دور و نزدیک رویدادهای گردشگری آذربایجان غربی در دوران كرونا/ عیسی عزیزنژاد

سرویس آذربایجان غربی- عیسی عزیزنژاد، پژوهشگر اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی می نویسد: با ورود کرونا ویروس، صنعت گردشگری بیشترین آسیب را از این هجمه دید، آسیب و ضرری که همچنان ادامه دارد. وضعیت گردشگری تقریبا همان است که شش ماه پیش بود؛ هتل های استان با کمترین طرفیت پذیرش مسافر دایر هستند، اکثر شرکت های مسافرتی و گردشگری به ظاهر دایر ولی عملا نمی توانند ترانسفر گردشگر داشته باشند و در این مدت هیچ رویداد و نمایشگاه مرتبط نیز برگزار نشده است.

چند ماهی است که برگزاری جشنواره ها و نمایشگاههای مرتبط با گردشگری به محاق رفته است شرایطی که نباید انتظار داشت پایدار بماند. سال گذشته در چنین روزهایی، برای دومین سال پیاپی جشنواره ملی گردشگری با مشارکت ادارات کل و گروه های فرهنگی- هنری 20 استان کشور در پارک جنگلی ارومیه در حال برگزاری بود همزمان با آن، ششمین نمایشگاه سراسری صنایع دستی نیز با حضور حداکثری هنرمندان کشور برگزار شد.

قبل و بعد از این تاریخ نیز، نمایشگاه ها و رویدادهای مختلف گردشگری، فرهنگی در سطح منطقه ای و شهرستانی در نقاط مختلف استان اجرا شد که آخرین نمونه آن، اجرای جشنواره گردشگری منطقه ای تخت سلیمان تکاب در آذرماه بود.

خروجی این سیاستگذاری ها، رونق کسب و کارهای مرتبط با گردشگری استان، اشتغالزایی و افزایش درآمدها برای بخش هایی از بدنه جامعه بود به عنوان نمونه می توان به سطح اشغال هتل های استان اشاره کرد که در تابستان گذشته برای اولین بار ظرفیت پذیرش مسافر هتل های ارومیه وتعدادی از هتل های شهرستانهای دیگر تکمیل بود و مابقی نیز درصد اشغال بالایی داشتند.

چرخ گردشگری استان به خوبی داشت می چرخید که در اواخر زمستان، ورود یک مهمان ناخوانده و دردسر ساز اوضاع را دگرگون کرد؛ ویروس جهانی کرونا که به کشور و استان ما نیز آمد علاوه بر تزریق شوک و ترس عمومی، در ابتدای ورودش تقریبا همه فعالیت های اجتماعی را به حالت تعطیل یا نیمه تعطیل در آورد.

برنامه ریزی های مرتبط با گردشگری این اداره کل که قرار بود برای فصول بهار و تابستان پیش رو، کارهای متنوع و گسترده تری را تدوین کند با تردید در اجرا رو به رو شد و همزمان، برنامه ریزیهای بخش خصوصی گردشگری اعم از هتلداران و دفاتر خدمات مسافرتی برای پذیرایی از گردشگران و تهیه پکیج های سفر، دچار مشکل اساسی شد.

به قطعیت می توان گفت که با ورود کرونا ویروس، صنعت گردشگری بیشترین آسیب را از این هجمه دید، آسیب و ضرری که همچنان ادامه دارد زیرا که پس از شوک اولیه و تعطیلی یکی دو ماهه مراکز عمومی شهرها، هم اکنون فعالیتهای اقتصادی و تجاری بیشتر صنوف جامعه اعم از بازاریان، ساخت و سازها، مراکز خرید و فروش کالاها و خدمات و غیره به حالت عادی برگشته است.

وضعیت گردشگری تقریبا همان است که شش ماه پیش بود؛ هتل های استان با کمترین طرفیت پذیرش مسافر دایر هستند، اکثر شرکت های مسافرتی و گردشگری به ظاهر دایر ولی عملا نمی توانند ترانسفر گردشگر داشته باشند و در این مدت هیچ رویداد و نمایشگاه مرتبط نیز برگزار نشده است. همه اینها تنها به یک دلیل قابل قبول است که حفظ سلامت شهروندان فراتر از برگزاری جشنواره و نمایشگاهی به شمار می آید.

از سویی دیگر با توجه به اینکه صنعت گردشگری نه یک موضوع تفننی بلکه یک عامل مهم و تاثیر گذار در رونق اقتصادی است نباید انتظار داشت موضوع به همین منوال بماند، از روزهای نخست شیوع این ویروس، کشورهای زیادی ادعای تولید واکسن آنرا را مطرح کردند ولی آنچه از قراین بر می آید این است که تولید آن، زمانبر است. به نظر می رسد این روزها که استفاده از ماسک، ضدعفونی دست ها و رعایت فاصله اجتماعی(اصطلاحی جامعه شناختی که به اشتباه برای این موضوع رایج شد) جزئی از عادت ما شده است، مهمترین واکسن برای پیشگیری نیز به حساب می آید.

هم اکنون در برخی از کشورهای اروپایی رفته رفته فیستیوال هایی با رعایت پروتکل ها و فاصله های محدود فیزیکی بین شرکت کنندگان برگزار و تجمعات و رویدادهای هنری و گردشگری در شکل جدید آن اجرا می شود.

واضح است که گردشگری و رویدادهای مرتبط با آن شاید با محدودیت رو به رو شود ولی تعطیل بردار نیست، زیرا که جزیی از نیازهای ضروری برای تامین سلامت روحی و شادابی شهروندان عصر شلوغ صنعت و تکنولوژی به حساب می آید و می توان با وجود این محدودیت های کرونایی، برنامه ریزی ها و تصمیم گیری های جدیدی برای پیش راندن گردشگری استان برداشت.

کد خبر 317435

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha