وظایف ستاد احیای دریاچه ارومیه به مرکز آینده پژوهی دریاچه واگذار می‌شود

سرویس آذربایجان غربی- رییس دفتر استان‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: طرح‌های مهم انتقال آب به دریاچه ارومیه تا پایان سال و همزمان با حضور رییس جمهوری افتتاح و این دریاچه و تمامی وظایف ستاد احیای دریاچه ارومیه به مرکز آینده پژوهی واگذار می‌شود.

به گزارش کردپرس، امروز چهارشنبه 26 شهریور ماه، نشست خبری مسئولان آذربایجان غربی با خبرنگاران در راستای احیای دریاچه ارومیه در سالن همایشهای دانشگاه ارومیه برگزار شد.

رییس دفتر استان‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه در گفت و گو با خبرنگاران با اعلام اینکه تمامی وظایف ستاد احیای دریاچه ارومیه به مرکز آینده پژوهی واگذار می‌شود، گفت: این مرکز در بحث احیای دریاچه ارومیه فعال بوده و وظیفه رصد استان‌های حوضه دریاچه ارومیه برای پیشبرد اهداف احیا را برعهده دارد.

فرهاد سرخوش ادامه داد: محل این مرکز آینده‌پژوهی در ۲۵ کیلومتری ارومیه و در مسیر دریاچه ارومیه در حال احداث است که تا ماه‌های آینده به بهره برداری خواهد رسید.

او با اعلام اینکه طرح‌های مهم انتقال آب به دریاچه ارومیه تا پایان سال و همزمان با حضور رییس جمهوری افتتاح می‌شود، بیان کرد: اقدامات دولت تدبیر و امید سبب تثبیت و جان گرفتن نگین آبی آذربایجان شده است و این دریاچه تا سال ۱۴۰۶ به طور کامل احیا و به تراز اکولوژیک می‌رسد.

سرخوش با بیان اینکه خاکریز ایجاد شده در دریاچه برای عبور و مرور خودروها هم اکنون به یک بحران زیست محیطی در امر احیا تبدیل شده، گفت: این خاکریز مانعی برای سیستم چرخشی اکوسیستمی محسوب می‌شود. از این رو آبگذر چرخش آب از جنوب به شمال دریاچه احداث می‌شود.

رییس دفتر استان‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه تصریح کرد: خاکریز دریاچه ارومیه باعث می‌شود تا درصد نمک و رسوب دریاچه ارومیه در شمال و جنوب همگن نباشد، که رفع این مشکل در اولویت وزارت راه قرار گرفته و به زودی عملیاتی می‌شود.

او افزود: آبگذری در سه کیلومتری ایست بازرسی دریاچه ارومیه ایجاد می‌شود اما هنوز میزان اعتبار لازم برای ایجاد آبگذر دریاچه ارومیه به ستاد احیای اعلام نشده ولی در همین راستا و برای آغاز هرچه سریعتر این طرح، ستاد احیا در مرحله نخست ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار به احداث آبگذر دریاچه ارومیه اختصاص می‌دهد.

انتقال 105 میلیون متر مکعب پساب تصفیه شده به دریاچه ارومیه

در ادامه مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجان غربی نیز گفت: با اجرای ۱۲ پروژه در ۹ شهرستان حوضه دریاچه ارومیه، تاکنون ۱٠۵ میلیون متر مکعب پساب تصفیه شده به دریاچه ارومیه منتقل شده است.

علیرضا رضوی افزود: از سال ۹۳ تاکنون ظرفیت تصفیه خانه های شهرهای مشرف به دریاچه ارومیه ۴۲ میلیون متر مکعب افزایش یافته و در این مدت ۱۱۰۰ کیلومتر شبکه جمع آوری پساب استاندارد، ۳۰ واحد ایستگاه پمپاژ با هزینه کرد ۲۰۴ میلیارد تومان اجرا شده است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان با بیان اینکه یکی از پروژه های مهم سازمان در بحث انتقال پساب تصفیه شده به دریاچه ارومیه، مدول سوم تصفیه خانه فاضلاب ارومیه در جهت استاندارد سازی فاضلاب و رها سازی پساب است، گفت: هم اکنون مدول یک و دو تصفیه خانه ارومیه با کل ظرفیت ۲۰۰ هزار متر مکعب در شبانه روز در مدار بهره برداری هستند.

او اظهار کرد: در صورت تامین اعتبار و رفع معارض مدول سوم تصفیه خانه فاضلاب ارومیه دی ماه سال جاری افتتاح می شود.

رضوی ادامه داد: از ۴۰۰کیلومتر شبکه جمع آوری فرعی و اصلی فاضلاب ارومیه تاکنون با توجه به تخصیص اعتبار ۱۵۰ کیلومتر شبکه اصلی و فرعی ارومیه در مدار انتقال پساب به دریاچه ارومیه اجرا و محقق شده است.

درختکاری در۴۸۰ هکتار کانون ریزگرد در آذربایجان غربی

سپس مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی نیز از درختکاری ۴۸۰ هکتار از کانون ریزگرد استان خبر داد و گفت: در ۴۵هکتار از منطقه جبل کندی عملیات مالچ پاشی انجام شده است.

مهران نظری افزود: دریاچه ارومیه دارای تنوع زیستی بی نظیری است و خشک شدن آن مشکلات بسیاری را به همراه خواهد داشت، مهمترین نیاز ما در بحث محیط زیست حوضه دریاچه ارومیه، تامین حق آبه مورد نیاز تالاب ها و دریاچه ارومیه است که تاکنون برای اجرای عملیات در این حوزه، بیش از ۲۵۸ هزار میلیارد ریال اعتبار تخصیص یافته است.

او به اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست استان در سال جاری جهت کاهش پیامدهای خشکی دریاچه ارومیه اشاره و اظهار کرد: در سال جاری عملیات حفاظت از چرای دام ها، لایروبی و زه کشی انهار منتهی به تالاب ها، احداث سطوح آبگیر و آبشخور ها انجام می شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی در پاسخ به مغفول ماندن بهره برداری از آرتمیای دریاچه ارومیه و جلوگیری از خروج سالانه چندین میلیون دلار ارز از کشور، گفت: سال گذشته با افزایش تراز دریاچه ارومیه شاهد رشد چشم گیر آرتمیا در دریاچه بودیم که امید به احیای این جاندار ریز را دوباره زنده کرد.

مهران نظری ادامه داد: مطالعات چگونگی بهره‌برداری از آرتمیا در دریاچه ارومیه به زودی آغاز می‌شود.

وی با اعلام اینکه دریاچه ارومیه توان بی‌نیاز کردن کشور از آرتمیای وارداتی را دارد، اظهار داشت: دریاچه ارومیه یک منبع غنی آرتمیاست که در صورت بهره برداری اصولی می‌توان آن را صادر و برای کشور ارز آوری داشت.

اجرای 163 کیلومتر بادشکن غیر زنده در حوضه دریاچه ارومیه

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی نیز در این نشست خبری گفت: از سال ۹۳ تاکنون ۱۶۳ کیلومتر بادشکن غیر زنده در حوضه دریاچه ارومیه اجرا شده که ۲۰ کیلومتر از این میزان در سال گذشته انجام شده است

هادی قاسمی با اشاره به اینکه از سال ۹۳ تاکنون در مجموع ۲۰۷۷هکتار بوته کاری در حوضه دریاچه ارومیه انجام شده است، تصریح کرد: در این مدت در مجموع در ۶۴۴ هکتار عملیات اصلاح و پرورش گز زارهای طبیعی انجام شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خاطر نشان کرد: از سال ۹۳ تاکنون در ۲۵۴ هزار و ۱۰۰ هکتار از اراضی استان عملیات سیستم چرا اجرا شده است و تاکنون در بیش از ۴۸۷هزار هکتار از اراضی آذربایجان غربی جلوگیری از چرای بی رویه انجام شده است.

وی اظهار کرد: طرح ترسیب کربن تاکنون در هشت شهرستان اجرایی می شود که طبق برنامه تا سال آینده این تعداد به ۱۲ شهرستان افزایش خواهد یافت.

قاسمی ادامه داد: برای اجرای طرح های منابع طبیعی ۷۰۹ میلیارد ریال مصوب شده بود که تاکنون ۴۳۶ میلیارد ریال تخصیص یافته است.

مدیر کل منابع طبیعی استان تاکید کرد: یکی از علت های اصلی خشک شدن دریاچه ارومیه برداشت بی رویه آب های زیر زمینی است که باید به این مسئله توجه جدی شود چرا که مقابله با این برداشتهای غیر مجاز جان تازه ای به دریاچه خواهد داد.

صرفه بیش از ۵۵۸ میلیون مترمکعب آب کشاورزی در آذربایجان غربی

مدیرکل جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی نیز در این نشست گفت: از آغاز فعالیت این ستاد تاکنون بیش از ۲ هزار و ۷۵۰ میلیارد ریال در حوزه کشاورزی برای مدیریت مصرف آب و کمک به احیای دریاچه ارومیه هزینه شده است.

رسول جلیلی با بیان اینکه طبق آمار میزان مصرف آب کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه ۴۰ درصد کاهش یافته است، گفت: طرح‌های ستاد احیای منجر به صرفه جویی در مصرف بیش از ۵۵۸ میلیون مترمکعب آب شده است که ۲۳۰ میلیون متر مکعب آب از طریق استفاده از فنون علمی و فنی و ۳۲۸ میلیون متر مکعب از محل کاهش دریافت از محل سدهای استان در حوضه آبریز دریاچه ارومیه بوده‌است.

جلیلی درباره محصولات کشاورزی تولیدی در آذربایجان غربی گفت: این استان ۸۳۰ هزار هکتار اراضی قابل کشت دارد که ۴۰۰ هزار هکتار اراضی دیم و ۳۱۰ هزار هکتار اراضی آبی و ۱۲۰ هزار هکتار باغات است که ۴۶ نوع محصول در این اراضی تولید می شود.

او ادامه داد: آذربایجان‌غربی با تجهیز یک‌هزار هکتار از اراضی کشاورزی خود به شیوه آبیاری نوین در فروردین و اردیبهشت سال ۱۳۹۹، استان پیشتاز کشور در این عرصه شد و تاکنون نیز یک‌هزار و ۳۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی منطقه در سال جاری به این شیوه های نوآورانه تجهیز شده‌است.

مدیر کل جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه از مجموع اراضی کشاورزی استان ۲۶۵ هزار هکتار برای اجرای طرح های آبیاری نوین مستعد هستند، اظهار داشت: ۶۶ هزار هکتار آن به شیوه های نوین آبیاری در کشاورزی تجهیز شده‌است.

لایروبی ۴۱۴ کیلومتر از انهار و رودخانه‌های منتهی به دریاچه

معاون بهره برداری شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان‌غربی نیز در این جلسه با بیان اینکه از آغاز به کار ستاد احیای تاکنون بیش از ۴۱۴ کیلومتر از انهار و رودخانه‌های منتهی به دریاچه لایروبی شده است، گفت: از این مقدار ۲۹۰ کیلومتر لایروبی مختص انهار و ۱۲۴ کیلومتر نیز مختص رودخانه‌ها بوده است.

یاسر رهبردین در رابطه با لایروبی رودخانه‌ها بیان کرد: ۱۳.۵ کیلومتر از رودخانه سیمینه رود، ۱۲ کیلومتر از رودخانه مهابادچای، ۱۹.۵ کیلومتر از رودخانه گدارچای، ۲۹ کیلومتر از رودخانه باراندوز چای، ۱۳ کیلومتر از رودخانه زولاچای، ۱۲ کیلومتر از رودخانه کانی رش، و ۲۵ کیلومتر از محل اتصال زرینه رودو سیمینه رود به پیکره دریاچه ارومیه از جمله اهم اقدامات ستاد احیا در لایروبی رودخانه‌ها بوده است.

وی لایروبی ۱۳۷ کیلومتر از انهار در شهرستان ارومیه، ۵۱ کیلومتر در نوشین شهر، ۳۱ کیلومتر در میاندوآب، ۳۰ کیلومتر در شاهین دژ، ۱۰ کیلومتر در نقده، ۲۱ کیلومتر در مهاباد و ۱۰ کیلومتر در سلماس را از جمله مهمترین لایروبی‌های انجام شده بر روی انهار حوضه آبریز دریاچه ارومیه در آذربایجان‌غربی عنوان کرد.

به گزارش کردپرس، تراز سطح آب دریاچه ارومیه در آخرین وضعیت در 25 شهریور ماه یک هزار و 271 متر است و وسعت دریاچه نیز 2814.65 کیلومتر مربع است و حجم آب موجود در دریاچه نیز 3.38 میلیارد متر مکعب است است که این میزان در مدت مشابه سال گذشته 3.46 میلیارد متر مکعب بود.

کد خبر 319057

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha