به گزارش کردپرس، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا 10 روز پیش در جریان جلسه استماع در سنای آمریکا، قرارداد نفتی میان کردهای سوریه و یک شرکت آمریکایی را تایید کرد. گزارش های مختلفی درباره ابعاد این توافق منتشر شده و سی ان ان به نقل از مقامات آمریکایی جزییات جدیدی درباره این توافق بیان کرده است.
بر اساس این گزارش، دولت دونالد ترامپ این توافق را که اولین توافق نفتی میان کردهای سوریه و یک شرکت نفتی آمریکایی است مورد تایید قرار داده است. همچنین کردها و این شرکت آمریکایی بیش از یک سال به صورت مخفیانه درباره این معامله با هم مذاکره کرده اند که در نهایت، ماه گذشته به امضا طرفین رسیده است.
منابع مطلع به سی ان ان گفته اند توافق نفتی مذکور میلیاردها دلار نصیب مقامات کرد سوریه در شمال شرق این کشور خواهد کرد اما هیچ مبلغی از این درآمدها نصیب دولت مرکزی سوریه نخواهد شد. به گفته یکی از بنیانگذاران شرکت دلتا کرسنت انرژی که میدان ها و تاسیسات نفتی تحت کنترل کردهای سوریه را توسعه و بهینه سازی خواهد کرد، این قرارداد در راستای حضور طولانی مدت نیروهای نظامی آمریکا به دستور ترامپ در میدان های نفتی شمال سوریه است.
جیمز کین، سفیر سابق آمریکا در دانمارک که از بنیانگذاران این شرکت است، به سی ان ان گفته است دلتا کرسنت انرژی اختیار کامل توسعه، تصفیه، انتقال، بازاریابی و حتی جستجوی نفت در میدان های نفتی تحت کنترل کردهای سوریه را خواهد داشت و به مردم این منطقه کمک می کند نفت را در بازارهای بین المللی به فروش برسانند.
دو شریک دیگر آقای کین، جیمز ریس افسر بازنشسته نیروهای ویژه آمریکا موسوم به دلتا و جان دوریر، فعل نفتی کهن کار با سابقه طولانی فعالیت در حوزه نفت در خاورمیانه هستند. این سه نفر با هماهنگی با مقامات وزارت خارجه آمریکا شرکت دلتا کرسنت انرژی را سال گذشته و با هدف فعالیت نفتی در سوریه تاسیس کردند. این شرکت ماه آوریل مجوز معافیت از قانون تحریم های موسوم به قیصر آمریکا علیه دولت سوریه را دریافت کرد. به گفته منابع مطلع، هرچند مقامات وزارت خارجه آمریکا دخالت در این معامله را رد کرده اند اما این وزارت خانه در پشت صحنه عامل انعقاد توافق نفتی میان کردهای سوریه و شرکت دلتا کرسنت بوده است.
سی ان ان از منابعی نقل کرده است که توافق نفتی میان آمریکا و کردها جای پای این کشور را در خاورمیانه محکم می کند اما احتمالا باعث تشدید تنش با روسیه خواهد شد زیرا روسها نیز به دنبال دست یافتن بر این منابع نفتی بوده اند. بر اساس این گزارش، روسیه سال 2018 از طریق نیروهای خصوصی این کشور موسوم به واگنر برای تصرف این منطقه نفت خیز و خارج کردن آن از دست کردهای سوریه تلاش کرد اما با واکنش شدید آمریکا روبه رو شد.
سی ان ان نوشت: یکی از اهداف کلیدی این توافق که 60 درصد منابع نفتی تحت کنترل نیروهای کرد سوریه را در بر می گیرد کوتاه کردن دست دولت مرکزی سوریه از درآمد منابع جدیدی است که قرار است توسعه پیدا کند. یکی از این منابع اشاره کرده است که عبارتی در این قرارداد گنجانده شده که تقسیم منابع حاصل از فروش نفت این میدانها را با دولت مرکزی سوریه منع می کند.
وزارت دفاع آمریکا هم در گزارشی که روز سه شنبه گذشته منتشر کرد، از سازمان اطلاعاتی وابسته به وزارت دفاع آمریکا نقل کرده که دولت سوریه در ماه دسامیر 2019 قرارداد توسعه میدان های نفتی تحت کنترل کردهای سرویه را به شرکت های روسی واگذار کرده است. روسیه و سوریه قرار داد اخیر میان کردهای سوریه و شرکت آمریکایی را محکوم کرده اند.
شرکت بی پی انگلیس درباره میزان ذخایر نفت سوریه گفته است ذخایر اثبات شده نفت خام سوریه حدود 2.5 میلیارد بشکه است که یک دهم درصد ذخایر جهان را تشکیل می دهد. تولید نفت خام در سوریه از 385000 بشکه در روز در سال 2010 به حدود 24000 بشکه در روز در 2019 کاهش یافته است. وزارت دفاع آمریکا نیز تخمین زده است که نیروهای کرد-عرب سوریه تا قبل از ریزش قیمت نفت خام در سال 2020، روزانه بین 1 تا 3 میلیون دلار از فروش نفت درآمد کسب کرده اند.
سی ان ان در این گزارش اشاره کرده است که دونالد ترامپ در گذشته هم تمایل داشته تا شرکت های غربی در توسعه نفت خام به کردهای سوریه به آنها کمک کنند اما هیچ شرکتی ریسک این اقدام را نپذیرفته است تا این که شرکت تازه تاسیس دلتا کرسنت پا پیش گذاشت.
سی ان ان اشاره کرده است که جیمز کین و جیمز ریس قبلا با هم بر سر تغییر سیاست آمریکا در سوریه و از جمله ایجاد ثبات در برخی مناطق جنگ زده این کشور از طریق تسلط بر منابع نفتی مذاکره کرده بودند و با درخواست از دوریر برای پویستن به آنها به عنوان کارشناس نفت، زمینه تاسیس یک شرکت نفتی ویژه برای فعالیت در سوریه را فراهم کردند.
سی ان ان همچنین از وال استریت ژورنال نقل کرده است که شرکت نفتی وابسته به دوریر در سال 2006 به دنبال انعقاد قرارداد در سوریه برای احداث چاههای نفت در مناطقی بوده که اکنون در کنترل نیروهای کرد است.
بر اساس این گزارش، آقای ریس قبل از شیوع کرونا به سوریه سفر کرده و با مظلوم کوبانی فرمانده نیروهای کرد سوریه ملاقات داشته است اما شیوع کرونا زمینه سفر مجدد به سوریه و انعقاد قرارداد را چندین ماه به تاخیر انداخت. ریس و کین همچنین با جیمز جفری، نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه درباره طرح خود برای فعالیت در میدان های نفتی تحت کنترل کردهای سوریه گفتگو کرده بودند.
موسسان این شرکت نفتی تایید کرده اند که فعالیت در منطقه نفتی تحت کنترل کردهای سوریه، که هدف از آن تقویت موقعیت کردهاست، دارای خطراتی است. این مسئله با توجه به این که فقط 500 نیروی نظامی آمریکا برای محافظت از چاه های نفتی تحت کنترل کردها در سوریه حضور دارند، اهمیت بیشتری پیدا می کند. مقامات نظامی آمریکا به سی ان ان گفته اند آمریکا به روشنی نخواهد گفت که در صورتی که به این مناطق حمله شود از پیمانکاران آمریکایی حمایت خواهد کرد.
نظر شما