علت روی آوردن کُردها به مصطفی کاظمی چیست؟/ سورکیو محمد

سرویس عراق و اقلیم کردستان- " ابراز خوشحالی کردها از انتخاب کاظمی به عنوان مامور تشکیل دولت جدید عراق، به حدی زیاد بود که به سطح حمایت شیعیان از او می رسید، این حمایت کردها از کاظمی دارای سابقه است و بلافاصله پس از استعفای عادل عبدالمهدی از نخست وزیری عراق، برهم صالح تلاش های خود را برای نخست وزیری کاظمی آغاز کرده و بیش از دو ماه است که مسعود بارزانی رهبر حزب دمکرات (پارتی) نیز همین موضع را در پیش گرفته و در تلاش است نام کاظمی به عنوان نخست وزیر آینده عراق نزد احزاب سیاسی کشور مطرح و تثبیت شود."

به گزارش کردپرس، سایت خبری پاراگراف، در تحلیلیبه قلم سورکیو محمد، به بررسی دلایل حمایت کردهای عراق از مصطفی کاظمی نخست وزیر کنونی این کشور پرداخته است. در این گزارش آمده: برهم صالح رئیس جمهور کُرد عراق، حکم مامور شدن مصطفی کاظمی به تشکیل دولت عراق را (به عنوان نخست وزیر دولت موقت پس از استعفای دولت پیشین) با مدح و تمجید فراوان صادر کرد و اندکی پس از صدور این حکم نیز رهبران اتحادیه میهنی و حزب دمکرات طی تماس های تلفنی با کاظمی حمایت خود را از او اعلام کردند.

ابراز خوشحالی کردها از انتخاب کاظمی به عنوان مامور تشکیل دولت جدید عراق، کاظمی به حدی زیاد بود که به سطح حمایت شیعیان از او می رسید، این حمایت کردها از کاظمی دارای سابقه است و بلافاصله پس از استعفای عادل عبدالمهدی از نخست وزیری عراق، برهم صالح تلاش های خود را برای نخست وزیری کاظمی آغاز کرده و بیش از دو ماه است که مسعود بارزانی رهبر حزب دمکرات (پارتی) نیز همین موضع را در پیش گرفته و در تلاش است نام کاظمی به عنوان نخست وزیر آینده عراق نزد احزاب سیاسی کشور مطرح و تثبیت شود.

تصاویر امروز، برای شهروندان کُرد یادآور گذشته ای مشابه است که کردها مانند اکنون از برخی افراد، برای تشکیل دولت مرکزی عراق، به صورت کامل و مطلق حمایت کرده و اربیل مرکز نهایی کردن مناقشات شده بود، اما پس از این حمایت ها و در مقاطعی که برخورد منافع اربیل و بغداد روی می داد و مشکلات به ویژه در زمینه بودجه و نفت تشدید شده، کردها همان فرد مورد حمایت را هدف انتقادات و حملات شدید رسانه ای قرار داده اند، از جمله در مورد نوری مالکی و حیدر عبادی.

" جناب کاظمی شخصیتی روشنفکر و تلاش گر بوده و نزد شهروندان به پاکی و عدالت و پافشاری بر حقوق عمومی شناخته شده است" اینها بخشی از اظهارات برهم صالح در باره کاظمی در زمان مامور شدن وی برای تشکیل دولت عراق است.

رئیس جمهور عراق عالی ترین نماینده کردها در بغداد است و در حضور رهبران ارشد شیعه و سنی به صورت همه جانبه از نخست وزیر حمایت کرد.

پس از مامور شدن کاظمی، مسعود بارزانی و مسرور پسر وی، همچنین لاهور شیخ جنگی رئیس مشترک اتحادیه میهنی به عنوان رهبران ارشد حزب دمکرات و اتحادیه میهنی و دولت اقلیم، در تماس تلفنی به کاظمی تبریک گفته و ضمن اعلام حمایت برای وی آرزوی موفقیت کردند.

در میانه این تحولات یکی از سیاستمداران برجسته عراقی از تلاش های خود و مسعود بارزانی برای تعیین مصطفی کاظمی به عنوان نخست وزیر عراق که از دو ماه پیش از مامور شدن کاظمی آغاز شده بود، پرده برداشت.

ایاد علاوی سیاستمدار عراقی و رئیس فراکسیون هم پیمانی ملی در مجلس این کشور، با انتشار تویتی اعلام کرد:" بیش از دو ماه پیش با برادرم مسعود بارزانی به توافق رسیدیم که نام مصطفی کاظمی را به عنوان مامور تشکیل دولت موقت به احزاب عراقی پیشنهاد دهیم."

وی در ادامه اشاره کرد که پس از از دست رفتن فرصت های بسیار از کاظمی می خواهد که در تشکیل کابینه دولت خود اتحادیه و سندیکاها و معترضین مسالمت خواه را مشارکت دهد و لازم است که احزاب سیاسی نیز همکاری لازم را برای پیشبرد امور با کاظمی انجام دهند.

یک منبع مطلع در این مورد به پاراگراف گفت که پیش از اینکه علاوی بارزانی را در این مورد راضی کند، برهم صالح همان درخواست را از وی داشته و ابتدا بارزانی و حزب دمکرات (پارتی) با کاظمی مخالف بوده اند و وی را شخصیتی نزدیک به برهم صالح دانسته اند اما بعدتر اجماع نظر درباره کاظمی حاصل شده است.

کاظمی یک شخصیت شیعه اهل بغداد و رئیس دستگاه اطلاعاتی عراق است و رهبران کُرد وی را به عنوان دوست خود می دانند، وی شخصیتی نزدیک به برهم صالح است و مدتی را در سلیمانیه به سر برده و مدیر مسئول مجله ای عرب زبان به نام اسبوعیه نیز بود که از سوی رسانه "خندان" متعلق به برهم صالح منتشر می شد.

وی به دلیل جایگاه امنیتی و اطلاعاتی خود، رابطه خوبی با مسرور بارزانی و لاهور شیخ جنگی به عنوان دو مقام ارشد امنیتی و اطلاعات اقلیم کردستان و مسئولین نهادهای امنیتی حزب دمکرات (پارتی) و نهاد اطلاعاتی اتحادیه میهنی (یکیتی) دارد.

کمال رئوف از روزنامه نگاران و ناظران سیاسی اقلیم، استقبال گرم کردها از کاظمی را اقدامی پیش از موعد می داند که بدون اطلاع از برنامه های وی انجام شده و در این مورد به پاراگراف گفته این امر نتیجه خوش باوری کردها است که همیشه هم به زیان آنان بوده است.

وی افزود که مشکلات کردها در عراق ارتباطی با اشخاص ندارد، بلکه محصول مشکل میان منافع دو دولت و حاکمیت است که منافع آنان با یکدیگر متفاوت است، به طور مثال اگر کاظمی میان منافع کردها از یک سو و شیعیان از سویی دیگر قرار بگیرد، نمی تواند شیعیان را انتخاب نکند.

بر اساس اطلاعات رسیده به سایت پاراگراف کاظمی مانند عدنان زروفی به اتحادیه میهنی و حزب دمکرات قول داده که وزرای کرد کابینه خود را بنا به خواست آنان تعیین میکند و به همین دلیل بود که نچیروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان، در حالی که هنوز عدنان زروفی از تشکیل کابینه دولت جدید خود ناامید نشده و به تلاش های خود ادامه می داد، به وی پشت کرده و بنا به خواست برهم صالح، حمایت پیش از موعد خود و احزاب اقلیم را از کاظمی اعلام کرد و زروفی با ناامیدی و اندوه از روند تشکیل دولت انصراف داده و به عنوان نماینده مجلس به فعالیت خود ادامه می دهد.

یک مقام کُرد در این باره به پاراگراف گفته:" در سال های گذشته که کردها از شخصیت های مختلف حمایت کرده و این افراد به عنوان نخست وزیر منصوب شده اند،انتصاب آنان به عنوان خواسته کردها قلمداد شده و به همین دلیل امکان اجرای دیگر درخواست و حقوق های کردها اجرایی نشده و به آنان گفته می شد خواسته شما انتصاب نخست وزیر بوده که اجرا شده و اکنون نیز شاید همان اشتباه در مورد کاظمی نیز تکرار شود."

شرایط کنونی برای کاظمی آسان نیست، عراق دچار بحران و مشکلات بسیاری است که مهم ترین آن ها میاد اربیل و بغداد مشترک است، از جمله بحران اقتصادی که به دلیل کاهش نرخ نفت و بحران شیوع کرونا به وجود آمده و اگر نرخ نفت به زودی افزایش نیابد، عراق بودجه ای در اختیار ندارد که کردها انتظار دریافت آن را داشته باشند، حتی اگر کاظمی قصد و نیت پرداخت آن را داشته باشد.

اکنون سوال این است که آیا کاظمی می تواند متفاوت از نخست وزیران پیش از خود در مورد مسائل کردها و مشکلات میان اربیل و بغداد عمل کند؟ آیا فردا روز کردها بار دیگر با کاظمی نیز مانند نخست وزیران پیش از وی، دچار همان مشکلات و اختلافات گذشته و جنگ رسانه ای نمی شوند. آینده پاسخ این پرسش ها می دهد.

کد خبر 319342

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha