به گزارش خبرگزاری کردپرس، در این بازدید معصومه پاشایی عضو کمیسیون صنایع، رئیس فراکسیون مناطق آزاد و رییس هیات پارلمانی ایران در اتحادیه بین المجالس آسیایی، سمیه رفیعی عضو کمیسیون کشاورزی و رئیس فراکسیون محیط زیست، مالک شریعتی سخنگوی کمیسیون انرژی و توانگر عضو کمیسیون اقتصادی حضور داشتند.
در این سفر یک روزه که از نقاط نزدیک به مناطق صفر مرزی ایلام در میمک آغاز شد و در جاده های صعب العبور و خاکی به موازات پروژه سامانه گرمسیری 42 کیلومتر ادامه داشت، از جزییات این طرح و کارهایی که در خصوص آن شده بازدید به عمل آمد. مدیران کل آب منطقهای، جهاد کشاورزی، سازمان برنامه بودجه و پیمانکار توضیحاتی را با جزییات ارائه می کردند. طرحی که قرار بود باعث اشتغال و رونق کشاورزی در استان ایلام شود، امروز به سرمایه ای هدررفته تبدیل شده است که میلیاردها تومان خرج آن شده ولی در حال فرسایش است.
طرح عظیمی که افتتاح نشده دارد مستهلک می شود
هنوز یک قطره آب رودخانه سیروان در لوله های طرح سامانه گرمسیری نچکیده است که دارد مستهلک می شود. بندها، تونلهای هدایت کننده، لوله گذاری های عظیم، بندهای بزرگ و امیدی نا امید شده. تصور جریان آب در حوضچه های عظیم بتون ریزی شده و لوله های کارگذاشته شده در آن گرمای داغ مهران، لحظه ای امیدوار و خوشحالت می کند که اگر در این همه کار فنی مطالعه شده آب باشد، چقدر ایلام و ایران تغییر خواهد کرد؛ خیالی که خیلی زود با مشاهده آثار فرسودگی در بخشهای مختلف پروژه و سرمایهی تا اینجا هدررفته صندوق توسعه ملی دلت را ریش می کند.
مبتکر این بازدید، سارا فلاحی نماینده استان ایلام در مجلس شورای اسلامی به خبرنگار ما گفت: نظارت میدانی رویکردی مبتکرانه از اعضای مجلس یازدهم در راستای توجه به مناطق محروم کشور است تا با کمک سایر نمایندگان هر چه سریع تر مشکلات آنها در اولویت مجلس قرار گرفته و رفع شود.
عدم تکمیل سامانه گرمسیری ایلام تبعات امنیتی دارد
عضو کمیسیون امنیت ملی در خصوص چرایی این بازدید عنوان کرد: پیشتر طی بازدیدی که از پروژه سامانه گرمسیری استان داشتم، با چالشهای آن از نزدیک آشنا شدم و در نتیجه گزارشی از این پروژه و بار امنیتی و اقتصادی عدم تکمیل آن برای نظام، به کمیسیون امنیت ملی ارائه دادم. ریاست کمیسیون امنیت ملی آقای ذوالنور نیز نظر به اهمیت بالای آن، دستور دادند که هر چه سریع تر این بازدید با نمایندگان منتخب کمیسیون های مرتبط با پروژه برگزار و گزارش آن به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی داده شود.
فلاحی عنوان کرد: هزینه هایی که برای طرح سامانه گرمسیری شده، سرمایه نظام و مردم است و ما نباید اجازه بدهیم که به بهانه نداشتن اعتبار، ناتمام بماند و این همه سرمایه گذاری مستهلک شود و با این همه وعده برای آبی شدن زمینها و اشتغال، باعث از بین رفتن سرمایه اجتماعی شود.
او گفت: اگر چه همه به مشکلات بودجه کشور در شرایط فعلی واقف هستیم اما باید شرایطی را فراهم کنیم که این اعتبارات به صورت کارشناسی شده و در چند نوبت پی در پی به طرح سامانه گرمسیری در استان ایلام اختصاص داده شود.
رییس کمیته هسته ای مجلس یازدهم ضمن تشکر از همکاران بهارستانی خود برای قبول زحمت سفر به نقطه صفر مرزی ایلام و نظارت میدانی سامانه گرمسیری، خاطرنشان کرد: روز شنبه نتایج این سفر در جلسه با نواب مجلس ارائه خواهد شد و با سفر ایشان در سطحی بالاتر و حضور نمایندگان دولت در روزهای آتی، تلاش داریم که بودجه خوبی را برای تکمیل سامانه گرمسیری و آوردن آب به پشت سد چنگوله در مرحله اول با کمک سایر نمایندگان جذب استان کنیم.
سامانه گرمسیری ایلام نیازمند جذب اعتبار
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، دکتر مالک شریعتی نیاسر که سخنگوی کمیسیون انرژی است، در خصوص این سفر عنوان کرد: تکمیل طرح سامانه گرمسیری اثر زیادی در معیشت و اشتغال استان ایلام خواهد داشت که متأسفانه به خاطر تلاطمات ارزی دچار وقفه شده است. در پاییندست پروژه قسمت عمده ای از طرح تکمیل شده است و نیاز است که با جذب اعتبار به تکمیل آن کمک شود.
وی تأکید کرد: البته لازم است بررسی شود که در مدیریت اعتبارات قبلی، چه اتفاقی افتاده است که این موضوع را در دستور کار قرار خواهیم داد.
شریعتی اعلام کرد: با همکاری کمیسیون امنیت ملی و کمیسیون انرژی، کمیته ویژه ای را برای بررسی بیشتر این پروژه و بررسی اسناد آن و رفع مشکلاتش جهت گرفتن بودجه های لازم در سال آینده و سالهای بعد تشکیل خواهیم داد تا هر چه زودتر این پروژه بزرگ به سرانجام لازم برسد و مردم از عواید آن بهره مند شوند.
سامانه گرمسیری و مسألهای به نام سوءمدیریت
معصومه پاشایی از کمیسیون صنایع و معادن نیز در این خصوص به خبرنگار ما گفت: پروژه سامانه گرمسیری که از محل صندوق توسعه ملی تأمین اعتبار شده است، اگر دچار سوءمدیریت نمی شد به این رکود گرفتار نمی شد و جالب آن است که عده ای باز تکرار می کنند که باز هم برای تکمیل آن باید از صندوق توسعه ملی پول برداشت شود در حالی که ما باید در هر جایی که هستیم درست مدیریت کنیم.
او گفت: اگر به طور مثال به جای اختصاص دادن ارزهای ویژه به برخی افراد برای وارد کردن گندم، ارز را به تکمیل سامانه گرمسیری در استان ایلام اختصاص می دادند، 110 هزار هکتار از زمینهای استان زیر کشت می رفت و از واردات گندم و خیلی مواد غذایی استراتژیک دیگر بی نیاز می شدیم.
رییس فراکسیون مناطق آزاد عنوان کرد: در مجلس جدید حتما پیگیر تکمیل سامانه گرمسیری و پروژه های مشابه کشور خواهیم بود و سعی خواهیم کرد در گام اول و در فصل بودجه بندی سال 1400 ردیف بودجه خوبی برای آن در نظر بگیریم تا هر چه زودتر سامانه گرمسیری اتمام شده و زمینهای کشاورزی استان زیر کشت بروند.
جذب اعتبار برای سامانه گرمسیری در بودجه 1400
علی اکبر بسطامی، نماینده مردم استان ایلام و عضو کمیسیون اجتماعی مجلس نیز به خبرنگار ما گفت: سامانه گرمسیری یکی از مطالبات به حق مردم ایلام از گذشته های بسیار دور بوده و هست که در صورت تکمیل خدمات زیادی به مردم خصوصا در شهرستانهای ایلام، مهران و دهلران و همه نوار مرزی خواهد کرد.
او گفت: تکمیل این سامانه در حوزه وزارت نیرو 3 هزار میلیارد اعتبار لازم دارد و در حوزه جهاد کشاورزی با 200 میلیارد تومان این پروژه تکمیل خواهد شد.
بسطامی تأکید کرد: مطالبه ما این است که دولت بتواند این همه سرمایه گذاری که نظام برای این پروژه کرده است را به سرمنزل مقصود برساند.
او گفت: این بازدید و سفر نمایندگان مجلس برای این است که بتوانیم به کمک ایشان در نظام بودجه ریزی اعتبارات لازم را برای تکمیل سامانه گرمسیری جذب کنیم که از قبل آن مردم استان ایلام هر چه زودتر منتفع بشوند.
جاری شدن آب در لوله های سامانه گرمسیری و زیر کشت رفتن زمینهای سطح یک مهران و دهلران و نقاط مرزی، انتظاری است که مردم استان ایلام سالهاست به آن وادار شده اند که به نظر می رسد با رویکرد نوین مجلس یازدهم و هم افزایی مثال زدنی مسئولین در داخل استان بتوان گامهایی اساسی در جهت تکمیل و افتتاح آن برداشت.
گزارش: یاسر بابایی
نظر شما