به گزارش کردپرس به نقل از آوینه: عبدالله حاجی محمود در مصاحبهای با صدای امریکا گفت:«این هیئت مدیره تنها ارگانی اصلی در دولت اقلیم کردستان است که مسئولیت تعیین سرنوشت گم شدگان را برعهده گرفته است و بجز این هیأت هیچ ارگان دیگری بطور رسمی برای جستجو و پیگیری گم شدگان وجود ندارد.
»
این هیئت مدیره که با صدور فرمان وزارتخانهای به تاریخ۲۰۲۲/۱۱/۱۶ تشکیل شد شامل پنج عضو است با ریاست وزیر امور شهیدان و اعضای نمایندگی چهار وزاتخانه داخلی، نماینده وزارت دادگستری ، مشاوری از پایگاه روابط خارجی اقلیم کردستان و مشاوری از وزارت بهداشت همراه با وکالت مدیر کل امور شهیدان حلبچه
به گفتەی وزیر امور شهیدان اقلیم مسئولیت وزارت داخلی اقلیم تشخیص پزشکی است ، و وزارتخانههای دیگر هر کدام جداگانه براساس ویژگیهای خود مسئولیتهای در زمینه جستجو و پیگیری و در پیش گرفتن روند قانونی، برای آنها تعیین شده است.
وی گفت: وزارت داخلی می تواند DNA افراد را تشخیص دهد و ابزارهای پیشرفته ای در این زمینه در اختیار دارد.
پس از تشکیل این هیئت مدیره گامهایی برداشتهایم و راهکارهای ارائه دادهایم. با کنسولگری جمهوری اسلامی ایران درباره اینکه اکثریت کودکان گم شدع از منطقه حلبچه هستند، گفتگو کردهایم. قرار است هیأتی را به ایران بفرستیم تا در سریعترین زمان ممکن به دنبال سرنوشت گم شدگان حلبچه برویم.
براساس آماری که بدست صدای آمریکا رسیده است، به علت بمباران شیمیایی سال ۱۹۸۸ از جانب دولت عراق ، ۲۱۱نفر کودک از سرنوشتشان اطلاعی در دست نیست و پیشبینی میشود در کشور ایران باشند . در شهر حلبچه ۷۴خانواده کودکانشان را گم کردەاند از این تعداد ۳۶خانواده از طریق دادگاه شکایت نامه برای بازگشت کودکانشان تنظیم کردهاند .
آمارهای رسمی نشان میدهند که تا حالا ۱۸تفر از این گمشدگان بازگشتهاند.و درمیان آنها ۵نفر بدون نیاز به جستجو شناسنامه آنها مشخص شده است و ۱۳نفر دیگر پس از جستجو به آغوش خانواده بازگشتهاند.
این درحالی است که هفتهی گذشته دادگاه حلبچه درباره شهروندی به اسم «هاوره انور» که ادعا می کند شهروند حلبچه بوده و پس از فاجعه بمباران شیمایی در سال ۱۹۸۸ از خانواده اش جدا شده و یک خانوادەی کرکوکی مسئولیت نگهداری وی را بر عهده گرفتهاند، حکم خود را صادر کرد.
آنچه که جای تامل دارد این است که محمود فتاح که بر اساس حکم دادگاه پدر هاوره می باشد، این حکم را قبول ندارد و به صدای امریکا اعلام کرد: که براساس نتایج آزمایشات DAN که در شهر سلیمانیه انجام گرفته است ،وی پدر هاوره نیست.
در تاریخ شانزدهم ماه جاری فرهاد برزنجی رییس مرکز کانال KNN اعلام کرد که در نتیجهی جستجوهای صورت گرفته مشخص شده است که این دو نفر ،پدر و پسر نیستند.
وزیر امور شهیدان اقلیم حاضر نشد که پاسخ صدای آمریکا را درباره سوال مربوط به هاوره انور را بدهد.
پس از چندین بار طرح این سوال از جانب صدای امریکا وزیر اعلام کرد: هرکس که بخواهد فرآیند حستجو را خارج از هیئت مدیره مسئول انجام دهد، دولت اقلیم و وزارت امور شهیدان و انفال شدگان هیچ مسئولیتی در این زمینه ندارند.
دادگاه حلبچه اعلام کرد: حکم تاریخ ۱۵ماه جاری بر اساس تشخیص DNA شهر بغداد برای هاوره انور،صادر شده است.
وزیر امور شهیدان در پاسخ به این سوال که مواضع وزارت پیشمرگه در مقابل نتایج معکوس DNA از دو شهر بغداد و سلیمانیه چیست و چرا این تشخیص از طریق هیئت مدیره جدید انحام نگرفته است ، اعلام کرد فرایند جستجوی هر گمشدهای خارج از این هیئت مدیره صورت گیرد در نزد ما مسئولیتی ندارد. این هئت مدیره چون به تازگی تشکیل شده است و ما در این زمینه اطلاعرسانی به همهی نهادهای زیربط انجام دادهایم اما احتمال دارد که بصورت لازم اطلاعرسانی نشده باشد.
مورد هاوره انور تنها موردی نیست که در آن قربانیان حلبچه بعد از چند سال مفقود شدن و جدایی از خانواده و عزیزانشان گفته میشود که هویتشان اشتباهی تشخیص داده شده است. اتفاقات این چنینی رنج گمشدگان حلبچه را عمیق تر میکند.
داستان مریم بالوچیان یکی دیگر از نمونههای تاسف باری است که پس از گذشت چندماه اعلام شد که نتایج آزمایش DNA اشتباه بوده است.
مریم در زمان بمباران شیمایی حلبچه تنها ۸سال داشت که پس از جدایی از خانواده ، خانوادهایی فارس در شهر مشهد مسئولیت نگهداری وی را بر عهده گرفتند، این دختر زمانیکه بزرگ شد متوجه میشود که به این خانواده تعلق ندارد و بدنبال تشخیص هویت خود به حلبچه باز میگردد.
در مراسمی ویژه در تاریخ ۲۰۱۵/۸ و پس از گذشت بیشتر از ۳ماه از بازگشت مریم به حلبچه جمعیت قربانیان شیمیایی حلبچه اعلام کردند که از طریق DNA از میان ۳۷خانواده که بدنبال کودکان گمشدهی خود میگشتند هویت مریم را تشخیص داده اند، و نام واقعی وی هاوناز احمد قادر است ، در مراسمی بزرگ مریم را به آغوش این خانواده انداختند و گفته میشد که خانوادهی وی هستند.
درحالیکه پس از یکسال اعلام شد که هاوناز احمد قادر پس از حمله شیمیایی جان خود را از دست داده و در تهران دفن شده است.
پس از این اتفاق هویت(شناسنامه) مریم از وی گرفته شد ، در ان زمان به دستور نچیروان بارزانی نام دیگری برای او تعیین شد ، نام ژیان
عبدالله حاجی محمود اعلام کرد بروز چنین اتفاقاتی ناخواسته است. و گفت: متاسفانه آزمایشات گذشته موفقیت آمیز نبودهاند به همین دلیل هیئت مدیره ی جدیدی بر سر کار آمد تا بتوانیم این فرآیند را با موفقیت اداره کنیم.
وزیر امور شهیدان تاکید کرد ابزارهای لازم برای این مجموعه در وزارت داخلی فراهم شده است بطوریکه از بروز اتفاقاتی که باعث رنج بیشتر قربانیان حلبچه شود جلوگیری بعمل آید.
وی گفت: همهی هزینه ها و مسئولیتهای مالی و تشخیص و پیکیری بر عهده این هیئت مدیره است
نظر شما