به گزارش کردپرس، 15 آگوست 2020 دولت فدرال عراق و دولت اقلیم کردستان بر سر گمرکات، سهم اقلیم از بودجه فدرال، بازپرداخت بدهی های اقلیم کردستان به بانک TBI ، حسابرسی از مبالغ مربوط به طرفین و همچنین راهکاری برای حل اختلافات بین دولت فدرال و اقلیم کردستان درباره حساب های سال 2014 تا 2020 و حل بدهی های سابق اقلیم کردستان و توافق درباره موضوع انرژی از جمله انرژی برق و گاز براساس سازوکارهای قانونی و فنی به توافق دست یافتند و قرار بر این شد دولت مرکزی عراق ماهیانه 320 میلیارد دینار به منظور تامین حقوق کارمندان به اقلیم کرستان پرداخت کند.
شیروان میرزا عضو کمیسیون دارایی مجلس عراق در گفتگو با کردپرس به بررسی برخی از ابعاد این توافق به ویژه تعهدات اقلیم کردستان در قبال بغداد پرداخت که در ادامه می خوانید.
کردپرس: توافق کنونی میان دولت اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق برای پرداخت ماهیانه 320 میلیارد دینار به منظور تامین حقوق کارمندان اقلیم، نتیجه چیست؟
شیروان میرزا: این توافق نتیجه مذاکرات تفصیلی میان دولت اقلیم کردستان و دولت فدرال عراق می باشد. هیئت اقلیم کردستان 5 بار به بغداد سفر کرد و سه بار هم قباد طالبانی معاون نخست وزیر ریاست این هیئت عالی رتبه را بر عهده داشت. در مذاکرات فی مابین گفتگوهای تفصیلی در خصوص پرونده های نفت، مبادی مرزی و درآمدهای عمومی و سهم اقلیم کردستان از بودجه سالانه عراق انجام شد. نتیجه چند دور گفتگوها موافقت مصطفی الکاظمی نخست وزیر با ارسال 320 میلیارد دینار به صورت ماهیانه برای پرداخت حقوق کارمندان اقلیم کردستان تا زمان تصویب بودجه سالیانه عراق می باشد.
کردپرس: تعهداتی که دولت اقلیم کردستان در جریان این مذاکرات به دولت مرکزی عراق در راستای حصول این توافق داده است چیست؟
شیروان میرزا: در آغاز مذاکرات، دولت اقلیم کردستان اعلام آمادگی کرد که پرونده نفتی؛ یعنی درآمدهای حاصل از استخراج و فروش نفت را به بغداد تحویل دهد، اما با در نظر گرفتن اینکه روند استخراج و فروش نفت هزینه هایی در بر دارد و همچنین هزینه های شرکت های نفتی فعال در اقلیم کردستان بر اساس قراردادهای منعقده بر عهده دولت اقلیم کردستان می باشد، عراق حاضر نشد زیر بار این تعهدات برود. به همین دلیل پیشنهاد شد که سال جاری میلادی، اقلیم کردستان نفت خود را به فروش برساند. در خصوص درآمد مبادی مرزی بر اساس مواد قانون اساسی و در قوانین مالی و همچنین قوانین استان ها، این درآمدها میان اقلیم کردستان و بغداد تقسیم می شود. آنچه هم اکنون بر سر آن توافق شده است 50 درصد این درآمدها برای اقلیم کردستان خواهد بود و 50 درصد دیگر نیز به دولت مرکزی پرداخت می شود. دولت اقلیم کردستان بر اساس تعهداتی که داده است باید 50 درصد درآمدهای مرزی را به بغداد پرداخت کند و همچنین ناظران طرفین برای نظارت بر روند اجرای توافق در مرزها مستقر می شوند.
کردپرس: آیا مبلغ 320 میلیارد دینار که بر سر آن توافق شده است تا پایان سال جاری پرداخت می شود و یا توافقی بلندمدت است و همچنین چرا بودجه مورد توافق کمتر از میزانی است که طی چهار ماه در سال جاری از سوی بغداد به اقلیم کردستان پرداخت شد؟
شیروان میرزا: در سال 2019 بر اساس قانون بودجه عراق ماهیانه مبلغ 453 میلیارد دینار به اقلیم کردستان پرداخت می شد. این روند تا آوریل سال 2020 ادامه یافت. پس از آن 450 میلیارد دینار پرداخت و هم اکنون طرفین بر سر پرداخت 320 میلیارد دینار به توافق رسیده اند. دو عامل دلیل این کاهش می باشد، اول اینکه هنوز قانون بودجه سال 2020 تصویب نشده است تا بگوییم سهم اقلیم کردستان مشخص می باشد. دوم اینکه قیمت نفت در بازارهای جهانی سیر نزولی داشته و در نتیجه درآمدهای نفتی عراق نیز کاهش یافته است و شیوع ویروس کرونا نیز وضعیت اقتصادی عراق را دچار بحران کرده است. به بیانی دیگر درآمدها به صورت کلی کاهش یافته و دولت مرکزی عراق تصریح کرده است که بیشتر از مبلغ مورد توافق نمی تواند به اقلیم کردستان پرداخت کند.
کردپرس: اشاره ای به توافق های نفتی اقلیم کردستان با شرکت های خارجی داشتید. این توافقنامه های نفتی در توافق میان اربیل و بغداد چه جایگاهی دارند؟
شیروان میرزا: همانگونه که اشاره کردم تا پایان سال جاری میلادی دولت اقلیم کردستان نفت خود را به فروش می رساند و درآمدهای آن نیز به خزانه دولت اقلیم واریز می شود. این روند تا تصویب قانون بودجه 2021 عراق ادامه خواهد یافت به همین دلیل براساس توافق، اقلیم کردستان اختیار استخراج و صادرات و فروش نفت خود و واریز آن به حساب دولت اقلیم را دارد.
کردپرس: پس از چندین دور مذاکره میان دولت اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق فقط توافق بر سر موضوع بودجه حقوق کارمندان اقلیم کردستان صورت گرفته است، این در حالی است که پرونده های مورد اختلاف میان اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق شامل مواردی چون نیروهای پیشمرگ، اجرای ماده 140، مجلس اتحادی، پول کشاورزان و چندین پرونده دیگر می شود. ارزیابی شما از ادامه گفتگوها چیست؟ آیا بر سر پرونده های مذکور گفتگو یا توافقی صورت می گیرد؟
شیروان میرزا: توافق کنونی میان اربیل و بغداد مقطعی است. توافق های دیگری نیز صورت می گیرد. آنچه که به بودجه و سهم بودجه اقلیم کردستان مربوط باشد در چارچوب قانون بودجه 2021 عراق قرار خواهد گرفت و گفتگوها بر سر پرونده های دیگر به ویژه مناطق مورد مناقشه و ماده 140 و بودجه کشاورزان و نیروهای پیشمرگ ادامه خواهد یافت به همین دلیل توافق موجود آغاز گفتگوهای جدید بر سر پرونده های فوق الذکر است.
کردپرس: با توجه به فضای موجود و اوضاع کنونی عراق آیا شما به حصول توافق جامع و نهایی میان دولت اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق بر سر پرونده هایی که بیش از 15 سال میان طرفین مورد اختلاف بوده است خوشبین هستید؟
شیروان میرزا: بدون شک اختلافاتی که از سال 2005 تاکنون میان اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق وجود داشته است طی چند ماه حل و فصل نخواهند شد و چنین چیزی آسان نخواهد بود. باید این مسئله مهم مدنظر داشته باشیم که دولت مصطفی الکاظمی دولتی موقت است که تا انتخابات زودهنگام بر سر کار خواهد بود. بدین معنی که احتمالا دولت کنونی زیر بار توافق بر سر همه پرونده هایی که به آنها اشاره کردیم نرود اما گفتگوها در جریان است و خوشبینم به اینکه بر سر برخی از پرونده ها توافق هایی حاصل شود.
مصاحبه : حسن صالحی – سرویس عراق و اقلیم کردستان – خبرگزاری کردپرس
نظر شما