشویق و تنبیه مردم در نحوه بهره برداری و حفاظت از جنگل های زاگرس کاری به پیش برد بنابراین می توان نسبت به زیبایی های طبیعی و سرسبزی منطقه و آینده ان بی تفاوت نبود چرا که این ها پیکر ایرانند وسال ها تاریخ را یدک می کشند.

*دانشجو رشته جغرافیا طبیعی دانشگاه کردستان

کد خبر 303108

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha