پتانسیل های سرمایه گذاری در استان کردستان/ دکتر پیمان عزتی

سرویس کردستان- دکتر پیمان عزتی از مدیران اقتصادی و صنعتی با ارسال یادداشتی به کردپرس به بررسی پتانسیل های استان در حوزه سرمایه گذاری پرداخته است.

کردپرس- در این یادداشت هدف معرفی پتانسیل های سرمایه گذاری در استان کردستان است. شاید بیشتر این پتانسیل ها کماکان بالقوه باشند اما با عنایت سرمایه گذاران به حالت بالفعل در آید. استان زیبای کردستان از استان های پرجاذبه و دارای منابع غنی با طبیعتی بکر همراه همراه با مردمانی کوشا، مهمان نواز و صادق می باشد. این ویژگی ها و قابلیت ها عوامل اولیه ای است که برای توسعه یافتگی استان کردستان فضای لازم را ایجاد می کند.
از نظر بررسی موقعیت استان در ایران می دانیم کردستان دارای مرز با عراق می باشد که از طریق سه بازارچه مرزی سیران بند بانه، سیف سقز و باشماق مریوان می تواند تعاملات گسترده و ارز آوری از راه صادرات به عراق داشته باشد. خصوصاً آنکه دوران بازسازی های پس از جنگ با داعش می تواند نه تنها استان کردستان بلکه ایران را به سمت بازار جدید در عراق سوق دهد و این پتانسیل عظیم صادراتی پر بیراه نیست که از طریق استان کردستان موثرتر است.
در حوزه صنعت سخن رو با فرمایش مقام معظم رهبری آغاز کنیم که فرمودند بی شک پیشقراول اقتصادی کشور، بخش صنعت می باشد. دو سرمایه گذار بزرگ نیمه دولتی پتروشیمی باختر و گروه صنعتی بارز دو کارخانه بزرگ پتروشیمی کردستان و لاستیک بارز کردستان را ساختند که در فروردین 96 توسط ریاست محترم جمهوری افتتاح گردید . این دو کارخانه در مجموع 1600 نفر اشتغال مستقیم و حدود 7000 نفر اشتغال غیر مستقیم در کردستان فراهم می کنند. حضور این دوصنعت بزرگ کمک بزرگی به ایجاد فرهنگ کار صنعتی، تربیت نیروی انسانی متخصص و آشنایی مدیران محلی در نحوه تعامل با صنایع بزرگ و در نهایت راه اندازی صنایع پایین دستی و رونق تامین و تهیه قطعات در بازار کردستان می شود. از همه مهمتر موفقیت این دو کارخانه موجب ایجاد اعتماد در سرمایه گذاری در استان کردستان شده است. به همین موازات دو سرمایه گذار خارجی در صنعت استان سرمایه گذاری کرده اند. یکی از قرقیزستان در معدن طلای قروه و دیگری از ترکیه و در ساخت کارخانه تولید سیگارت در سقز حضور دارند. طرح بزرگ دیگر صنعتی که در استان در حال انجام است طرح زنجیره فولاد می باشد که صنعت و معدن را بهم گره می زند.
مطالعات اولیه برای احداث دومین پتروشیمی کردستان در سقز دومین شهر بزرگ استان کردستان که بر سر مسیر لوله گاز اتیلن غرب قرار گرفته است شروع شده است و یک پالایشگاه کوچک در مریوان با هدف پالایش نفت عراق در حال انجام است.
وجود منابع معدنی غنی در حوزه های مختلف مانند طلا در قروه و سقز، سنگ های زینتی در بیجار، سیلیس در مناطق غربی استان و حتی وجود کارخانه های سیمان سازی در بیجار و کارخانه در شرف ساخت سقز از ظرفیت ها و پتانسیل های ویژه استان کردستان برای سرمایه گذاری و صادرات در این حوزه را فراهم می کند.
در حوزه کشاورزی وجود بارش های متعدد خصوصاً برف و وجود سدهای زیاد این نوید را می دهد حال که کردستان به استان های مختلف آب می دهد با مدیریت صحیح منابع آبی اش با مصرف آب استان در خود استان کردستان پتانسیل های کشاورزی علمی-صنعتی پر رونقی ایجاد کند. همانطور هم که الان کردستان قطب توت فرنگی ایران است می تواند به قطب صادرات توت فرنگی و محصولات فراورده های آن در خاورمیانه تبدیل شود.
مقوله بعدی صنعت توریسم است. جاذبه های گردشگری طبیعی و تاریخی استان کردستان مانند زیویه و کرفتو با قدمت 3000 ساله در سقز، دریاچه زریوار مریوان، صنایع دستی و جاذبه های بکر و بی مانند اورامانات، گردنه های برف گیر بانه و مریوان، آثار تاریخی و زیبای سنندج می تواند فضای بسیار مناسبی برای سرمایه گذاران این حوزه ایجاد کند. همچنین هم مرز بودن با عراق می تواند به توریسم سلامت و وجود گردنه های برفی توریسم زمستانی ایجاد کند.
زیرساخت های در دست احداث استان کردستان که می تواند پتانسیل های این استان را در راستای توسعه صنعتی و اقتصادی یاری دهد عبارتند از :
-ساخت دومین فرودگاه استان در سقز
- پروژه راه آهن از همدان تا قروه و دهگلان، از زنجان تا بیجار و سپس دیواندره و از آذربایجان غربی تا سقز
- تکمیل پروژه کریدور بزرگراهی شمال غرب، غرب و مرکز ایران
-در آینده نیز شکل گیری منطقه آزاد بانه و مریوان
اما همه این پتانسیل های بالقوه زمانی بالفعل می شود که:
-زیرساخت های لازم مانند راه و ابنیه و تسهیلات بانکی، مالیاتی و یارانه ای لازم حتماً تکمیل و قابل بهره برداری گردد.
- سرمایه گذاری دولتی حتماً ورود کند تا اعتماد سرمایه گذاران خصوصی را جلب کند.
- با آمدن سرمایه گذاران دولتی و خصوصی است که سرمایه گذاران خارجی با اعتماد به استان ورود می کنند.

کد خبر 46146

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha