به گزارش خبرگزاری کردپرس، اهمیت سرمایهگذاری بر هیچ کس پوشیده نیست. سرمایه گذاریinvestment) ) مقدمه تولید، اشتغال، رونق اقتصادی و افزایش درآمدهای پایدار مالیاتی است. سرمایه گذاری یعنی تأمین منابع مالی در یک کسب و کار به منظور کسب منفعت و سود. سرمایه گذار کسی است که منابع مالی مورد نیاز یک طرح یا کسب و کار را تأمین میکند؛ این کسب و کار میتواند یک طرح تولیدی مانند یک کارخانه تولیدی یا یک کسب و کار خدماتی باشد.
سرمایه گذاری یکی از ارکان اساسی مصون سازی اقتصادی است که همواره یکی از مطالبات رهبر انقلاب بوده و هست عوامل زیادی بر سرمایه گذاری در یک کشور یا استان تاثیرگذار است از جمله امنیت سرمایه گذاری، وضعیت محیط کسب و کار، وضعیت فرهنگی، وضعیت زیرساختی، ثبات اقتصادی و ثبات قوانین و مقررات و بروکراسی اداری. دکتر دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی در این مورد گفته: وقتی که سرمایهگذار میخواهد سرمایهاش را در محیطی بنشاند، باید یک چشم انداز ۲۰ تا ۳۰ ساله معین و مثبت داشته باشد تا بتواند مجوزهایی که میخواهد بدون دغدغه بگیرد و بداند که قوانین و مقررات دست و پایش را نمی بندند و دستگاههای اجرایی مرتبط و مسئول، محیط کسب و کار مناسبی را فراهم میآورند.
در استان ایلام ادعای تحقق سرمایه گذاری سر به 49 هزار میلیارد تومان می زند! در جوابیه اداره کل اقتصاد و دارایی استان ایلام به گزارش کردپرس از اوضاع راکد سرمایه گذاری در ایلام، به «موفقیت های چشمگیر» آن اداره کل در حوزه سرمایه گذاری اشاره شده و آمده است: «در دو سال گذشته بیش از 49000 میلیارد تومان توسط بخش خصوصی و دولتی در استان در بخش های مختلف و در مناطق مختلف استان سرمایه گذاری صورت پذیرفته است. که نقش مهمی در توسعه زیرساخت های استان و کاهش نرخ بیکاری داشته است.»
این آمار در وهله اول باعث خوشحالی شد که با این وضعیت اقتصادی کشور و جهان که بودجه 98 و 99 ایلام به سه هزار میلیارد تومان هم نمی رسد، استان ایلام در زمینه سرمایه گذاری خیلی خوش درخشیده است که توانسته این مقدار سرمایه سرمایهگذاران را جذب کند ولی وقتی به صورت عضوی از جامعه نگاهی به وضعیت استان انداختم ناامید شدم که در عصر انفجار اطلاعات باز هم افرادی در جامعه هستند که میخواهند با آمارسازی عملکرد مثبت و غیر واقعی از خود به جامعه ارائه دهند.
برای این که متهم به اهداف شخصی نشوم، به سراغ دکتر نبی امیدی اقتصاددان ایلامی رفتم و از او پرسیدم که 49 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در استان آیا جزء سرمایه گذاری مولد است یا اعتبارات دولتی برای توسعه زیرساختهای استان نیز جزء این آمار است و اصلا سرمایه گذار کیست؟
این عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور ایلام عنوان کرد: در نظام سرمایه گذاری و بودجه ریزی کشور، سرمایه گذاری از سه محل بیشتر نیست؛ یکی بخش دولتی از طریق اعتبارات تملک دارایی های سرمایه بودجه سنواتی، دوم شرکت های دولتی و سوم بخش خصوصی.
امیدی افزود: از منظر بخش دولتی که ارقام کاملاً مشخص و در بودجه قید شده است و می دانیم مجموع بودجه استان ایلام (شامل هزینه ای، تملک دارایی مالی، تملک دارایی سرمایه ای، سهم سه درصد نفت، سهم توسعه متوازن و سهم ارزش افزوده) در سال ۹۸ و ۹۹ کمتر از ۳ هزار میلیارد تومان است. از طرفی ترتیب و ساختار بودجه شرکت های دولتی کاملاً متفاوت با دستگاه های اجرایی است و نظام تخصیص هزینه آنها و هزینه کرد شرکت های دولتی بگونه ای نیست که عواید سرمایه گذاری شرکت دولتی به عنوان بازده سرمایه گذاری استانی قلمداد شود.
امیدی ادامه داد: منبع سوم سرمایه گذاری، بخش خصوصی است که همگان می دانند به دلیل ضعف های زیرساختی و مشکلات موجود، نمی تواند ارقام نجومی سرمایه گذاری انجام داده باشد. حال آنکه کشور در سال ۹۸ و ۹۹ با کمبود منابع پایدار ارزی و کسری بودجه شدید نیز مواجه بوده است.
از این اقتصاددان ایلامی پرسیدم پس این 49 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری که وارد استان شده تکلیفش چه می شود؟ او گفت: اعلام مبالغ توجیهی «تخصیص نیافته» به عنوان «سرمایه گذاری انجام شده»، همواره یکی از ترفندهای آمارسازی در حوزه سرمایه گذاری است که عموماً مدیران اجرایی جهت مناسب نشان دادن عملکرد خود از آن استفاده می کنند. در حوزه سرمایه گذاری مبالغ تخصیص یافته و هزینه شده بعنوان ملاک استاندارد مورد توجه است نه «پیش بینی» رقمی که برای یک طرح موردنیاز است.
امیدی خاطرنشان کرد: اگر مبلغ مورد ادعای مدیران اجرایی در مورد 49 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری انجام شده در استان ایلام در ۲ سال ۹۸ و ۹۹ را بپذیریم یعنی پذیرفته ایم که طبق اصول علمی سرمایه گذاری، بازده این سرمایه گذاری نیز که حاصل جریانات نقدی ورودی و خروجی است قابل محاسبه است. آیا همین مدیران حاضر هستند بازدهیای که باید از این سرمایه گذاری عاید استان شود، به عنوان ملاک ارزیابی آنها قرار گیرد؟
باید درک کرد که در شرایط کنونی اقتصادی، بخش خصوصی ما شاید میل کمتری به سرمایه گذاریهایی دارد که حتی متولیان نمی توانند زمین موردنیازش را با پول در اختیارش بگذارند. می دانیم که بازارهای سوداگرانه جذابیت بیشتری دارند اما باید به استاندار ایلام گفت دست مریزاد!! وقتی که مدیران اقتصادی جنابعالی هنوز تفاوت سرمایهگذاری و اعتبارات دولتی را نمیدانند چه انتظاری از رونق اقتصادی و سرمایهگذاری استان هست؟
به عنوان ناظران عمومی جامعه، انتظار داریم ادارهای که این آمار را ارائه داده، لیستی از طرح های اجرا شده در استان که این ۴۹ هزار میلیارد تومان را طی این دو سال جذب کردهاند را با مبلغ سرمایه گذاری جهت تنویر افکار عمومی و دفاع از عملکرد دولت تدبیر و امید در استان ارائه نمایند.
در خصوص امنیت سرمایهگذاری در استان نیز که در جوابیه فوق الاشاره آمده است باید گفت در استانی که دولت نمیتواند زمین هایی که سند آنها را در اختیار دارد از ترس معارضین محلی به سرمایهگذاران واگذار کند، آیا این امنیت سرمایه گذاری است که ظاهراً در آن رتبه اول کشور را داریم؟
دیگر شاخص ارائه شده، بهبود محیط کسب و کار است که یکی از لازمه های سرمایه گذاری می باشد و انتظار می رود اقداماتی که در استان در این زمینه انجام شده و استان را از رتبه 30 به 13 رسانده است به رسانهها و مردم استان اطلاع رسانی نمایید.
بیشتر بخوانید:
جوابیه اداره کل امور اقتصادی و دارایی ایلام به یادداشت کردپرس
نظر شما