اردوغان و دیگران از اختلافات کردها بر علیه آنها استفاده می کنند

سرویس جهان- دکتر مایکل گانتر به خبرگزاری کردپرس گفت: کردها با یکدیگر اختلاف دارند و اردوغان و دیگران آنقدر زیرک هستند تا از این مسئله علیه کردها استفاده کنند.

دکتر مایکل گانتر، استاد دانشگاه تنسی در مصاحبه با کردپرس به موضوعات مهم درباره کردها پرداخت و گفت: از آنجایی که در برخی کشورهای منطقه مانند عراق و ترکیه، کردها را عامل تجزیه کشور می دانند هیچ کس کردها را دوست ندارد. حتی مردمان و یا گروههایی که مخالف هم هستند بر سر مخالفت با کردها با هم توافق دارند.

دکتر گانتر که کتاب های زیادی درباره کردها نوشته است، با اشاره به این که وضعیت سوریه تا حد زیادی به انتخابات آینده آمریکا بستگی دارد، بر این باور است که سیاست آمریکا در قبال کردها در آینده تغییر زیادی نخواهد کرد.

دکتر گانتر درباره موضع جو بایدن، نامزد دموکراتها درباره کردها گفت: اگر وی به عنوان رییس جمهور آمریکا انتخاب شود احتمالا بیشتر به نفع کردها اقدام خواهد کرد. اما از آنجایی که آمریکا در اقدامات خود محدودیت دارد نمی تواند کاملا به نفع کردها اقدام کند. ترکیه هم هنوز متحد مهم این کشور در نهاد ناتوست.

دکتر گانتر گفت: به نظر من بایدن به عنوان رییس جمهور آمریکا انتخاب خواهد شد. او به عنوان طرفدار کردها یک شخصیت شناخته شده است. او یک شخصیت روراست بوده و ادعا کرده که از کردها حمایت خواهد کرد.

وی افزود: من فکر می کنم که بایدن برنده می شود. نتایج افکارسنجی عمومی نشان می دهد که ترامپ شانس برنده شدن ندارد. اگرچه بیشتر مردم در سال 2016 هم فکر می کردند که هیلاری کلینتون برنده انتخابات است اما ترامپ به عنوان رییس جمهور آمریکا انتخاب شد. از آنجایی که ترامپ برنده نشدن احتمالی خود را نتیجه تقلب می داند، این مسئله می تواند به طور بالقوه یک بحران برای آمریکا ایجاد کند که برای آمریکا دوره خطرناکی خواهد بود. این وضعیت بر کردها در شمال شرق سوریه تاثیر خواهد گذاشت.

استاد دانشگاه تنسی با تاکید بر اینکه جو بایدن موضع کاملا متفاوتی درباره تمام مشکلات موجود آمریکا خواهد داشت، گفت: من فکر می کنم که بایدن بیشتر از ترامپ از کردها حمایت خواهد کرد و موضع سختگیرانه تری نسبت به اردوغان رییس جمهور ترکیه در پیش خواهد گرفت. من ایجاد یک تغییر اساسی را پیش بینی نمی کنم اما یک نوع تغییر ظریف اتفاق می افتد. بعید است حمایت از کردها و مخالفت با اردوغان باعث ایجاد یک شرایط متفاوت از جانب آمریکا شود.

وی درباره موضع روسیه درباره وضعیت شمال شرق سوریه در اینده ای نزدیک به کردپرس گفت: روسیه همین وضعیت کنونی را دنبال می کند. در حال حاضر همه چیز به نفع این کشور است. آنچه روسیه به دنبال آن است ادامه کنترل بر طرطوس و حفظ بشار اسد در قدرت است. من فکر نمی کنم که کرملین با آمریکا بر سر کردها مخالفت کند. ممکن است این دو قدرت جهانی بتوانند بهتر بر سر این موضوع با هم کنار بیایند.

پروفسور گانتر با اشاره به این که اقدامات ترکیه در راستای تلاش رجب طیب اردوغان برای ماندن در قدرت است، گفت: ترکیه سیاستش را در مورد کردها در سوریه تغییر نمی دهد.

استاد دانشگاه تنسی با اشاره به سیاست های توسعه گرایانه اردوغان در دیگر مناطق جهان گفت: اردوغان سیاست توسعه طلبانه گسترده ای در پیش گرفته است: او نه تنها درگیر شمال شرق سوریه است بلکه در عراق درگیر است، حتی درگیر لیبی شده و ادعای کنترل بر یک منطقه انحصاری اقتصادی در شرق مدیترانه را دارد. اما فرانسه، یونان، امارات متحده عربی، اسرائیل و آمریکا از این سیاست های وی خشمگین هستند. او حتی با موضع روسیه در لیبی مخالف است. من فکر می کنم اردوغان ترکیه را به سمت فاجعه سوق می دهد.

وی افزود: مهم ترین هدف اردوغان ماندن در قدرت در ترکیه است اما او با مشکلات زیادی روبه روست و راه حل این وضعیت شعله ور کردن اتش ناسیونالیسم ترکی برای نشان دادن این است که اردوغان برای محافظت از ترکیه در برابر همه خطرات می جنگد و این مهم ترین دلیل برای حضور ترکیه در سوریه است. حضور تعداد زیادی آواره سوریه ای در ترکیه باری بر دوش اقتصاد این کشور و مشکلی برای اردوغان است.

وی با اشاره به این که هم ترامپ و هم اردوغان به دنبال رای پوپولیست ها و ناسیونالیست ها هستند، آنها را شبیه هم دانست. مایکل گانتر گفت: من بر این باور هستم که اردوغان شبیه ترامپ است. ریس جمهور ترکیه روی مسائل ناسیونالیستی و پوپولیستی مانور می دهد تا همچنان در قدرت بماند اما آنقدر با هوش نبوده تا به وضعیت در درازمدت هم نظری داشته باشد. اردوغان برخلاف مصطفی کمال یا آتاتورک ، بنیانگذار جمهوری ترکیه که عاقلانه می گفت« صلح در خانه، صلح در خارج از خانه»، می خواهد در همه جا بجنگد.

دکتر مایکل گانتر درباره مذاکرات صلح میان دو جریان کردی در سوریه به کردپرس گفت: یکی از بزرگترین مشکلات کردها عدم اتحاد میان آنهاست. در نتیجه قدرت های منطقه ای مانند ترکیه از این وضعیت بر علیه کردها استفاده کرده اند. تفرقه بیانداز و حکومت کن علیه کردها به کار گرفته شده است. مشکل در شمال شرق سوریه این است که حزب کردی اتحاد دموکراتیک یا پ.ی.د به چپ و سوسیالیست ها متمایل است و به عنوان الگو دنباله رو پ.ک.ک و عبدالله اوجالان است در حالی که شورای میهنی کرد سوریه که ناسیونالیست بوده، به حکومت اقلیم کردستان عراق نزدیک است که بیشتر راست گراست. به نظر می رسد که کردها همدیگر را دوست ندارند. کردهای سوریه و کردهای عراق همدیگر را نمی خواهند. کردهای سوریه از آغاز بحران در سال 2011 به دنبال اتحاد بوده اند اما همه این تلاشها هیچ نتیجه ای نداشته است.. من فکر می کنم که آنها وانمود می کنند که به دنبال اتحاد هستند اما در واقع آنها نمی توانند با هم توافق کنند. آنها مخالف هم هستند و اردوغان و دیگران آنقدر زیرک هستند تا از این مسئله علیه کردها استفاده کنند.

دکتر گانتر از پیش بینی وضعیت سوریه بحران زده در آینده ای نزدیک خودداری کرد و گفت: از آنجایی که اردوغان به دنبال کنترل همه مناطق کردنشین در شمال سوریه، به دنبال آغاز دخالت در مناطق کردنشین در سال 2019 بود، موجودیت کردها در سوریه به خطر افتاده است. به نظر می رسید که ترکیه به دنبال نابودی حزب اتحاد دموکراتیک و ژنرال مظلوم کوبانی است. از آنجایی که قدرت های زیادی درگیر این منطقه هستند نمی توانم پیش بینی کنم که تغییر زیادی در وضعیت این منطقه ایجاد شود. به نظر می رسد که کردهای سوریه همچنان گرفتار این وضعیت باشند . این که پیش بینی کنیم که در نهایت چه اتفاقی خواهد افتاد سخت است. به نظر می رسد که از آنجایی که کردها، شورشیان و باقی مانده های داعش در این منطقه همچنان هستند، تقابل میان کشورها ادامه خواهد داشت. فارغ از این که ترامپ رییس جمهور باقی بماند یا بایدن رییس جمهور شود، من فکر نمی کنم تغییر زیادی روی دهد. وضعیت کنونی همچنان ادامه خواهد داشت.

پروفسور گانتر درباره توافق کردها با دولت مرکزی سوریه به عنوان راه پیشنهادی برخی تحلیلگران به کردپرس گفت: من به بشار اسد اعتماد ندارم. کردها می توانند به اسد مراجعه کنند. چیزهایی وجود دارد که دو طرف می توانند بر سر آن توافق کنند اما توافق طولانی مدت میان کردها و اسد به نظر غیرممکن است.

کد خبر 317819

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha