به گزارش خبرگزاری کردپرس در حالی که هر ساله اوایل شهریور ماه ،دمای هوا کاملا عوض شده و خنک می شود امسال در استان ایلام در حالی که در روزهای آخر تابستان و شهریورماه هستیم دمای هوا تنها اندکی کاهش یافته است.
از لحاظ دیگر گرمای کم سابقه تابستان امسال و استمرار آن علاوه بر همه مشکلاتی که به دنبال داشته است ضررهای جبران ناپذیری را نیز به محیط زیست و طبیعت مناطق مرزی و گرمسیری استان ایلام وارد کرده است.
این روزها اگر ازایلام بسمت دهلران حرکت کنیم,درست پس از منطقه صالح آباد و نرسیده به شهر مهران در کنار این جاده با درختانی مواجه می شویم که برگهایشان به جای رنگ سبز ، رنگ سیاه و گاها سوخته به خود گرفته اند.
در تابستان سالهای گذشته البته برگ بعضی ازدرختان در اثر گرما سوخته شده و درصدی جزیی هم از درختان دچار گرمازدگی و عوارض ناشی از خشکسالی می شدند ولی امسال متاسفانه اکثر درختان دچار برگ ریزان زودرس و خشکیدگی شده اند.
درختانی که امسال تاب تحمل گرما را نداشتند
برای آگاه شدن از میزان تأثیر گرمای امسال بر خشکیدگی درختان، با مرد درختی ایران و از فعالان زیست محیطی استان ایلام به گفنگو نشستیم.
مهدی نظری در این باره به کردپرس می گوید: در تابستان فراموش نشدنی امسال در مناطق گرمسیری استان ایلام نه درختان کهنسال و بومی گرمسیری از نوع کنار تاب مقاومت گرما را داشتند و نه درختان دست کاشت اوکالیتوس.
وی افزود: با افزایش گرمایش بی سابقه زمین و روند رو به رشد خالی شدن سفره های زیرزمینی از آب,اینک زمین ما در حال تبدیل شدن به بیابان بی آب و علف و خالی ازـسکنه میگردد و در این بین انسانها و پرندگان و جانوارانی که پای رفتن دارند ,فرار میکنند و درختانی که پایشان به زمین بسته شده و پای فرار ندارند, می مانند و در شرایط وحشتناک آب و هوایی, بی کس و بی فریادرس می میرند.
چشمه هایی که گرمای امسال آنها را خشکانید
مرد درختی ایران تصریح کرد: اگر به طبیعت سری بزنیم و یا از کسانی که عشایر و ساکن کوهها هستند از وضعیت چشمه ها و کانی های آب بپرسید, متوجه می شوید که اکثر چشمه ها خشکیده اند و پرنده ها و جانوران خسته و تشنه و گرمازده در کنار چشمه ها و در گرما و عطش بی سابقه در حال جان دادن هستند.
نظری با اعلام اینکه یکی دیگر از قربانیان گرمای امسال درختان طبیعت این استان بودند گفت:درختان بومی مناطق گرمسیری استان ایلام خصوصاً در شهرستانهای مهران و دهلران اکترا کنار هستند که دایما برگ دارند.
وی همچنین گفت: درخت کنار هرگز برگ ریزان ندارد و مانند درختان بلوط و ون نیست که در پاییز با برگریزان مواجه شده و به خواب زمستانی بروند. در بهار برگهای قدیمی کنارها می ریزند و همزمان برگهای جدید روییده می شوند و لذا هیچگاه این درختان در هیچ فصلی از سال بدون برگ مشاهده نم یشوند و این گونه درخت کهنسال در برابر گرما مقاوم بوده و بومی مناطق گرم و خشک است.
وقتی کنارها هم تاب تحمل گرمای امسال را نداشتند
مرد درختی ایران در ادامه گفت: گونه اوکالیپتوس که بومی این مناطق نبوده و سابقه کاشت سی یا چهل ساله در این مناطق دارد در سالهای قبل سبز و سرزنده بود و هیچگاه این درخت را کسی نمی توانست برهنه و بی برگ ببیند .
وی افزود: امسال اما تمام این دو گونه گرمسیری مقاوم از برگ خالی شده و متأسفانه سرنوشتی دیگری بجز خشکیدگی ندارند و به این سمت در حال حرکت هستند.
مرد درختی ایران در ادامه گفت: در این میان تنها درخت دست کاشت جدید که تاکنون در این وضعیت وخیم زیست محیطی ایستادگی کرده است درخت کهور (شوک کردی) است که به علت برگهای ریزش تاب تحمل آفتاب وحشتناک این منطقه را دارد.
نظری ادامه داد: طبعا اکنون دیگر نه بلوط در زاگرس تاب گرما دارد و نه کنار و کالیتوس در گرمسیر و لذا راهی وجود ندارد الی تغییر در کاشت گونه ها و کاشت گونه های بسیار مقاوم در برابر گرمای روز افزون.
وی در پایان گفت: به نظر میرسد در مناطق سردسیر استان ایلام درخت بنه و در گرمسیر نیز درخت کهور می تواند فعلا در رودر رو شدن با این فاجعه زیست محیطی مقاومت نماید. با این حال امیدواریم به مرحله ای نرسیم که لازم باشد درختان گرمسیری را در مناطق سردسیر بکاریم که البته مواجه شدن با چنین وضعیتی یعنی عمق فاجعه زیست محیطی در مناطق زاگرس نشین ایران.
سرویس ایلام- به جرآت می توان گفت که تابستان امسال از لحاظ میزان گرمای هوا و مدت استمرار آن در مناطق گرمسیری و حتی سردسیری تابستانی به یادماندنی و کم سابقه بوده است.
کد خبر 45005
نظر شما