به گزارش کردپرس، پیرو توافق حکومت اقلیم کردستان و شرکت روس نفت روسیه در جریان نشست اقتصادی سال گذشته در سنت پترزبورگ، درست یک هفته قبل از برگزاری رفراندومدر 25 سپتامبر 2017، مقامات این شرکت عظیم روسی که مدیریت آن در دست ایگور سچین یکی از متحدان ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه است با دولت اقلیم کردستان بر سر احداث خط لوله گازی به بازارهای اروپا برای صدور گاز طبیعی اقلیم کردستان به توافق رسیدند. این شرکت کمی قبل تر با پرداخت سه میلیارد دلار، نفت اقلیم کردستان را پیش خرید کرده بود.
برخی دست اندرکاران حوزه سیاست و انرژی تاثیر معامله روس نفت با دولت اقلیم کردستان را در جرات دادن به کردها برای برگزاری رفراندوم استقلال علیرغم مخالفت های جهانی شگفت آور می دانند.
آلان موتادی رئیس شرکت مشورتی انرژی و امنیتی به نام اس اند تی به سایت خبری وایس گفته است من فکر می کنم که اگر معامله روس نفت و اقلیم کردستان انجام نمی گرفت کردستان این قدر بر برگزاری رفراندوم اصرار نمی کرد.
کریس ویفر یک کارشناس مشاور در امور انرژی در مسکو نیز به این سایت خبری گفته است روسیه به دنبال باز کردن جای پا در مناطقی مانند ونزوئلا و اقلیم کردستان است که شرکت های غربی از وارد شدن به این مناطق واهمه دارند.
شرکت روس نفت ظرف کمتر از یک سال توانسته بازار خرید وفروش نفت اقلیم کردستان به بازار اروپا را در دست بگیرد، احداث خط انتقال گاز طبیعی به اروپا را با سرمایه یک میلیارد دلار در دست بگیرد و در 5 میدان نفتی واقع در مناطق مورد مناقشه به صورت اشتراکی به استخراج نفت خام بپردازد.
صفین دزه ایی سخنگوی دولت منطقه ای اقلیم کردستان نیز تاثیر ورود روس نفت به اقلیم کردستان را حداقل از نظر روانی تایید می کند. وی به وایس گفت: قطعا از نظر روانی روس نفت در زمان مناسب تصمیم به حضور در اقلیم کردستان گرفته است. انتظار داشتیم که اگر رفراندوم را برگزار کنیم همه خارجی ها از خرید نفت اقلیم کردستان امتناع کنند و ما دوباره در انزوا قرار گیریم اما با ورود این غول نفتی به صحنه، اطمینان بیشتری در بازار ایجاد شد.
خوشاوی بابکر نماینده حزب دموکرات کردستان در روسیه حتی معتقد است که ورود شرکت روس نفت به بازار نفت اقلیم کردستان نه تنها به افزایش سرمایه گذاری در اقلیم کردستان کمک کرد بلکه نشانه مستقیمی از حمایت کرملین از برگزاری رفراندوم در اقلیم کردستان بود. حداقل اقلیم کردستان این برداشت را دارد و ما بسیار خرسند هستیم که کرملین در چنین موقعیتی چنین تصمیمی را گرفته است.
سعد المطلبی از مقامات دولت مرکزی در بغداد مسعود بارزانی را به تطمیع روسیه به حمایت از رفراندوم و استقلال با استفاده از واگذاری امتیازات نفتی متهم کرد. وی به وایس گفت: بارزانی فکر می کرد می تواند حمایت روسیه را به دست آورد.
صفین دزه ایی نیز اشاره کرد که در این عصر و زمان اقتصاد و سیاست دو روی یک سکه هستند و قطعا سرمایه گذاری روس نفت در اقلیم کردستان تاثیراتی داشته است.
یک کارشناس نفت که به دلیل حساس بودن موضوع نخواسته نامش فاش شود هشدار داد که اگر روس نفت وارد حوزه کرکوک شود با خشم و مجازات بغداد روبه رو شده و ممکن است از فعالیت در سایر مناطق نفت خیز عراق منع شود.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه هفته گذشته در واکنشی محتاطانه و خلاف مخالفت های جهانی با برگزاری رفراندوم و در پاسخ به تهدید آنکارا به قطع شیر صدور نفت اقلیم کردستان که از ترکیه می گذرد، گفت: این امر منجر به افزایش قیمت نفت می شود و فقط تعداد کمی خواهان آن هستند.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما