به گزارش کردپرس، علیرضا دلخوش امروز شنبه در آیین رونمایی از آجرهای ۲ هزار و ۸۰۰ ساله تپه تاریخی قلایچی در بوکان افزود: این آثار ارزشمند با تلاش شبانه روزی و مستمر نمایندگی های وزارت امور خارجه در کشورهای مختلف، ستاد وزارت امور خارجه و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به کشورمان بازگردانده شده است.
او ادامه داد: ۵۱ اثر تاریخی به سرقت رفته از کشور که به موزههای مختلف جهان موزهای مختلف جهان انتقال یافته و تعدادی از آنها در موزه های لندن و پاریس شناسایی شده اند.
دلخوش اضافه کرد: با تلاش گسترده دستگاه دیپلماسی و بعد از شناسایی آثار به تاراج رفته از سایت های تاریخی در نقاط مختلف جهان اقدامات ویژهای برای بازگرداندن آنها در دستور کار وزارت امور خارجه قرار گرفته است.
مدیرکل دیپلماسی وزارت امورخارجه با بیان اینکه یکی از اولویت های دستگاه دیپلماسی وزارت امور خارجه نشان دادن و شناساندن جایگاه تمدنی و فرهنگی ایران است، اضافه کرد: بسیاری از کشورهای جهان در آرزوی ارائه یک سابقه تاریخی ۲۰۰ یا ۳۰۰ ساله هستند که در این راستا حتی اقدام به سندسازی، جعل تاریخ و سرقت شخصیت ها و چهرهای فرهنگی کشورهای دیگر می کنند.
دلخوش تصریح کرد: قطعنامه ای با عنوان «استرداد اموال فرهنگی به کشورهای مبدا» در سال ۲۰۲۱ در مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسید که یکی از بانیان اصلی آن جمهوری اسلامی ایران بود. برهمین اساس خرید و فروش آثار فرهنگی کشورها در حراجی های مختلف جهان جرم محسوب می شود که این امر می تواند مقدمه ای برای استرداد آثار فرهنگی به کشورهای مختلف باشد.
او در ادامه از خواهر خواندگی بوکان با یکی از شهرهای سوییس استقبال و قول پیگیری این پیشنهاد را اعلام کرد.
به گزارش کردپرس، در این مراسم از ۵۱ قطعه آجر تپه باستانی قلایچی این شهرستان که آذر ماه سال گذشته با تلاش مسئولان دستگاه دیپلماسی و مسوولان وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، از اروپا به ایران بازگردانده شد، در موزه استاد حقیقی بوکان رونمایی شد.
نمایشگاه آجرهای لعابدار بوکان همچنین ۲۳ اسفندماه سال ۱۴۰۰ در موزه ملی ایران باستان برپا شد که تا ۱۵ اردیبهشتماه امسال در این مکان ادامه داشت.
آجرهای لعابدار تپه تاریخی قلایچی بوکان در سالهای نخست پیروزی انقلاب اسلامی ایران از کشور خارج شده و پس از تلاشهای بسیار انجام شده ۵۱ قطعه آجر لعابدار مانایی در ۲۹ آذرماه ۱۳۹۹ به موزه ملی ایران بازگردانده شد.
تپه قلایچی بوکان دارای یک لایه فرهنگی مربوط به ماناییها است و تاکنون چندین ساختمان از این دوره مورد مطالعات باستانشناسی قرار گرفته شده که ساختمان اول در مرکز تپه واقع شده و دارای اتاقهای متعدد بوده که در کف و دیوار نقاشیهای گیاهی، هندسی و انسانی داشته است.این تپه تاریخی مربوط به عصر آهن است که در شهرستان بوکان و در روستای قالایچی واقع شده است؛ این اثر در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۳۸۲۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
حدود ۴۰۰ آجر لعابدار در این منطقه تاکنون کشف شده است که نشان از اهمیت بالای قلایچی و به احتمال زیاد این منطقه همان شهر "زیرتو" یا "ایزیرتو" پایتخت ماناییها است.
نظر شما