سفره های خالی و چشم های نگران را دریابید/ منصور اولی

سرویس کردستان- روزگار غریبی است، خانه های بی چراغ و پستوهای سرد در سرمای زود رس زمستانی، چشم های نگران و سفره های خالی، روح مان را در حالی می آزارد، که ویروس منحوس عالم گیر از چین آمده هم؛ روز به روز بیشتر ثابت می کند که «ضعیف کُش است»

این روزها در حالی برف سنگین پاییزی، سرمای زود رس «دی» را یادآورمان می شود، که سرها تا دلتان بخواهد بیشتر از قبل در گریبان است. همه سر در گریبان فرو برده و ویترین های مغازه هایی را نگاه می کنیم که هر چه این جیب و آن جیب و آن کارت و این کارت می کنیم، نمی توانیم داخل شان شویم.

کار و بارِ بخورو نمیر، بسیاری از مردم هم تعطیل شده و همان نان خشک و به قولی نان و پنیر هم دیگر برای بسیاری قابل تامین نیست. در چنین شرایطی است که انتظار از مسئولان بالاتر می رود. مسئولان کردستان اما ترجیح داده اند در این روزگار غریب در پستوهای البته نه چندان سردشان بروند. برخی از مسئولانی که اتفاقا کنترل و رصد بازار از وظایف مستقیم سازمانی شان است، اساسا ظاهرا در استان هم حضور ندارند.

افزایش قیمت در بازار کالاهای اساسی براساس گزارش نهادهای رسمی آمار دهی، در حالی است که سال‌هاست فاصله میان درآمد و هزینه‌های خانوارهای کارگری (بخش بزرگی از جمعیت کردستان جزو کارگران فصلی هستند) مورد بحث است و این فاصله در حال حاضر به باور برخی کارشناسان به مرز هشدار رسیده است. قاعدتا با افزایش قیمت‌ کالاهای اساسی در سطحی که هم اکنون مشاهده می‌شود، شاهد کاهش بیشتر قدرت خرید مردم و خصوصا اقشار آسیب‌پذیر و خانوارهای کارگری خواهیم بود و این روندی نیست که در شرایط فعلی، بتوان به راحتی از کنار آن گذاشت.

افزایش قیمت مرغ به عنوان یکی از پر مصرف‌ترین کالاهای پروتئینی در کنار افزایش قیمت اقلامی مانند برنج، روغن، گوشت قرمز، شکر و قند و غیره در ماه‌های اخیر فشار سنگینی را بر سبد خانوارها وارد کرده است. درک این فشار زمانی آسان‌تر می‌شود که به آمار ارایه شده از سوی مقامات کارگری در مورد شکاف هزینه و درآمد خانوارهای کارگری توجه داشته باشیم به گفته مقامات کارگری در حال حاضر خانوارهای کارگری فاصله‌ای حدود 5 میلیون تومانی را میان درآمدها و هزینه‌های خود تحمل می‌کنند و افزایش قیمت‌ها در این سطح، در بازار کالاهای اساسی، در چنین شرایطی می‌تواند این خانوارها را با فشار مضاعف روبه‌رو کند.

در این میان نقش ستاد تنظیم بازار از اهمیت بالایی برخوردار است که در سال‌های اخیر و پس از تصویب قانون انتزاع وظایف بخش کشاورزی از بخش بازرگانی قدرت مانور ستاد تنظیم بازار به شدت کاهش یافته است. به باور کارشناسان اگر روند فعلی در مورد نحوه مدیریت بازار کالاهای اساسی ادامه داشته باشد و نظارت‌ها بر بازار خرده فروشی تشدید نشود و اقدامات لازم برای کاهش قیمت‌ها در دستور کار قرار نگیرد، سفره‌ اقشار آسیب‌پذیر کوچک‌تر خواهد شد.

مدیریت بازار خرده‌فروشی کالاهای اساسی از لحاظ ساختاری همواره مشکل داشته اما به باور ناظران در سال‌های اخیر نابسامانی‌ها در این بازار تشدید شده و اثر نظارت‌ها به شدت کاهش یافته است. متاسفانه در سال های اخیر مقدرات بازار هم بر عهده کسانی گذاشته شده که اساسا نه باوری بر نظارت بر بازار دارند و نه درکی از وضعیتی که اقشار ضعیف جامعه تحمل می کنند.

کد خبر 342548

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha