به گزارش کُرد پرس، در گزارش خود مرکز آمار به روشنی به علت این کاهش بیکاری اشاره شده و آن هم کاهش 3.7 درصدی «جمعیت فعال» یا به عبارتی کاهش مشارکت اقتصادی است. با این حساب می توان نتیجه گرفت نرخ بیکاری در اقتصاد ایران به صورت واقعی نه تنها کاهش نیافته بلکه افزایش هم داشته است چرا که با وجود کاهش 3.7 درصدی نرخ جمعیت فعال؛ «نرخ اسمی بیکاری» بر اساس این گزارش تنها «1.1» درصد کاهش داشته است.
القصه بر اساس گزارش اعلام شده از سوی مرکز آمار «نرخ بيكاري جوانان ١٥ تا ٢٤ ساله حاكي از آن است كه ٢٤,٥ درصد از فعالان اين گروه سني در بهار ١٣٩٩ بيكار بودهاند. بررسي تغييرات فصلي نرخ بيكاري اين افراد نشان ميدهد، اين نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (بهار ١٣٩٨) ٢.٠ درصد كاهش يافته است.
بررسی نتایج حاکی از مشهود بودن اثر کووید ١٩ بر بازار کار کشور در فصل بهار نسبت به فصل مشابه سال قبل است. مطابق این نتایج، جمعیت غیر فعال کشور افزایش و جمعیت شاغل و بیکار کشور (جمعیت فعال) با کاهش ملموسی مواجه شده است. بررسي نرخ بيكاري افراد ١٥ ساله و بيشتر نشان ميدهد كه ٩,٨ درصد از جمعيت فعال (شاغل و بيكار)، بيكار بودهاند. بررسي روند تغييرات نرخ بيكاري حاكي از آن است كه اين شاخص، نسبت به فصل مشابه در سال ١٣٩٨، ١.١ درصد كاهش یافته است.
در بهار ١٣٩٩، به ميزان ٤١,٠ درصد جمعيت ١٥ ساله و بيشتر از نظر اقتصادي فعال بودهاند، يعني در گروه شاغلان يا بيكاران قرار گرفتهاند. بررسي تغييرات نرخ مشاركت اقتصادي حاكي از آن است كه اين نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (بهار ١٣٩٨) ٣.٧ درصد كاهش يافته است.
جمعيت شاغلين ١٥ ساله و بيشتر در اين فصل ٢٢ ميليون و ٩٦٣ هزار نفر بوده كه نسبت به فصل مشابه سال قبل تقریباً یک ميليون و پانصد هزار نفر كاهش داشته است. بررسي اشتغال در بخشهاي عمده اقتصادي نشان ميدهد كه دربهار ١٣٩٩، بخش خدمات با ٤٩,٧ درصد بيش­ترين سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدي بخشهاي صنعت با ٣١,٨ درصد و كشاورزي با ١٨.٦ درصد قرار دارند.
نرخ بيكاري جوانان ١٥ تا ٢٤ ساله حاكي از آن است كه ٢٤,٥ درصد از فعالان اين گروه سني در بهار ١٣٩٩ بيكار بودهاند. بررسي تغييرات فصلي نرخ بيكاري اين افراد نشان ميدهد، اين نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (بهار ١٣٩٨) ٢.٠ درصد كاهش يافته است.
بررسي نرخ بيكاري گروه سني ١٨ تا ٣٥ ساله نیز نشان میدهد كه در بهار ١٣٩٩، ١٦,٧ درصد از جمعيت فعال اين گروه سني بيكار بودهاند. این در حالی است که تغييرات فصلي نرخ بيكاري این افراد نشان ميدهد اين نرخ نسبت به بهار ١٣٩٨، به ميزان ١.٥ درصد كاهش يافته است.
بررسي سهم اشتغال ناقص جمعيت ١٥ ساله و بيشتر نشان ميدهد كه در بهار ١٣٩٩، ٧,٩ درصد جمعيت شاغل، به دلايل اقتصادي (فصل غيركاري، ركود كاري، پيدا نكردن كار با ساعت بيشتر و…) كمتر از ٤٤ ساعت در هفته كار كرده و آماده براي انجام كار اضافي بودهاند. اين در حالي است كه ٣٣.٥ درصد از شاغلين ١٥ ساله و بيشتر، ٤٩ ساعت و بيشتر در هفته كار كردهاند.خاطر نشان ميسازد اطلاعات نتايج طرح مذكور به­ صورت تفصيلي به­ زودي در درگاه ملي آمار به نشاني www.amar.org.ir قابل دسترس خواهد بود.»
با توجه به غیر قابل استناد بودن این آمار برای «تحلیل واقعی» وضعیت اقتصاد ایران ضروری است مجلس شورای اسلامی در یک طرح کارشناسی شده، پارامترهای اندازه گیری متغییرهای اقتصادی کشور را بازبینی و به سمت واقعی کردن آنها حرکت کند.
نظر شما