شهری کردنشین که به تاریخ پیوست

سرویس جهان- به نوشته نشریه نیشن، تا قبل از 25 فوریه 2020، ویکیپدیا در تعریف شهر باستانی و کردنشین حسن کیف ترکیه نوشته بود « حسن کیف شهری باستانی در استان باتمان ترکیه است» اما از آن تاریخ، به دلیل زیر آب رفتن تدریجی حسن کیف، اکنون این سایت اطلاعات عمومی درباره حسن کیف چنین نوشته است« حسن کیف شهری باستانی بود که..».

به گزارش کردپرس، شهر باستانی حسن کیف ترکیه که هزاران سال قدمت دارد با آبگیری سد بزرگ ایلیسو در حال زیر آب رفتن است و به زودی از رونق خواهد افتاد. شاید به همین علت است که ویکیپدیا در شرح تاثیر این طرح بر حسن کیف، اکنون از زمان گذشته استفاده کرده است.

این ها بخش های آغازین گزارش نشریه نیشن در ولز انگلیس است که درباره زیر آب رفتن تاریخ چند هزار ساله کردها در حسن کیف نوشته شده است. نویسنده گزارش می گوید مفهوم استفاده از آب به بعنوان سلاح را خوب می فهمد زیرا در ولز نیز چنین اتفاقی افتاده است. اما ظاهرا اتفاقی که در ترکیه افتاده تاثیرات بسیار بزرگتری دارد.

نیشن می گوید طرح بزرگ ترکیه برای ساخت سد ایلیسو به زودی همه آثار باستانی شهر 12000 ساله حسن کیف را پنهان خواهد کرد؛ گویی که کردها و اعراب در این منطقه هرگز زندگی نکرده اند. این سد فرهنگ و آثار باستانی که نشاندهنده زندگی چندین هزارساله کردها در این منطقه است را با خود به زیر آب می برد.

این گزارش هشدار می دهد که درست است که این طرح بخشی از برنامه سرکوب کردها در ترکیه محسوب می شود اما می تواند تبعاتی برای کشورهای همسایه ترکیه مانند ایران، سوریه و عراق داشته باشد.

بر اساس این گزارش، آب دو رود دجله و فرات که از ترکیه وارد عراق و سوریه می شود ازطریق طرح هایی مانند سد ایلیسو به ابزار قدرتمندی برای ترکیه در جهت اعمال نفوذ بر این دو کشور تبدیل می شود. ترکیه از آب به عنوان ابزاری برای شکل دادن خاورمیانه استفاده کرده است. بسیاری در عراق بیم دارند طرح های ترکیه تالاب های این کشور را که منبع درآمد تعداد زیادی از جوامع محلی است بخشکاند و ترکیه از آن به عنوان سلاحی استفاده کند که زیاد و کم کردن حجم آب ورودی دجله و فرات به عراق در راستای منافع ترکیه استفاده شود.

این نشریه یادآوری کرده است ترکیه از سلاح اب قبلا علیه کردهای سوریه استفاده کرده است. این کشور که مخالف ظهور اداره خودگردان کردی در شمال سوریه بوده بارها اقدام به قطع آب آشامیدنی نزدیک به 500000 نفر جمعیت در این منطقه کرده است.

ترس از ادامه این وضع برخی نهادهای انساندوستانه را وادار کرده است اقدام به جمع آوری اعانه برای تامین آب آشامیدنی مناطق تحت کنترل کردها کنند.

موسسه اس ای ای در انگلستان و جهان اقدام به جمع آوری اعانه برای اجرای طرح تامین آب در منطقه کردنشین سوریه کرده است. این موسسه برای اجرای این طرح به 100000 پوند نیاز دارد که تاکنون نزدیک به 54000 پوند آن تامین شده است.

این نشریه با اشاره به این که ترکیه از سلاح های ساخت انگلستان برای حمله به کردهای سوریه استفاده کرده و تخریب منابع و تاسیسات آب شرب در این مناطق توسط ترکیه و شورشیان وابسته به آن ادامه دارد، خواستار واکنش جهانی به استفاده ترکیه از آب به عنوان سلاح کرده است.

نیشن هشدار داده است شهر باستانی حسن کیف و کردهای ترکیه تنها اولین قربانیان استفاده آنکارا از آب به عنوان سلاح هستند و در آینده زندگی هزاران تن در عراق و سوریه نیز تحت تاثیر کنترل ترکیه بر منابع آبی خواهد بود که از این کشور وارد عراق و سوریه می شود.

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 303139

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha