به گزارش کردپرس، انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق که قرار بود ششم ژوئن 2021 برگزار شود، به تعویق افتاد و به 10 اکتبر 2021 موکول شده است. برخی فعالان سیاسی کرد نکاتی درباره علت تعویق انتخابات جدید پارلمانی عراق و مطالبات جدید بیان کرده اند.
محمد بختیار، تحلیلگر کرد مسائل سیاسی که به نوشته سایت الجزیره مرتبا با سیاستگذاران عراق دیدار می کند، علت تعویق انخابات پارلمانی عراق را ترس مسئولان رده بالای عراق از انتخاب نشدن دوباره دانسته است.
او با اشاره به این که ممکن است تاریخ انتخابات بازهم تغییر کند، ادعا کرد که تغییر تاریخ انتخابات عراق خواست رییس جمهور، رییس مجلس و نخست وزیر عراق بوده است.
محمد تالان، شهروند کرد در شهر سلیمانیه عراق مقامات ارشد عراق را به دادن وعده های پوچ متهم کرد و به سایت انگلیسی زبان الجزیره گفت: این سه مقام ارشد عراقی وعده های زیادی برای بهبود وضعیت دادند اما هیچ کدام از آنها عملی نشده است. مصیبت های ما مانند بیکاری، مشکلات بر سر ازدواج و آموزش همچنان ادامه دارد.
بختیار محمود از دبیران سایت ریاست جمهوری عراق نیز به الجزیره گفته است نخبگان حاکم در عراق فقط به فکر حفظ پست و مقام هستند. هدف احزاب حاکم در عراق در کل و به طور خاص، رییس جمهور، رییس مجلس و نخست وزیر حفظ مقام و منافع شخصی است. آنها در حل مشکلات ناتوان بوده و نتوانسته اند گرهی از مشکلات مردم باز کنند.
بر اساس توافق سیاسی پس از سقوط صدام، سه پست مهم ریاست جمهوری، نخست وزیری و ریاست مجلس به ترتیب به کردها، شیعیان و اعراب سنی اختصاص داده شده است. بر اساس توافق داخلی میان دو حزب حاکم کرد عراق یعنی اتحادیه میهنی و دموکرات کردستان عراق نیز، پست ریاست جمهوری عراق به حزب اتحادیه میهنی اختصاص داشته و ریاست اقلیم کردستان عراق به حزب دموکرات کردستان عراق واگذار شده است. با این حال، این توافق با معرفی نامزد ریاست جمهوری عراق از سوی حزب دموکرات در سال 2018 شکسته شد.
ریزان شیخ دلیر، از نمایندگان کرد پارلمان عراق به الجزیره گفته است ممکن است این اتفاق تکرار شود و احزاب اتحادیه میهنی و دموکرات کردستان عراق، مانند سال 2018 ، نامزدهای مجزا برای تصدی پست ریاست جمهوری عراق معرفی کنند.
برهم صالح نامزد حزب اتحادیه میهنی در سال 2018 به عنوان رییس جمهور عراق انتخاب شد و فواد حسین، نامزد حزب دموکرات کردستان عراق وزیر خارجه عراق شد.
الجزیره از دو مشاور ریاست جمهوری عراق، که نخواسته اند نامشان ذکر شود نقل کرده است که هنوز معلوم نیست برهم صالح بار دیگر برای تصدی ریاست جمهوری عراق نامزد شود.
محمد بختیار تحلیلگر کرد مسائل عراق در این خصوص به الجزیره گفته است به دلیل این که حزب اتحادیه میهنی دیگر به دنبال تصدی پست تشریفاتی ریاست جمهوری عراق نیست، انتخاب شدن مجدد برهم صالح با مشکل روبه رو می شود.
او بر این باور است که اتحادیه میهنی قصد دارد ریاست جمهوری عراق را به حزب دموکرات کردستان عراق واگذار کند و در مقابل آن، پست ریاست اقلیم کردستان به همراه ریاست برخی وزارتخانه های دولت عراق از جمله وزارت خارجه عراق را در اختیار بگیرد.
این تحلیلگر کرد بر این باور است که اگر حزب دموکرات کردستان پیشنهاد اتحادیه میهنی را قبول نکند رهبران اتحادیه میهنی ممکن است با احزاب سنی عراق برای در اختیار گرفتن ریاست مجلس عراق وارد مذاکره شوند. الجزیره به نقل از یک منبع ناشناس ادعا کرده است که اتحادیه میهنی برای مذاکره با اعراب سنی به منظور در اختیار گرفتن پست ریاست مجلس عراق تلاش خواهد کرد.
اما سرکوت شمس، نماینده کرد در مجلس عراق گفت اگر نامزد مناسبی برای پست ریاست جمهوری عراق وجود داشته باشد کردها همچنان به دنبال در اختیار گرفتن این پست خواهند بود.
نظر شما