به گزارش کردپرس، موسسه واشنگتن برای سیاست در خاورمیانه، در گزارشی از افزایش حضور چینی ها در اقلیم کردستان و رغبت این کشور برای اجرای برخی پروژه ها در این منطقه در شمال عراق خبر داده است.
بر اساس این گزارش، تا قبل از شیوع بیماری کویید 19 کشور چین رابطه چندان گسترده ای با اقلیم کردستان نداشته است اما شیوع این بیماری، همان طور که برخی دیگر از تحلیلگران نیز به آن اشاره کرده اند، فرصت مناسبی برای چین به منظور حضور هرچه بیشتر در اقلیم کردستان و افزایش نفوذ در این منطقه فراهم کرده است.
دکتر سردار عزیز، نویسنده کُرد گزارش موسسه واشنگتن بر این باور است تاکنون همکاری میان چین و اقلیم کردستان بیشتر روی تجارت متمرکز بوده است اما این تعامل در زمینه های دیگر مانند فرهنگ، آموزش و قدرت نرم به سرعت در حال توسعه است. بازارهای اقلیم کردستان مملو از کالاهای چینی است و کردها و عراقیها مصرف کننده های بزرگ کالاهای چینی هستند.
دکتر سردار عزیز،پژوهشگر کرد در این گزارش اشاره کرده است که تعداد کتاب ها درباره چین و رهبران آن که به زبان کردی برگردانده شده اند در حال افزایش است. پژوهشگران کرد در حال نوشتن درباره جاده ابریشم و دیگر موضوعات پیرامون مسئله رشد چین هستند. برخی از این کتابها حاصل کارهای تحقیق بوده و برخی بیشتر یک کار تبلیغی و پروپاگاندا محسوب می شوند. یک مرکز یادگیری زبان چینی در دانشگاه صلاح الدین اقلیم کردستان دایر شده و قرار است مرکز یادگیری زبان کردی نیز در دانشگاه پکن چین دایر شود.
با این حال اشاره شده که علیرغم این تحولات، روابط میان اقلیم کردستان و چین نامتوازن است زیرا کردها حضو و یا نفوذ زیادی در چین ندارند. علاوه بر آن، آن طور که ممکن است اقلیم کردستان انتظار داشته باشد چین نمی خواهد در مسئله رابطه کردها با دولت مرکزی عراق دخالت کند و یا به مسائلی مانند استقلال بپردازد.
با این حال بر این نکته تاکید شده که حتی همین رابطه یک طرفه نیز می تواند بر اقلیم کردستان عراق، کاراکتر و ویژگیهای آن و رابطه اربیل با واشنگتن تاثیر بگذارد.
نویسنده بر این باور است حضور فزاینده چین در اقلیم کردستان حاصل تحولات جدیدی است که می تواند بر ساختار اقلیم کردستان و نهادهای اجتماعی و ویژگیهای آن تاثیر بگذارد. حضور چین در اربیل یکی از نشانه های تغییر نظم جهانی است و کردها باید تصمیم گیری درستی در مورد چگونگی شرکت در آن و تطبیق دادن وضعیت اقلیم کردستان با این تغییر بگیرند. اگرچه در حال حاضر گرایش به سمت چین در اقلیم کردستان مورد استقبال قرار گرفته است اما این مسئله می تواند به طور مستقیم یا غیرمستقیم روی تحولات اقلیم کردستان تاثیر بگذارد.
نویسنده هشدار داده است اگر چین از نظر نقش سیاسی به مدلی در عراق و اقلیم کردستان تبدیل شود این مسئله احتمالا می تواند عراق را به سمت تمرکزگرایی و ایجاد مانع برای تغییرات سوق دهد و تغییر موازنه کنونی بر اثر تاثیر گسترش حضور چین در عراق و اقلیم کردستان نیز می تواند به فرصتی برای عوامل محلی تبدیل شود که تمایلی به دموکراسی، کثرت گرایی و دیگر ویژگیهای لیبرالیسم ندارند.
نظر شما