واردات گندم با قیمت بالاتر از خرید تضمینی!/ واردات گندم 6 هزار تومانی و ناخن خشکی برای کشاورز ایرانی

سرویس کردستان- نرخ خرید تضمینی گندم در چند سال اخیر همواره مورد بحث بوده است. شیب صعودی و سرسام آور تورم و افزایش قیمت بسیار ناچیز خرید تضمینی گندم در سه سال اخیر موجب شده است امنیت غذایی مردم با چالشی جدی روبرو شود چرا که این عدم تناسب قیمت گندم با دخل و خرج کشاورز از یک سو موجب پایین آمدن خرید گندم از سوی دولت شده و از سوی دیگر این نرخ پایین باعث پای کار آمدن دلالان با پیشنهاد قیمت های بالاتر از دولت و خروج گندم از کشور شده است.

به گزارش خبرگزاری کُردپرس، سال گذشته اعلام شد به دلیل ضرر زیادی که کشاورزان با فروش گندم به دولت متحمل شده اند، تعدادی از کشاورزان ترجیح داده اند گندم را به دام ها بدهند و دولت با 3 میلیون تن کسری مواجه شده است. برای جلوگیری از تکرار این تجربه تلخ، انتظار می رفت نرخ خرید تضمینی گندم امسال متناسب با تورم ایجاد شده و افزایش هزینه های کشت کشاورزان افزایش یابد اما ظاهرا قرار است تجربه سال گذشته اینبار به شکلی تلخ تر تکرار شود و این بار دولت با کسری بیشتری و به دنبال آن امنیت غذایی با چالشی جدی مواجه شود. با اینکه در چند سال اخیر بحث خودکفایی ایران در گندم در میان بوده است اما شنیده ها حاکی از آن است کسری دولت در ذخیره گندم منجر به واردات گندم شده است که البته یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس دست به یک افشاگری زده و عنوان کرده دولت گندم را با نرخ 6000 تومان وارد کشور می کند این در حالی است که از کشاورز این محصول استراتژیک را به قیمت حدود 2 هزار و 500 تومان خریداری می کند.

آقای علیزاده برمی در گفت و گویی که با خبرگزاری فارس داشته است، عنوان کرده است: دولت حاضر نیست قیمت خرید تضمینی گندم را افزایش دهد و از طرفی باید گندم وارد کند و در این بخش رد پای بی‌تدبیری یا نفوذ دشمن در قالب کارشناس،فعال زیست‌محیطی و متخصص دیده می‌شود.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: در تولید گنجاله، سویا و ذرت اگر دولت اقدام کند، خودکفا خواهیم شد؛ در گندم هم از همین الآن که مردادماه است، دولت باید نرخ خرید تضمینی را به کشاورزان اعلام کند تا آنها تکلیف خود را بدانند؛ اما تا آبان ماه آن را به تأخیر می‌اندازند و آن زمان هم دیگر کشاورزان کشت‌های خود را انجام داده‌اند و در واقع نوشدارو پس از مرگ سهراب است.

علیزاده‌برمی بیان کرد: تولید گندم برای کشاورز با این قیمت فعلی نمی‌صرفد؛ دولت گندم را دو هزار و ۸۰۰ تومان می‌خرد در حالی که دلالان سر زمین آن را از کشاورزان سه هزار و ۲۰۰ تومان می‌خرند.

او گفت: در عین حال، دلالان خودشان هم حمل‌ونقل گندم را انجام می‌دهند و پول را هم نقدی تقدیم کشاورز کشاورزان می‌کنند؛ در حالی که کشاورزان پس از فروش محصول به دولت باید برای دریافت دو هزار و ۸۰۰ تومانشان در نوبت بمانند و گندم را تا سیلو هم حمل کند و این برای کشاورزان نمی‌صرفد.

سال گذشته نظام صنفی کشاورزی کشور اعلام کرد که تمام هزینه‌های تولید در استان‌های مختلف توسط کارشناسان و اعضای نظام صنفی کشور احصا شده و نتیجه این شده که برای تولید هر کیلوگرم گندم در کشور کشاورز باید ۲۸۶۸ تومان هزینه کند. از آنجا که قیمت ها از سال گذشته در کشور ثابت نمانده و با روند صعودی همراه بوده و تیر و مرداد امسال هم با تورمی سرسام آور مواجه شدیم قطعا این قیمت ها امسال بیش از اینها شده و هزینه های تولید گندم برای کشاورز بیشتر شده بنابراین نرخ 2 هزار و 500 تومان در نظر گرفته شده به هیچ وجه جوابگوی هزینه های گندم کاران نیست.

بر همین اساس، دولت مجبور به واردات گسترده گندم با قیمت دو برابر می شود و باید کسری گندم خود را با کیلویی حداقل ۴۰۰۰ تومان خریداری کند. همچنین به عقیده کارشناسان، نرخ پایین گندم از چند جهت باعث کاهش خرید دولتی می‌شود نخست اینکه کشاورزان به سمت کشت های دیگری می‌روند و سطح کشت گندم در کشور کمترمی‌شود دوم اینکه کشاورزان گندم تولیدی خود را به دولت نمی‌دهند و از آنجایی که جو و سبوس قیمت بالاتری نسبت به گندم دارد ترجیح می‌دهند به جای دولت به دامهایشان بدهند سوم اینکه دلال‌ها آنرا به کشورهای دیگر قاچاق خواهند کرد و چهارم، کشاورز انبار می‌کند و منتظر می‌ماند تا قیمت‌ها بالاتر برود. و پنجم کارخانه‌های آرد و صنایع، مستقیم از کشاورز خریداری کرده و به انبارهای دولتی نمی‌رود.

و نتیجه تمام این ها به علاوه تحریم های گسترده ای که در کشور وجود دارد، به خطر افتادن امنیت غذایی مردم می شود که باید دولت برای جلوگیری از آن، نرخ خرید تضمینی گندم را افزایش دهد و کشاورزان را به کشت و فروش گندم دلگرم کند.

کد خبر 317794

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha