جزئیات دور نخست گفت‌وگوی راهبردی عراق و آمریکا از زبان مشاور کاظمی

سرویس عراق و اقلیم کردستان - مشاور نخست وزیر عراق تاکید کرد که محور امنیتی به عنوان یکی از محورهای گفت و گوی راهبردی با آمریکا، مبتنی بر حاکمیت و مصلحت کشورش و تمایل آن به برقراری روابط راهبردی دو جانبه بوده و حضور نیروهای آمریکایی، همکاری لجستیک، آموزش و تجهیز را نیز در بر گرفته است.

به گزارش کردپرس، حارث حسن، مشاور مصطفی کاظمی، نخست وزیر جدید عراق در امور خارجه در مصاحبه با خبرگزاری رسمی این کشور (واع)، جزئیات دور نخست گفت و گوی راهبردی میان کشورش و آمریکا که پنج شنبه گذشته از طریق ویدئوکنفرانس انجام شد را اعلام کرد.

حسن در این باره اظهار داشت: آن چه میان دو طرف انجام شد، مذاکرات در رابطه با یک مسئله مشخص نبود بلکه آغاز یک گفت و گو در سطوح مختلف و درباره مسائل متعدد بود؛ جلسه نخست گفت و گو در سطح هیئت های به ریاست معاونان وزرای خارجه دو کشور و (حضور) نمایندگان وزارتخانه های مسئول پرونده ها برگزار شد.

مشاور نخست وزیر عراق در ادامه نیز افزود: انتخاب اعضای هیئت (عراقی) بر اساس محورهای توافقنامه چارچوب راهبردی (میان عراق و آمریکا در سال 2008) از جمله محورهای امنیتی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، و بهداشتی بود؛ طبیعی است که نمایندگانی از وزارتخانه ها حضور داشته باشند و دیدگاه های خود درباره روابط عراق و آمریکا در زمینه تخصصی خویش را بیان کنند.

حسن همچنین تصریح کرد: این ایده که گفت و گوی کنونی تنها درباره مسئله حضور نیروهای آمریکایی در عراق باشد، اشتباه است؛ محور امنیتی (تنها) یکی از محورها است و شامل حضور نیروهای آمریکایی، همکاری لجستیک، آموزش و تجهیز (نیروهای عراقی) می شود.

مشاور کاظمی در این باره تاکید کرد: اگر اوضاع پس از کرونا به حالت عادی خود بازگردد، این احتمال وجود دارد که یک هیئت عراقی به آمریکا سفر کند و در سطح نخست وزیر یا وزیر خارجه باشد؛ گفت و گو نیز در سطوح متعددی برای پیگیری مسائل مورد توافق ادامه دارد.

حسن در ادامه گفت: محور امنیتی در چارچوب سه مبنای اساسی حرکت می کند که نخست وزیر (عراق) مشخص کرده، نخست حاکمیت عراق، دوم مصلحت عراق و سوم نیز تمایل به برقراری روابط راهبردی با آمریکا است.

مشاور نخست وزیر عراق در این باره افزود: طرف عراقی در همین چارچوب حرکت می کرد، این مبانی نیز در لحن بیانیه به خوبی واضح بود و اقدام آمریکا در به رسمیت شناختن حاکمیت عراق و تمامیت ارضی و مصوبه های نهادهای قانونی آن، ادامه کاهش نیروهای آمریکایی در عراق و گذر به یک رابطه امنیتی عادی و مبتنی بر هدف مشترک مشخص برای مبارزه با داعش نیز احساس شد چرا که هدف اصلی حضور نیروهای نظامی آمریکا در عراق، مبارزه با داعش بوده و هست و پس از آن باید به یک رابطه امنیتی عادی میان دو کشور انتقال یافت که در تلاش هستند از طریق آموزش، تجهیز، پشتیبانی فناوری و غیره، همکاری راهبردی خود را چارچوب بندی کنند.

حسن همچنین ادامه داد: بخشی از شک و تردید نسبت به طرف عراقی، با انگیزه های سیاسی است چرا که برخی اطراف ماهیت این گفت و گو را به صورت دقیق درک نکردند و متصور انجام مذاکره در اتاق های بسته شدند که در آن، مسائل اساسی به دور از اراده نهادهای قانونی عراق مورد بررسی قرار می گیرد اما این درست نیست؛ این افراد نمایندگان دولت عراق هستند که بر اساس نمایندگی وزارتخانه و نهادهای مختلف انتخاب شدند.

مشاور کاظمی در ادامه اعلام کرد: طرف آمریکایی بسیار انعطاف پذیر و خواهان موفقیت گفت و گو بود و از ابتدا نیز موضع آن در قبال کاهش نیروها روشن بود؛ حضور نیروهای آمریکایی در عراق بر دو چارچوب استوار است که نخست توافقنامه چارچوب راهبردی میان دو کشور بوده و دوم نیز درخواست دولت عراق در نامه های خود به شورای امنیت برای تشکیل ائتلاف بین المللی ضد داعش به رهبری آمریکا می باشد.

حسن در این باره افزود: این دو چارچوب، حضور آمریکا در عراق را سازماندهی کردند؛ طرف آمریکایی پایبند به این دو چارچوب است و متعهد شد که تنها ماموریت و مجوز آن مربوط به جنگ با داعش است و فرآیند کاهش نیروهای آمریکایی نیز پیامد طبیعی فروکش کردن خطر داعش و از دست دادن کنترل خود بر خاک عراق است که انتقال به مرحله دیگری از همکاری میان دو کشور را ایجاب می کند.

مشاور نخست وزیر عراق همچنین تاکید کرد: دو طرف پایبند به راه اندازی گفت و گوی راهبردی هستند چرا که از این گفت و گو و تقویت روابط میان دو کشور نفع می برند؛ بیانیه مشترک نیز باید به عنوان موفقیت دولت عراق و سیاست کاظمی درک شود جایی که موفق شد همه خواسته های اصلی عراق را در این بیانیه مطرح کند؛ درک خوبی از سوی دو طرف از چشم اندازهای همکاری مشترک در مرحله آینده وجود داشت.

حسن در پایان این مصاحبه نیز خاطر نشان ساخت: گفت و گوی راهبردی ادامه دارد، جلسه هایی در بغداد بر اساس شرایط و تعهدات برگزار خواهد شد و سطح هیئت عراقی نیز بعدا مشخص خواهد گردید.

این در حالی است که دولت های عراق و آمریکا بامداد جمعه در بیانیه مشترکی اعلام کردند که گفت و گوی راهبردی دو کشور با استناد به توافقنامه چارچوب راهبردی سال 2008 میلادی میان آنها، روز گذشته از طریق ویدئوکنفرانس آغاز شده و شامل مسائل مربوط به امنیت، مبارزه با تروریسم، اقتصاد و انرژی، پرونده های سیاسی و روابط فرهنگی بوده است.

بنا بر آن چه در این بیانیه آمده، آمریکا بار دیگر احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی عراق و تصمیم های ذی ربط صادره از قوای مقننه و مجریه آن را مورد تاکید قرار داده و خاطر نشان ساخته که برای ایجاد پایگاه های دائمی یا حضور نظامی همیشگی در این کشور تلاش نمی کند.

بغداد و واشنگتن همچنین تاکید کردند که با توجه به پیشرفت به دست آمده در زمینه نابودی گروه تروریستی داعش، آمریکا طی ماه های آینده به کاهش شمار نیروهای خود در عراق و گفت و گو درباره وضعیت نیروهای باقی مانده ادامه می دهد در حالی که تمرکز دو کشور به سمت توسعه یک رابطه امنیتی عادی و مبتنی بر منافع مشترک خواهد بود.

دولت عراق نیز به نوبه خود متعهد شد که از نیروهای نظامی ائتلاف بین المللی ضد داعش به رهبری آمریکا و اماکن میزبان آنها مطابق با قانون بین المللی و تدابیر مربوط به این مسئله و با همان شیوه مورد توافق دو کشور در گفت و گوهای آینده خود حفاظت کند.

بغداد و واشنگتن همچنین برنامه های بازگرداندن آثار باستانی و آرشیو سیاسی و مربوط به حزب منحله بعث به عراق را مورد بررسی قرار داده و تاکید کردند که در جلسه کمیته هماهنگی عالی گفت و گوی راهبردی دو کشور که قرار است ماه آینده میلادی در پایتخت آمریکا برگزار شود، به دنبال گفت و گوهای عمیق درباره همه مسائل مذکور خواهند بود.

کد خبر 303284

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha