به گزارش کردپرس به نقل از خبرگزاری دوغان، بکر بوزداغ، معاون نخست وزیر ترکیه و سخنگوی حکومت بعد از جلسه شورای عالی امنیت ملی و هیئت وزیران طی مصاحبه مطبوعاتی با خبرنگاران در اظهاراتی مهم با اشاره به رفراندوم استقلال کردستان عراق عنوان کرده است: رفراندوم استقلال کردستان عراق مستقیما امنیت ملی ترکیه را تهدید می کند. در جلسه شورای امنیت ملی این رفراندوم را از تمامی جوانب بررسی کردیم. در صورت برگزاری رفراندوم ترکیه چه اقداماتی اتخاذ خواهد کرد را از تمام جوانب مورد ارزیابی قرار دادیم. این رفراندوم غیر مشروع و غیر قابل قبول است. ترکیه از ابتدا موضع خود را آشکارا اعلام کرده است. این رفراندوم تهدیدی مستقیم علیه امنیت ملی جمهوری ترکیه است. در عین حال یک تهدید مستقیم علیه تمامیت ارضی، اتحاد ملی و حاکمیت عراق نیز است. این رفراندوم به صلح، آرامش، ثبات و امنیت منطقه آسیب خواهد زد و در کنار تمام مشکلات و مسائلی که هم اکنون در منطقه با آن روبه رو هستیم مشکلات جدیدی را اضافه خواهد کرد.
وی در ادامه اظهارات خود با اشاره به مخالفت های گسترده جهانیان با رفراندوم استقلال کردستان گفت: به غیر از اسرائیل تمام کشورها با این رفراندوم مخالفت کرده اند. عراق به دلیل خطرات جدی که در خصوص تمامیت ارضی و اتحاد سیاسی روبه رو است با این رفراندوم مخالفت می کند. ایران مخالفت است، ترکیه مخالف است و به غیر از اسرائیل همه مخالفند. سازمان ملل متحد مواضع خود را اعلام کرده است. جوامع بین المللی مخالفند. این رفراندومی است که دنیا با آن مخالف است.
بوزداغ تصریح کرد: ترکیه با به تعویق انداختن رفراندوم هم مخالفت می کند. این مسئله به معنی اجازه دادن برای برگزاری رفراندوم در آینده است. ما به هیچ عنوان به برگزاری این رفراندوم چه امروز و چه فردا رضایت نخواهیم داد. رفراندوم کلا باید لغو شود... به تعویق انداختن برای ما مطرح نیست. تمامی گزینه ها روی میز است و یک به یک ارزیابی شده است. در صورت لغو رفراندوم چه کارهایی و در صورت عدم لغو چه اقداماتی اتخاذ خواهد شد مشخص شده است. چه زمانی عملیاتی خواهد شد هم تعیین گردیده است. در خصوص زمان عملیاتی شدن حکومت تصمیم خواهد گرفت. ترکیه بعد از این، مسئله رفراندوم را با عقل سلیم دنبال خواهد کرد. انشاالله کار به عملی شدن طرح های اتخاذ شده نکشد.
سخنگوی حکومت ترکیه خاطرنشان کرد: در جلسه شورای عالی امنیت آشکارا اعلام شد که علی رغم هشدارهای ترکیه اگر این رفراندوم برگزار شود ترکیه در راستای حقوق خود در توافقنامه های دوجانبه و بین المللی اقدام خواهد کرد. این توافقنامه های شامل پیمان لوزان، توافقنامه 1926 آنکارا، پیمان دوستی و همسایگی 1946 ترکیه – عراق، توافقنامه همکاری در خصوص امنیت مرزهای 1983 ترکیه – عراق می باشد. این توافقنامه ها آشکارا اعلام می کند که مرزهای میان دو کشور و موارد مورد اختلاف در آن مناطق میان دو طرف چگونه حل و فصل خواهد شد. هم در توافقنامه های دوجانبه و هم در معاهده های بین المللی ترکیه در برخی مناطق حق و حقوقی دارد. ترکیه این حقوق را یادآوری کرده و تاکید می کند که از این حقوق خود محافظت خواهد کرد.
کد خبرنگار: 30102
نظر شما