به گزارش کُردپرس، ترکیه عملیات نظامی خود را در شمال شرق سوریه تشدید کرده است و پهپادهای بدون سرنشین این کشور به صورت شبانه روزی در آسمان سوریه پرسه می زنند و توپخانههای ارتش ترکیه نیز بصورت مداوم مناطق مرزی آتش بس میان دو طرف را توپباران میکنند که در نتیجه آن شماری از نظامیان و غیرنظامیان کُرد در شمال سوریه جان خود را از دست دادهاند و به منازل و اموال ساکنان هم خسارات جبران ناپذیری وارد شده است. ترکیه به بهانه "مبارزه با تروریسم" و حفاظت از امنیت ملی این کشور دست به این اقدامات میزند و این در حالی است که "عبدالکریم ساروخان" از اعضای کمیته مرکزی حزب اتحاد دموکراتیک به کُردپرس، گفت: هدف ترکیه تنها از بین بردن اداره خودگردان و اشغال خاک سوریه است.
وی افزود: اداره خودگردان در قلب استراتژی اشغالگری ترکیه قرار دارد، به ویژه پس از تلاش ناموفق ترکیه برای از بین بردن حکومت دمشق و تلاش برای آشتی با مصر و کشورهای عربی این حملات افزایش یافته است.
شایان ذکر است که تشدید حملات ترکیه علیه کُردستان سوریه چند روز پس از عملیات نظامی آنکارا علیه کُردها در اقلیم کُردستان عراق به بهانه مبارزه با حزب کارگران کردستان (P.K.K) صورت گرفته است.
به نظر کارشناسان سیاسی، طرح کلان ترکیه فراتر از یک منطقه خاص است. "احمد علوج" از روزنامهنگاران ساکن کوبانی در این رابطه به کُردپرس، گفت: ترکیه میخواهد به سوریها و منطقه و جهان یک واقعیت امنیتی را در مناطق مرزی با سوریه و عراق تحمیل کند و بگوید، کنترل این مناطق حق طبیعی خود و بخشی از آرزوی ترکیه برای دستیابی به پیمان میثاق ملی است و اردوغان به دنبال تحقق این رویای ملی گرایانهی خود است.
به نظر این روزنامهنگار، تشدید حملات ترکیه پیامدهای خطرناکی به همراه دارد، چرا که این اقدامات ترکیه به امنیت و صلح در شمال شرق توسط نیروهای دموکراتیک سوریه ضربه وارد میکند و شرایط را برای رشد و نمو مجدد داعش فراهم میکند. وی افزود: ترکیه در تلاش است تا داعش را به صحنه بازگرداند و به ویژه پس از وقایع زندان حسکه و اردوگاه الهول داعش دست به اقدامات و یارگیری جدیدی زده است.
با این وصف، تشدید حملات ترکیه به کُردستان سوریه، به منزله نقض صریح توافقاتی است که ترکیه با روسیه و آمریکا در پی حمله به مناطق سریکانی و گریسپی امضا کرده بود. در سوی دیگر، سکوت طرف های روسی و آمریکایی در قبال این حملات علیرغم وجود تضمین هایی برای حفظ امنیت و مردم در این مناطق، خود شائبه برانگیز است که ترکیه از غفلت آنها و بحران اوکراین استفاده کند و حمله زمینی دیگری را علیه کُردستان سوریه ترتیب دهد.
تشدید حملات ترکیه به کُردستان سوریه در سایه مشغله های جهانی به ویژه درگیری ایالات متحده در جنگ روسیه علیه اوکراین، فضا را برای تشدید هجومهای ترکیه افزایش داده و کارشناسان سیاسی معتقدند، هیچ تضمینی برای حمله نکردن مجدد ترکیه به کُردستان سوریه وجود ندارد.
"محمد چولی" از تحلیلگران کُرد حاضر در مراکز تحقیقات سیاسی در قامیشلو به کُردپرس، گفت: ترکیه بدنبال امتیاز گرفتن از روسیه و آمریکا در پرونده های مختلف است و هم از موقعیت استراتژیک خود بهره می برد و هم از اختلافات روسیه و آمریکا استفاده میکند تا در زمین سوریه به اهداف توسعهطلبانه خود برسد.
وی افزود: در محاسبات اردوغان، همه چیز باید در خدمت موقعیت او در داخل این کشور باشد، به ویژه با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی که نظرسنجی ها حاکی از کاهش محبوبیت وی است، او از تشدید حملات علیه شمال شرق سوریه و اقلیم کُردستان عراق سود میبرد و این را فرصتی طلایی برای افزایش محبوبیت خود می داند.
با توجه به این انگیزه ها و اهداف ترکیه، سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که هدف از این تشدید حملات چیست؟ بدون شک ترکیه با تمام قوا به دنبال محصور کردن اداره خودمختار در یک دایره کوچک است تا با تحت تاثیر قرار دادن از طریق عوامل داخلی و تشدید حملات نظامی و سیاسی و دیپلماتیک، آن را به سمت فروپاشی سوق دهد.
ترکیه با محاصره اقتصادی و با هدف سوق دادن اداره خودمختار و بازوی نظامی آن (SDF) میخواهد جنگ نابرابری را در این منطقه ایجاد کند و مردم را علیه این اداره بشوراند.
در سوی دیگر اداره خودگردان نیز نیک میداند که با توجه به قدرت ترکیه به این رویارویی نابرابر نرود و عملیات نظامی خود را به حضور ترکیه در مناطق اشغالی سوریه محدود کند. کُردستان سوریه در شرایط حساسی است و بر لبه تیغ قرار دارد و تداوم بی ثباتی، به افزایش دائمی مهاجرت در این منطقه منجر میشود.
به گفته کارشناسان، آنچه در محاسبات اردوغان اشتباه است این است که ادامه جنگ روسیه با اوکراین و انتظار طولانی شدن آن به نفع برنامه های او نخواهد بود، چرا که طولانی شدن این جنگ با توجه به اینکه ترکیه درگیر آن است، حساسیت و اختلافات با روسیه را افزایش می دهد. "حکم خلو" از مقامات سابق قضایی اداره خودگردان در این رابطه به کُردپرس، گفت: ترکیه یکی از اعضای ناتو است و بایستی مواضعی را بر ضد روسیه اتخاذ کند و این بدان معناست که ممکن است روسیه در سوریه در برابر ترکیه سکوت نکند و شاید یکی از اولین نشانه های آن بازگشت هواپیماهای روسی به بمباران مناطق شمال غرب سوریه باشد.
به نظر برخی از کارشناسان، پس از آنکه ترکیه اعلام کرد حریم هوایی خود را به روی هواپیماهای روسی حامل سربازان و تجهیزات نظامی به سوریه بسته است، ممکن است ترکیه از مشغله های ایالات متحده در جنگ روسیه با اوکراین برای گرفتن امتیاز از این کشور در منطقه شمال شرقی سوریه استفاده نماید. در پایان، با توجه به اهمیت حیاتی این منطقه در استراتژی آمریکا و اعتبار آن برای سیاست خارجی آمریکا در قبال سوریه و عراق، این اقدام ممکن است به تشدید اختلافات میان آمریکا و ترکیه بیانجامد یا حتی در صورت چشم پوشی ترکیه از خواستهای روسیه، ایالات متحده دست ترکیه را برای افزایش تحرکاتش در شمال سوریه باز بگذارد.
نظر شما