پسماند قروه گرفتار دلسوزی تصنعی/مخالفت امام جمعه با «شیخ جعفر»

سرویس کردستان- مخالفت امام جمعه قروه با جایگاه «شیخ جعفر» در کنار «اره بده تیشه بگیر» شهرداری و تذکر جدی به مدیریت شهری در خصوص زباله؛ از جمله موارد مطرح شده در کارگروه پسماند بود.

به گزارش خبرنگار کردپرس، پس از اعتراض اهالی روستای «شیخ جعفر» نسبت به دپوی مجدد زباله در حومه این روستا؛ نشست کارگروه پسماند در فرمانداری قروه با حضور سرمایه گذار این حوزه برگزار شد.

در این نشست گرچه قرار بود برای تعیین جایگاه و نحوه سرمایه گذاری تصمیم گیری شود اما درست مثل همیشه این نشست با پاسکاری اعضای کارگروه پسماند منجمله شهرداری گذشت. جدای از این آنچه این بار بسیار مورد تعجب اعضا قرار گرفت رفتار عجیب شهردار بود که با صدای بلند صحبت می کرد و با تغییر دادن قانون مدیریت پسماند با زبان تهدید با ادارات دیگر منجمله محیط زیست سخن می گفت؛ این رفتار شهردار به طوری بود که حتی تذکر فرماندار را هم در پی داشت.

به هر حال این نشست هم همانند نشست های این 19 سال گذشته بدون نتیجه ای اثرگذار و تنها با «اره بده تیشه بگیر» شهرداری و دیگر ادارات گذشت و آنچه اجرایی نمی شود قانون مدیریت پسماند است.

شهردار: آیندگان نفرین خواهند کرد

در این نشست شهردار قروه همان سخنان تکراری را گفت و حتی شهرداری را در اجرای قانون پسماند به کنار گذاشت و از اینکه در این سال ها پسماند مدیریت نشده انتقاد کرد! «خسر عزتی» در حالی این انتقاد را می کند که خود سال هاست در مجموعه شهرداری خدمت می کند و از طرفی هم مسئولیت های مختلفی همانند مسئول خدمات شهری را داشته است. این انتقاد عجیب در جایی پررنگ تر می شود که او حتی از نفرین آیندگان در این زمینه گفت. «با ادامه این وضعیت و آلودگی ها قطعاً آیندگان همه ما را نفرین خواهند کرد».

«عزتی» همچنین با بیان اینکه جایگاه حومه روستای «شیخ جعفر» مختص به شهرداری است بیشترین اصرار را بر تعیین همین جایگاه برای پسماند داشت.

امام جمعه: شیخ جعفر را دیگر آلوده نکنید

در این میان امام جمعه که به نشست دعوت بود اما چون نتوانسته بود بیاید در پیامی به خبرنگار کردپرس خواستار شد که مخالفت او در نشست اعلام شود. بر همین اساس «حجت الاسلام عابدین رستمی» بیان کرد که «15 سال تمام زباله ها به صورت غیربهداشتی در شیخ جعفر دفن شدند و دیگر امکان ندارد مردم بپذیرند چون اعتمادی ندارند، لطفاً روستای شیخ جعفر را از لیست جایگاه پسماند خارج و برای همیشه خط بزنید».

با این پیام امام جمعه و البته ادامه اعتراضات جدی اهالی روستای شیخ جعفر گرچه انتظار می رفت آب پاکی روی دست اعضای کارگروه پسماند ریخته شده باشد اما اعضای کارگروه منجمله شهرداری با این بهانه که «شیخ جعفر» دیگر آلوده شده مدام تأکیدشان بر اقناع مردم و بردن دوباره زباله در آن منطقه بود.

معضل زباله های روستاها

فرماندار هم در ادامه این نشست با بیان اینکه شهرداری وقت موضوع پسماند را ناقص گذاشته، به دفن و دپوی غیربهداشتی زباله در شیخ جعفر انتقاد کرد و گفت که اگر درست و اصولی انجام می شد دیگر مدم هم معترض نبودند.

«خلیل فعله گری» به معضل زباله های روستاها هم پرداخت. «زباله های روستایی هم وضعیت مناسبی ندارند و در مناطق نادرستی دپو می شوند. در حال حاضر علاوه بر معضل پسماند زباله شهر قروه با پسماند زباله های روستایی هم مواجه هستیم».

تلاش برای وارون کردن قانون

در این میان شورای شهر همچنان اصرار بر این دارند که شهرداری نقشی در تعیین جایگاه پسماند ندارد. در حالی که در قانون مدیریت پسماند و آئین نامه آن به صراحت عنوان کرده که شهرداری ها به همراه دیگر نهادهای عنوان شده در تعیین جایگاه دخیل هستند.

با این وجود گرچه رئیس شورای شهر و شهردار بر این مسئله اصرار داشتند که شهرداری نقشی ندارد اما فرماندار با تأکید بر اینکه شهرداری هم در تعیین جایگاه و هم در مدیریت پسماند نقش دارد به نوعی اخطار لازم را در این زمینه داد.

هرچند رئیس شورا از تعیین نشدن جایگاه در این چند سال اخیر گفت و نسبت به این مهم انتقاد داشت اما در پاسخ به این گفته معاون سیاسی و اجتماعی فرماندار قروه صراحتاً خطاب به «یحیی رستمی» اعلام کرد که «در ابتدا جایگاه وجود داشت اما درست مدیریت نشد که حالا به این وضع رسیده ایم».

«علیرضا عبدی» با بیان اینکه 9 اداره طبق قانون مدیریت پسماند در تعیین جایگاه و مدیریت پسماند وظیفه دارند، به نبود مدیریت شهرداری در جایگاه پسماند سابق اشاره کرد. «اگر به این وضعیت افتاده ایم به دلیل نبود مدیریت شهرداری بوده و اگر شهرداری در زمان خودش پسماند را مدیریت می کرد آیا به این وضعیت می افتادیم؟!».

در این میان «یحیی رستمی» اداره محیط زیست را به میدان کشاند و پرسید که «در این 15 سال متولیان محیط زیست چه کردند و چرا برای دپوی زباله اقدامی نداشتند و تذکری را ندادند؟!»

رفتار هیجانی و تهدیدات مکرر شهردار

در این نشست رفتار شهردار غیرقابل کنترل شده بود. «خسرو عزتی» با واکنشی عصبی مدام با صدای بلند به میان صحبت های دیگران می پرید و به هر روشی قصد داشت از شهرداری دفاع کند. او بدون اشاره به ضعف مدیریت شهرداری در جایگاه سابق پسماند، ادارات دیگر را مقصر اصلی این وضعیت دانست و حتی خطاب به محیط زیست و دیگر ادارات با لحنی تند بیان کرد که «اگر همراهی نشود زباله های ادارات، دیگر جمع نمی شود».

این تهدید کردن های شهردار در حالی ادامه داشت که واکنش فرماندار را هم در پی داشت و خطاب به شهردار گفت که «اول و آخر تهدید کردید فقط».

محیط زیست: شهرداران علمی ورود نکردند

رئیس محیط زیست قروه هم در این نشست با انتقاد از جبهه گیری ها، شهرداری را زیر مجموعه وزارت کشور دانست و یادآورد شد که در تمامی موارد مرتبط به پسماند شهرداری هم نقش دارد.

مطابق اظهارات «توفیق زارعی» در این سال ها کارگروه پسماند مدیریت درست نداشته و شهرداران هم علمی ورود نکردند.

او با تأکید بر وظیفه نظارتی محیط زیست، گفت که «خسته شده ایم از بس شکایت کردیم، زباله ها هنوز در جنیان مانده و هیچ اقدامی برای تخلیه جنیان صورت نگرفته است».

تذکر جدی به شهرداری

این نشست داشت به جدل و بحث میان شهرداری و دیگر ادارات ادامه می یافت که معاون سیاسی و اجتماعی فرماندار قروه صراحتاً به شهردار متذکر شد که بیان این مسایل در این نشست که سرمایه گذار وجود دارد جایگاهش نبود چرا که باعث بدبینی می شود.

به گفته «علیرضا عبدی» شورای تأمین استان جایگاه شیخ جعفر را تأیید کردند اما نه بدین شیوه که هنوز عملیات آماده سازی تکمیل نشده زباله آنجا دپو شود!

او به این سخن شورا و شهرداری مبنی بر ضعف نظارت سایر ادارات هم پاسخ داد. «نظارت نداشتن سایر دستگاه ها نافی این نمی شود که شهرداری وظیفه خود را درست انجام ندهد!».

«عبدی» سپس به آلودگی مسیر جاده اوریه در همان حوضه آبخیز «جنیان» انتقاد کرد. «در مسیر جاده اوریه در حوضه آبخیز «جنیان» باد زباله ها را به داخل شهر می آورد و بردن زباله در این منطقه هم از نظر آخیز بودن و هم هم جهتی با باد و همجواری با زمین های کشاورزی بسیار خطرناک است و نباید این کار صورت گیرد».

او خطاب به شهرداری از درست انجام ندادن کارهای لازم برای راه اندازی سایت بهداشتی پسماند تذکر داد. «مدیریت این نیست که یک ترانشه گذاشته شود و تمام! باید تمامی عملیات لازم برای ایجاد یک سایت پسماند صورت گیرد».

وجود جایگاه بسیار برای پسماند قروه

پس از تمامی جدل کردن ها این سرمایه گذار حوزه پسماند از مازندران بود که پاسخ تمامی این مسایل برای تعیین جایگاه را داد. «اگر پسماند به طور اصولی مدیریت شود در قروه جاهای بسیاری برای پسماند وجود دارد یعنی در واقع حتی در داخل خود شهر می توان این کار را انجام داد».

«علی نظری» که از سال 62 در حوزه محیط زیست و پسماند فعالیت می کند تاکنون پروژه هایی برای شهرهای تهران، قزوین، البرز، نور و بسیاری دیگر از مناطق کشور انجام داده است.

او با تأکید بر اینکه سرمایه گذاری در بخش پسماند در ایران موفق نبوده، اعتقاد دارد که برای سرمایه گذاری در این حوزه جسارتی شکل نگرفته است.

«نظری» مدیریت پسماند را شامل قبل از تولید زباله می داند. «مدیریت پسماند باید قبل از تولید زباله شکل گیرد. در واقع باید در خانه ها تولید زباله مردم به صورت بازیافتی شود و این کار برای کارخانجات و دیگر صنایع هم لحاظ شود».

او اشتباه صورت گرفته در حوزه پسماند را مربوط به نگاه صرف به میزان زباله قابل فروش دانست. «اشتباهی که در حوزه پسماند در کشور شده این است که تنها روی 25 درصد مواد قابل بازیافت فروش نگاه داشته اند و برای 70 درصد قابل کمپوست کاری نکرده اند».

«نظری» میزان اعتبار برای ایجاد سایت پسماند در قروه را باتوجه به عملیاتی که باید صورت گیرد حدود 80 تا 90 میلیارد تومان دانست که آورده سرمایه گذار 50 درصد خواهد بود.

او در خصوص میزان اشتغال زایی هم اعلام کرد که کار در حوزه پسماند محدودیت اشتغال زایی ندارد و هر شهروندی می تواند خود در حوزه پسماند کار کرده و با تفکیک زباله ها مواد پسماند را تحویل و آنچه قابل فروش است را بفروشد و برای شیرابه هم با در نظر گرفتن مکانی مناسب اقدام کند

در واقع ان طور که این سرمایه گذار می گوید «هرجا اصولی کار بشود می توان سایت پسماند داشت حتی داخل شهر و یا حیاط هر خانه ای».

بلاتکلیفی و دیگر هیچ

باتوجه به آن چه گفته شد این نشست هم بدون نتیجه ای اثرگذار با همان چالش های همیشگی و جدل های بی فایده و پاسکاری مسئولیت ها در حالی به پایان رسید که علیرغم صحبت های سرمایه گذار، متولیان تنها مسیر برای پسماند را همان روستای «شیخ جعفر» دیدند و معتقد بودند که باید مردم را اقناع کرد تا راضی شوند دوباره زباله این منطقه برده شود.

تمامی این موارد نشان می دهد اعضای کارگروه پسماند عزمی جدی برای رفع معضل را ندارند و با نگاه دلسوزانه تصنعی به دنبال همان دور باطلی هستند که همچنان به قوت خود باقی است./

در این زمینه بیشتر بخوانید:

- جنیان در خطر

- بیانیه ای هشدارآمیز در خصوص ادامه بی مدیریتی حوزه پسماند قروه

- هشدار نظام صنفی کشاورزی قروه به انباشت مجدد زباله در حوضه آبخیز جنیان

- پاسکاری زباله های قروه میان متولیان/قانون پسماند اجرا نمی شود

- آلودگی حوضه آبخیز «جنیان» قروه در چرخش زباله

- تکرار بی مسولیتی در آبخوان جِنیان قروه/خطر آلودگی آب شرب 21 روستا

-پسماند؛ بهانه سفرهای مکرر و بی نتیجه مسئولان قروه

-تکرار فاجعه زیست محیطی در حومه روستای «شیخ جعفر»

- اهالی «شیخ جعفر» مانع دپوی مجدد زباله در حومه روستا شدند

* گزارش و عکس: زیبا امیدی فر

کد خبر 32394

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha