منطقه ی شبه مستقل کردستان عراق هفته ی گذشته پرونده ی خود با پرل کنسرسیوم را با پرداخت یک میلیارد دلار به شرکت های عضو آن (دانا، کرسنت پترولیوم که بزرگ ترین سهام دار داناست، او ام ویِ استرالیا، ام او الِ مجارستان و آر دبلیو ایِ آلمان) حل و فصل کرد.
این کنسرسیوم با حکومت کردستان قراردادی ده ساله در زمینه ی توسعه ی میدان های گازی خور مور و چمچمال (یکی از بزرگ ترین مخازن گازی در عراق که ذخایر آن بالغ بر 17تریلیون فوت مکعب می شود؛ این میزان گاز برای تأمین یک سال گاز تمام اروپا کفایت می کند) و منابعی دارد که طبق برآوردها بالغ بر 75 تریلیون می شود.
کنسرسیوم پرل به خاطر عدم پرداخت کامل حق الزحمه ی تولید گاز مایع و همچنین تأخیر در توسعه ی میدان ها از کردستان شکایت کرده بود اما پس از دعوایی طولانی پرونده با توافق دو طرف حل و فصل شد.
مجید جعفر رئیس هیئت مدیره ی شرکت دانا گاز که مرکز آن در امارات است، به رویترز گفت که کنسرسیوم پرل به عنوان بخشی از این توافق میزان تولید گاز در میدان ها را بیش از دو برابر می کند.
او در گفت وگویی اظهار داشت که تولید از روزانه 330 میلیون فوت مکعب کنونی به 800 میلیون یا سالانه 8 میلیارد متر مکعب افزایش می یابد. این میزان گاز برای تأمین نیاز سالانه ی گاز کشوری به وسعت استرالیا کفایت می کند.
به گفته ی مجید جعفر که مدیر اجرایی کرسنت پترولیوم هم هست این افزایش که قرار است طی دو سال صورت گیرد، می تواند تنها آغاز کار باشد.
او گفت:"این تنها مرحله ی بعدی است. از این میدان ها به طور بالقوه می توان چندین برابر گاز تولید کرد."
او گفت که با اضافه شدن بلوک های جدید و اکتشافات تازه، ذخایر می تواند 3 تا 5 برابر 17 تریلیون فوت مکعب کنونی افزایش یابد و در همان حال تولید می تواند با افزایش روزانه 5 تا 6 میلیارد فوت مکعب همراه باشد.
او افزود:"ما متعهد هستیم که ارزش منابع را برای کردستان و عراق به حداکثر برسانیم. ما پیش و بیش از هر چیز دیگر باید نیاز محلی را تأمین کنیم اما ذخایر برای صدور هم به اندازه ی کافی وجود دارد."
از افزایش تولید روزانه حدود 500 میلیون فوت مکعب، روزانه 250 میلیون فوت مکعب راهی بازار مصرف داخلی می شود و روزانه 250 فوت مکعب می تواند برای صدور یا بازارهای داخلی یا هر دو ارسال شود.
"متقن بودن قراردادها"
توافق اخیر گواه دیگری بر سر و سامان دادن کردستان به مسائل مالی خود پیش از همه پرسی استقلال ماه جاری است.
کردستان که با داعش و بحران بودجه ی ناشی از افت بهای نفت دست به گریبان بوده، دو سال گذشته به یمن فروش نفت به طور مستقل از بغداد به حیات خود ادامه داده است. کردستان همچنین به فکر صدور گاز بوده است.
شرکت های گازی اروپا مدت هاست که کردستان را منبعی بالقوه برای گازرسانی به اروپا از طریق ترکیه قلمداد می کنند. این کار می تواند موجب کاهش وابستگی اروپا به گاز روسیه شود.
کنسرسیوم پرل از زمان امضای قرارداد با حکومت اقلیم کردستان در سال 2007، 1.26 میلیارد دلار در خور مور و چمچمال سرمایه گذاری کرده است. طبق توافق کردستان 400 میلیون دلار برای توسعه ی بیشتر میدان ها پرداخت و دو بلوک دیگر را به این کنسرسیوم واگذار کرد.
مجید جعفر گفت:"این توافق نشان گر دو چیز است: نخست اینکه حکومت اقلیم کردستان آشکارا اعلام کرده است که قصد تصفیه ی بدهی های خود به شرکت های سرمایه گذاری را دارد که در مراحل اولیه ی کار هستند و دوم اینکه قراردادها متقن و معتبر هستند که هردوی اینها برای سرمایه گذارها مهم هستند."
او گفت که اعتقاد دارد پرل کنسرسیوم قوی بوده و پس از این توافق در شرایط مالی خوبی برای سرمایه گذاری در زمینه ی گسترش کار قرار دارد.
او ابراز داشت:"شرکت های زیادی از جمله شرکت های بزرگ به اقلیم کردستان آمدند و رفتند اما امروز گروهی بسیار مهم از پیشآهنگان آغازین هستند که تولید و رشد را پیش می برند."
منبع: رویترز
ترجمه: خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان
نظر شما