کردپرس: همه چیز با اظهارات پیرزنی داغ دیده از ظلم و ستم، در گفتگویی صمیمی با مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق در دهوک آغاز شد . "کردستان نزد تو امانت باشد" سخنی بود که از زبان پیرزنی به نام "عالیا رشید" که هشت تن از اعضای خانواده اش را در عملیات انفال رژیم صدام حسین از دست داده بود؛ خطاب به مصطفی الکاظمی نخست وزیر و حاکم کنونی بغداد شنیده شد. "دایکه عالیا" زمانی که این درخواست را از عالی ترین مقام اجرایی حکومت بغداد داشت هیچ گاه فکر نمی کرد جامعه سیاست زده اقلیم کردستان وی را مجبور کند در مقابل دوربین رسانه ها به ویژه رسانه های احزاب حاکم قرار گیرد و درباره اظهاراتش توضیح دهد و نیات خود را تببین نماید.
روز پنجشنبه 20 شهریور ماه 1399 مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق که به اقلیم کردستان سفر کرده بود از منطقه ای به نام نزارکی در دهوک دیدار کرد که به دلیل قربانی شدن شمار زیادی از کردها در عمیات انفال به عنوان یکی از نمادهای مظلومیت کردها در منطقه شناخته می شود. در این دیدار، زمانی که الکاظمی اظهار می دارد، وی نیز در این منطقه بوده و با آن آشناست، یکی از ساکنان که پیرزنی است، خطاب به وی می گوید "کردستان در دست تو امانت باشد".
در میانه رقابت های میان احزاب و کشمکش های سیاسی و به بیان بهتر سیاست زدگی در اقلیم کردستان؛ اظهارات دایکه عالیه، به مسئله روز در صحنه سیاسی و رسانه ای این اقلیم تبدیل شد و همگان را به خود مشغول کرد و البته بار دیگر تضادهای گفتمانی میان نگاه به مرکز و نا امیدی از حاکمیت کردی از سویی و پافشاری بر ناسیونالسیم کردی و بیگانه خواندن مقامات حکومت عراق در اقلیم از دیگر سو را بیش از پیش نمایان ساخت.
در شبکه های اجتماعی و به ویژه از سوی برخی از سیاسیون منتقد و جوانان ناراضی به اوضاع سیاسی و اقتصادی اقلیم کردستان، اظهارات دایکه عالیه به عنوان نا امیدی از مقامات اقلیم کردستان در انجام تغییرات و اصلاحات و بهبود اوضاع تحلیل و موضوع چنان بزرگ شد که رسانه ها و مقامات حزب دمکرات کردستان به رهبری مسعود بارزانی را به واکنش واداشت.
شبکه های تلویزیونی روداو و کردستان 24 که هر دو وابسته به حزب دمکرات کردستان هستند به سراغ دایکه عالیه رفتند تا موضوع و درخواست وی از نخست وزیر عراق و آن چه به امانت سپردن کردستان به دست حاکم عراق بود را چنان تبیین کنند که افکار عمومی برداشتی خارج از گفتمان حاکم اقلیم کردستان نداشته باشد.
روداو که پیرزن دهوکی را در مقابل دوربینش نشاند در تبیین نیات وی از بیان این اظهارات گزارش داد؛ زمانی که مصطفی الکاظمی به حاضران گفته است پیش تر در کردستان بوده است، دایکه عالیه دست بر شانه وی انداخته و گفته است "کردستان امانت تو باد" و در این میان، این پیرزن دهوکی تاکید دارد خواسته است به الکاظمی بگوید به دلیل این که در کردستان و بر سر سفره کردستانی ها بوده است، "به کردستان رحم" کند.
در گزارش این شبکه تلویزیونی آمده است دایکه عالیا در واکنش به برخی از اظهارنظرها در شبکه های اجتماعی که اظهارات وی خطاب به نخست وزیر عراق به دلیل نا امیدی از مقامات اقلیم کردستان بوده، تاکید کرده است "هیچ گاه به یک بیگانه پناه نمی برد." وی به روداو گفت "یک رهبر وجود دارد و آن هم رهبر (مسعود) بارزانی است و اگر هم مطالبه و گله ای داشته باشد، به رهبر بارزانی یا دیگر مقامات اقلیم کردستان ارجاع می دهد و خود و فرزندانش را قربانی کردستان می کند. " شبکه تلویزیونی کردستان 24 نیز به همان سبک و سیاق به سراغ پیرزن دهوکی رفت.
حزب دمکرات به گزارش های رسانه ای بسنده نکرد و علی ططر استاندار دهوک از این این حزب در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی فیس بوک به تبیین رویداد پرداخت و گفت که این پیرزن به الکاظمی گفته است مادامی که تو در دوران مبارزه با رژیم بعث میهمان کردها بودی، هم اکنون کردستان نزد تو امانت باشد. وی اظهارات پیرزن دهوکی را منطقی و شایسته توصیف کرد و تصریح کرد که نباید از دلسوزی و قربانی دادن یک زن دلسوز و میهن پرست بهره برداری سیاسی کرد.
استاندار دهوک در انتقاد از جوانان منتقد و آن هایی که این اظهارات دایکه عالیه را نا امیدی از مقامات اقلیم کردستان برای اصلاح امور و بهبود اوضاع توصیف کرده اند، گفت: نمی دانم چرا شمار چشمگیری از جوانان تازه به دوران رسیده قصد دارند همه چیز را سیاه جلوه دهند و خلاف واقع تحلیل کنند؟
وی اعمال رژیم پیشین و حکومت کنونی عراق علیه کردها را این گونه برشمرد: حکومت عراق نسل کشی انفال را در کردستان انجام داد. روستاها را به آتش کشید. کردها را زنده به گور کرد. آن ها حقوق و بودجه اقلیم کردستان را قطع کردند. پول کشاورزان اقلیم کردستان را پرداخت نمی کنند و حال، کشاورز سلیمانیه درخواست می کند زیر سایه عدالت حکومتی رود که حاضر نیست پول رنج و خستگی های وی را بپردازد.
ططر در پایان اوضاع مناطق مرکزی و جنوبی عراق را نا امن توصیف کرده و به صورت تلویحی حکومت بغداد را ناتوان از اداره امور و تامین امنیت نشان می دهد و می نویسد " آن هایی که نزد بغداد به دنبال عدالت هستند، یک روز برای سفر یا گردش به بغداد یا موصل بروند، یا این که حاضر باشند همسرشان برای یک هفته در یکی از شهرهای عراق بماند. جوانانی که حاکمیت بغداد را تجربه نکرده و ندیده اند، از مادران انفال و سالمندان سوال کنند؛ آن گاه آرزوی حاکمیت عراقی را بکنند.
در واکنش ها به اظهارات دایکه عالیه که کردستان را به امانت به عالی ترین مقام اجرایی حکومت بغداد سپرد؛ در میان آن چه استاندار دهوک جوانان تازه به دوران رسیده توصیف می کند " نا امیدی از عملکرد و کارنامه کاری مقامات اقلیم کردستان" موج می زند و همزمان برخلاف اظهارات مقامات اقلیم کردستان که در دیدار با مصطفی الکاظمی بر "عراقی بودن" و "فعالیت در چارچوب عراق" با هدف اصلاح امور تاکید داشتند، مقامات حکومت عراق از سوی رسانه های حزب حاکم به " بیگانه" توصیف می شوند و بار دیگر چهره حکومت عراق نزد کردها همچون قدرتی ویرانگر و قاتل و عامل قطع حقوق و معیشت کردها به مردم ارائه می شود.
نظر شما