وضعیت کرکوک در آستانه برگزاری رفراندوم استقلال

سرویس جهان- رفراندوم اقلیم کردستان اولین قربانی خود را در کرکوک گرفته است. این امر در پی ضد و خورد بر سر تبلیغ برای رفراندوم اتفاق افتاده است. با توجه به مناقشه تاریخی اعراب و کردها و ترکمان ها بر سر کرکوک، خطر ایجاد تنش و حتی برخورد نظامی در این شهر وجود دارد.

به گزارش کردپرس یکی از مناقشه برانگیزترین مناطقی که قرار است رفراندوم در آن برگزار شود کرکوک است. کردها از سال 2014 و در پی خروج ارتش عراق از آن به دنبال حمله داعش، کنترل این شهر و برخی مناطق اطراف آن را در اختیار گرفته اند و حتی روزانه از این منطقه و از طریق ترکیه نفت خام صادر می کنند.

برای اولین بار در طی تبلیغات برای رفراندوم یک نفر در کرکوک بر اثر تنش میان هوادارن و مخالفان رفراندوم کشته و چند تن دیگر زخمی شدند. این مسئله با توجه به تهدید برخی نیروهای عراقی و هشدار نخست وزیر عراق درباره استفاده از قوه قهریه در صورت ایجاد تنش تهدیدآمیز باعث ایجاد نگرانی در میان ساکنان کرکوک شده است.

کرکوک یکی از 15 منطقه مورد مناقشه در عراق است که کردها قصد دارند در آن رفراندوم برگزار کنند و در صورت تایید ساکنان، این مناطق به کشور مورد نظر کردها در عراق الحاق می شود.

کمال کرکوکی از مقامات ارشد حزب دموکرات کردستان عراق که پرچم دار رفراندوم است درباره خطر بروز درگیری در عراق در صورت تاکید کردها به برگزاری رفراندوم به رویترز گفته است سرزمین های کردستانی به مردم کردستان تعلق دارند. هیچ کس و از جمله حشد شعبی حق ندارند این سرزمین های را کنترل کنند. از آنها خواهیم خواست به صورت مسالمت آمیز مناطق کردستانی را ترک کنند اما گر لازم باشد برای این سرزمین ها خواهیم جنگید.

یوست هیلترمن مدیر بخش خاورمیانه در گروه بین المللی بحران نیز نسبت به بروز تنش در این مناطق هشدار داد و گفت: اگر کردها بخواهند به نوعی به دنبال جدایی از عراق باشند مسئله مرزها به مسئله بسیار مهمی تبدیل می شود.

وی هشدار داد اگر اربیل وبغداد بر اقدامات یکجانبه خود تاکید داشته باشند تنش ها بالا خواهد گرفت.

مسئله مهم در کرکوک میزان جمعیت تشکل های نژادی و قومی در این شهر است. کردها می گویند آنها در زمان حکومت صدام هدف برنامه تعریب قرار گرفته و به زور به جاهای دیگر عراق کوچانده شده و اعراب سایر مناطق از جمله از جنوب در کرکوک اسکان داده شده اند. از طرفی برخی غیرکردهای کرکوک ادعا می کنند کردها از سالها پیش اقدام به اسکان تعداد زیادی کرد در این شهر کرده اند.

علی مهدی صادق عضو ترکمان شورای استان کرکوک به رویترز گفته است از سال 2003 تاکنون 600000 کرد وارد کرکوک شده اند که تعداد زیادی از آنها به صورت غیرقانونی در این شهر اسکان یافته اند. بدون مذاکره امکان هر اقدامی وجود دارد. ما باید از جنگی که ممکن است همه عراق را در بر گیرد اجتناب کنیم.

بر اساس مشاهدات خبرنگار رویترز، تحولاتی در کرکوک در راه است بسیاری از ساکنان این شهر در حال انبار کردن مواد غذایی از جمله آرد، برنج و شیر هستند. تعدادی از کردها که با رویترز مصاحبه کرده اند بیم دارند جنگ بر سر کنترل کرکوک میان کردها و غیر کردها بروز کند.

اما نجم الدین کریم که حالا دولت مرکزی او را استاندار کرکوک نمی داند خود را برای همه چیز آماده کرده است. به گفته وی:« وقتی قدم بزرگی مثل برگزاری رفراندوم بر می داری باید انتظار اتفاق افتادن هر چیزی را داشته باشی. هیچ چیزی بدون پرداخت بهای آن به دست نمی آید.»

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 45013

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha