به گزارش کردپرس به نقل از نشریه آمریکایی المانیتور، دولت ترکیه در جریان تبدیل موزه ایاصوفیه به مسجد، از دعوت از حزب کردگرای دموکراتیک خلقها برای شرکت در این رویداد خودداری کرده است. مقامات حزب HDP و تحلیلگران سیاسی این اقدام دولت ترکیه را درپیش گرفتن سیاست انزوای هرچه بیشتر کردها و حزب وابسته به کردها توصیف کرده اند.
محمود طغرل، نماینده حزب دموکراتیک خلقها در این باره به المانیتور گفت: این نوع تبعیض قائل شدن از زمان فروپاشی روند صلح در ترکیه در ژوئن 2015 به یک روند تبدیل شده است. حزب حاکم عدالت و توسعه و شریک ائتلافی آن، با حزب دموکراتیک خلقها مثل یک حزب غیرقانونی رفتار می کنند. آنها با ما مثل دشمن رفتار می کنند و با مجرم دانستن و بازداشت ما، ما را از پست هایی که قانونا از طریق انتخابات کسب کرده ایم بر می دارند.
آیکان اردمیر، مدیر ارشد برنامه ترکیه در بنیاد دفاع از دموکراسی ها نیز معتقد است کنار گذاشتن حزب دموکراتیک خلقها از شرکت در مراسمات پیام صریحی به کردهاست که تا زمانی که با اردوغان و سیاست های تبعیض آمیز او همراهی کنند اجازه فعالیت سیاسی ندارند. کنار گذاشتن سیستماتیک کردها از سوی دولت در صحنه سیاسی، جوانان کرد را به سمت خشونت سیاسی سوق می دهد چرا که این تنها راه برای بیان اعتراض است.
به نوشته المانیتور، کنار گذاشتن حزب دموکراتیک خلقها از صحنه سیاسی پیامدهایی داشته که عبارتند از این که این حزب رای دهندگانش را از دست نداده و سیاست تفرقه بیانداز و حکومت کن حزب حاکم عدالت و توسعه نتیجه برعکس داشته است.
یکتان ترکی یلماز پژوهشگر در مجمع مطالعات فرامنطقه ای در برلین نیز در این باره به المانیتور گفته است سیاست در انزوا قرار دادن حزب دموکراتیک خلقها از سوی حزب حاکم به امید به حاشیه راندن آن بوده اما این مسئله به وابستگی هرچه بیشتر مهم ترین حزب اپوزیسیون یعنی حزب جمهوریخواه خلق به حزب HDP منجر شد. احزاب اپوزیسیون دیگر نمی توانند بگویند که به حاشیه راندن احزاب فقط برای حزب کردی دموکراتیک خلقها اتفاق می افتد. آنها می توانند که نوبت به انزوا قرار گرفتن شان از سوی حزب حاکم خواهد رسید.
مراد سومر، استا علوم سیاسی دانشگاه کوچ در استانبول معتقد است سیاست کنار گذاشتن حزب کردی از حضور در مراسمات و رویدادها بیشتر از آن که روی مسئله کردها تاثیر بگذارد بر دموکراسی در ترکیه تاثیر منفی گذاشته است.
اما کومرو توکتامیس استاد جامعه شناسی سیاسی در موسسه پرات معتقد است سیاست در انزوا قرار دادن حزب دموکراتیک خلقها از سوی حزب حاکم فرصتی برای کردها فراهم کرده است تا ادعا کنند که خواسته های کردها عامل جدایی طلبی در ترکیه نیست و همین مسئله نقش مهمی در افزایش حمایت از اپوزیسیون داشته است.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما