به گزارش خبرگزاری کردپرس، هشت سال جنگ نابرابر بر مردم ایران تحمیل شد و بیشترین آسیب را استان های مرز غربی ایران متحمل شدند؛ خوزستان، ایلام، کرمانشاه، کردستان و آذربایجان غربی سالها پس از جنگ نیز از توسعه عقب افتادند و امروز که قرار است به مقاومتشان و فداکاری مردمانشان توجه شود، در اثر بی مبالاتی و زد و بندهای احتمالی، روایت ایثارشان به شکلی مخدوش از رسانه ملی روایت می شود.
ایل دا، سریالی است به کارگردانی راما قویدل و تهیه کنندگی سیدعلیرضا سبط احمدی آن طور که صدا و سیما برایش تبلیغ می کند قرار است که اتحاد و حماسه مردان و زنان عشایر مرزنشین در برابر متجاوزان به خاک این مرز و بوم را و قصه ایستادگی و ایثار آنها را از سال ۱۳۵۸ تا ۱۳۵۹ به تصویر بکشد اما جالب اینجاست داستان در مرزهای استان ایلام جریان دارد ولی ساخت فیلم در لرستان رقم خورده است!
کارگردان ایل دا در توضیح این موضوع ضمن یادآوری اینکه در شروع هر قسمت از این سریال آورده شده که اتفاقات آن ساخته و پرداخته ذهن نویسنده است، می گوید: این داستان می بایست در مناطقی مانند ایلام و دهلران و مانند اینها رقم می خورد، اما کار کردن در این مناطق سخت بود و پیچیدگی های خاص خودش را داشت.
او دیگر توضیح نداده که این موضوع چه پیچیدگی هایی داشته است؟ آیا مردم استان ایلام مخالف بودند که در مورد زنان و مردان مرزدارش فیلمی ساخته شود؟ آیا ایلام هتل و فرودگاه نداشت؟ آیا کسی از آنها خواسته غیرمعقولی داشته است؟ یا پای منافعی در میان بوده است؟
راما قویدل در خصوص فرهنگ و زبان مردم ایلام نیز اطلاعات خاصی در دست ندارد و می گوید: اصل قصه در مناطق مرزی غرب کشور می گذرد، جایی در مرز مشترک ایران و عراق. منطقه غرب کشور تا حدودی زبان مشترک دارند، حالا در قسمت هایی کردی-لری و در قسمت هایی لری.
از چنین اظهارنظر ناشیانه ای در عجبم. کارگردانی که نمی داند قصه کجا را می خواهد تعریف کند و مبنایش یک داستان غیرواقعی است و هیچ شناختی از مردم ایلام ندارد چگونه سراغ یک کار قومیتی رفته است؟
در ایلدا جز نقشه ایلام در پاسگاه فیلم، هیچ نشانی از استان ایلام وجود ندارد و مردانش با آن کلاههای نمدی و دیالوگهای عجیب و غریب و زنانش که جز نگاره های گلونی هیچ شباهتی با زنان و آداب و رسوم ما ندارند، مردانی که قاچاقچی هستند و مرز را ناامن کرده اند و... هیچ نشانی از استان ایلام و نقاط مرزی آن با کشور عراق ندارد.
ایلدا نمونه بسیار واضح حیف شدن پول مردم در بیت المال و رسانه ملی است. وقتی پس از چهل سال می خواهید سراغ مردم ایلام به بهانه دفاع مقدس بیایید، بودجه را از هر جا گرفته باشید باید ساخت فیلم را در همان لوکیشن و همان فضای استان، با استفاده از ظرفیت هنرمندان استان و بهره بردن از پوشش و لهجه و مسکن و... قرار دهید. لازم هم نیست سراغ داستانی غیرواقعی بروید، اینجا داستانهای نگفته زیادی وجود دارند که اگر گوشی باشد، تشنه شنیده شدن هستند. شما اجازه ندارید به نام ایلام بودجه بگیرید و جز چسباندن یک نقشه از ایلام در دفتر فرمانده پاسگاه مرزی، هیچ خیری به استان ایلام نرسانید.
ایلام خوشبختانه هم بازیگرانش در سطح ملی و جهانی هستند و هم کارگردانان جوانی دارد که برای نخستین بار یک فیلم دفاع مقدسی را در جشنواره ای جهانی صاحب مقام کردند و برای ایران آبرو آوردند.
تهیه کننده، کارگردان و شبکه اول سیما باید از مردم استان ایلام عذرخواهی کند.
نظر شما