به گزارش خبرگزاری کردپرس، چند روزی هست که از امضای تفاهم نامه احداث پارک پلی پروپیلن بین استانداری ایلام از یک سو و شرکت گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان از سوی دیگر می گذرد، طرحی که حجم اشتغال مستقیم و غیرمستقیمی که برایش پیش بینی شده 14 هزار نفر است و می تواند جلوی خام فروشی محصولات پتروشیمی ایلام را نیز بگیرد. این طرح بزرگ قرار است در زمینی به مساحت حداقل 30 هکتار اجرایی شود و به نظر می رسد مانند سایر سرمایه گذاری های این استان در خصوص جانمایی و تأمین این زمین مشکلاتی ایجاد شود.
پارک پلی پروپیلن چیست؟
در راستای سیاستهای کلان شرکت گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان (پترول) مبنی بر توسعه و تکمیل زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی و رونق اقتصادی در استان ایلام، در سال 98 عملیات اجرایی واحد پلی پروپیلن به عنوان خاویار صنعت پتروشیمی با ظرفیت ۱۵۰ هزار تن در مجاورت شرکت پتروشیمی ایلام رسماً آغاز شد. هر چند محصول پلیپروپیلن به عنوان محصول پاییندست شناخته می شود، اما باز هم این محصول خام محسوب میشود. به همین دلیل این شرکت در یک حرکت ارزشمند با همکاری مدیریت استان با هدف اشتغالزایی پایدار، جلوگیری از خامفروشی با توسعه صنایع پاییندستی، جلوگیری از خروج ارز از کشور، بهکارگیری متخصصان بومی و توسعه منطقه و از همه مهم تر فعال نمودن بخش خصوصی، اقدام به تعریف پارک صنعتی مبتنی بر خوشه پلی پروپیلن (پارک پلی پروپیلن) با ظرفیت بالغ بر ۳۵ هزار تن محصول در استان نموده است.
پیش بینی می شود این پارک قابلیت احداث 94 واحد مختلف تولیدی در زمینی به مساحت 30 هکتار در 6 زون تحت عنوان پایپ، قالبهای رزینی، بادی، فیلم، شیلد، روکشهای محافظ الیاف و سایر محصولاتی که از پروپیلن میتوان تولید کرد داشته باشد.
پارک پلی پروپیلن به روایت آمار
برای این طرح بیش از ۱۲ هزار میلیارد ریال برآورد سرمایهگذاری با نرخ بازگشت سرمایه بیش از ۳۰ درصد صورت گرفته که شرکت پترول و توسعه صنایع پاییندستی پتروایرانیان نیز با سهم ۲۰ درصدی، در مجموع ۴۰ درصد، سهامدار این پارک خواهند بود و انتظار می رود مابقی سرمایه مورد نیاز با توجه به اقتصادی بودن طرح توسط بخش خصوصی به عنوان متولی اصلی اجرای پارک تامین گردد. بدون ترديد ایجاد پارک پلی پروپیلن به دلیل استفاده بهينه از محصولات توليدي پتروشیمی ایلام و تبديل آن به محصولات با ارزش افزوده بيشتر، افزایش صادرات، تحرک بخشی به فرآیند تولید در مناطق کمتر توسعه یافته، فعال کردن بخش خصوصی در صنعت پتروشیمی و و ایجاد اشتغال برای ۴ هزار و ۸۳۰ نفر مستقیم و نزدیک به ۹ هزار نفر اشتغال غیرمستقیم به عنوان نقطه عطفي در راستاي توسعه صنعتي و اقتصادي در استان خواهد بود.
30 هکتار زمین بدون معارض دولتی، مسأله این است
برای احداث پارک پلیپروپیلن حداقل ۳۰ هکتار زمین لازم است و گمانه زنی برای این که این 30 هکتار در کجای استان باشد، این روزها حاشیه هایی ایجاد کرد. ضرورت انجام مطالعات مکانیابی درست و مناسب در کنار مسائل مالی، فنی و بازار برای تصویب طرح هایی صنعتی بزرگ مشابه این پارک، يكي از کلیدی ترین مسائل سرمايه گذاري به هنگام تأسیس است چرا که نتایج این تصمیم در درازمدت نه تنها تاثیر اقتصادی بر عملکرد واحد صنعتی از طریق كاهش اتلاف منابع و به تبع آن كاهش قيمت محصول تمام شده، بهبود گردش مواد و خدمات به مشتریان و بهينه سازي زنجيره تأمين، توليد، توزيع و فروش و در نهایت افزایش توانایی کسب و حفظ مزیت رقابتی واحد صنعتی دارد بلکه اثرات بسزایی اجتماعی، زیستمحیطی، فرهنگی و اقتصادی در منطقه احداث به دنبال خواهد داشت.
به این توضیح باید اضافه کرد که این زمین نباید شخصی و دارای معارض باشد. دولت پول ندارد زمینهای کشاورزی را بخرد و در اختیار سرمایه گذار بگذارد. اگر اطلس سرمایه گذاری استان هر چه زودتر آماده شود، مشخص خواهد شد که چند زمین به چه مساحتهایی در چند جای استان قابلیت استفاده در چنین طرحهایی را دارد. قطعا ملاحظات زیست محیطی هم مهم است و مناطق خوش آب و هوا که دارای مزیت نسبی در کشاورزی، باغداری و دامداری هستند، بر فرض داشتن چنین زمینی برای احداث چنین پارکی مناسب نیست. و نکته بعدی هم این است که چه شرکت پترول با 40 درصد سهام و چه سرمایه گذاری که قرار است در این کار شریک شود، قطعا نظر آنها نیز مهم و حتی تعیین کننده است.
لذا شایسته است بدور از فشارها و سهم خواهی های سیاسی که گاه رنگ و بوی قبیله گرایانه نیز به خود می گیرد و با در نظر گرفتن تمام جوانب ارائه خدمات و با همفکری سرمایه گذاران بهترین مکان در استان جهت احداث پارک مذکور انتخاب گردد تا رؤیای همیشگی و مطالبه جوانان و رسانه های استان مبنی بر ایجاد و رونق صنایع پایین دستی در استان به حقیقت بپیوندد.
نظر شما