به گزارش کردپرس، تنها سه هفته تا موعد برگزاری انتخابات پارلمان و ریاست اقلیم کردستان باقی مانده، علیرغم اعلام آمادگی کمیسیون عالی مستقل انتخابات اقلیم کردستان برای انجام این کار، شواهد امر حاکی از این است که انتخابات در وقت تعیین شده برگزار نشده بر اساس اطلاعات بدست آمده نیز اتحادیه میهنی کردستان خواستار تعویق انتخابات به مدت یک سال و نیم شده است و این در حالی است که حزب دمکرات این مدت را طولانی میداند.
در این زمینه شیروان زرار سخنگوی کمیسیون عالی مستقل انتخابات و همهپرسی اعلام کرد: کمیسیون آمادگی لازم را احراز کرده طی چند روز آینده شماره لیستها نیز قرعه کشی خواهد شد. اسامی کاندیداها نیز برای تایید عدم سوء پیشینه و تایید نهایی به اداره اسناد و جرائم ارسال خواهد شد.
تنها کاندید
کمیسیون عالی انتخابات 28 لیست را برای انتخابات پارلمان ثبت کرده و لیکن در خصوص انتخاب ریاست اقلیم تاکنون تنها یک نفر به نام محمد توفیق رحیم از جنبش تغییر خود را کاندید کرده است که البته به علت اتمام موعد ثبت نام وی نیز دچار مشکل شده است.
عدم توافق اتحادیه میهنی و حزب دمکرات کردستان در زمینه برگزاری انتخابات
بر اساس اطلاعات بدست آمده، اتحادیه میهنی کردستان خواستار تعویق انتخابات به مدت یک سال و نیم است و در طرف مقابل، حزب دمکرات کردستان این زمان را طولانی دانسته. در پروژه 7 مادهای اتحادیه میهنی کردستان جهت بازگشایی پارلمان و حمایت از همهپرسی استقلال اقلیم و در ماده چهارم بدین موضوع اشاره شده است "اصلاح قانون انتخابات و فراهم ساختن شرایط برای رای گیری در مناطق مورد مناقشه تا آنان نیز نمایندگان واقعی خود را روانه پارلمان کنند."
ریواس فایق عضو شورای رهبری اتحادیه میهنی کردستان در این زمینه عنوان کرد: اتحادیه میهنی بر این باور است تمامی مناطقی که در آنها همهپرسی برگزار شده باشد باید سهم خود در انخابات را داشته باشند. مادامی که آنها را در معرض خطر گذاشته و پروسه همهپرسی را در این مناطق برگزار کرده ایم آنها نیز حق دارند که نمایندگان خود در پارلمان اقلیم کردستان را داشته باشند لذا اصلاح قانون انتخابات ضروری مینماید.
وی تاکید کرد ابتدا باید وضعیت معیشت مردم اصلاح شود چرا که علیرغم مشارکت مردم به خاطر مسئله ملی و میهنی همهپرسی و حضور آنان در پای صندوقهای رای ممکن است در انتخابات اقلیم چنین اتفاقی رخ ندهد چون عموم مردم از احزاب کردستانی ناراضی هستند.
یکی از اعضای شورای کمیساریای انتخابات که نخواست نام وی فاش شود در این زمینه گفت: در واقع زمینه برای برگزاری انتخابات به هیچ وجه مهیا نیست چرا که لیست واجدین شرایط بروزرسانی نشده و کارتهای اخذ رای هنوز چاپ نشدهاند. لیست کاندیداها نیز هنوز شماره گزاری نشده است. کمیسیون حتی در صورت حضور در پارلمان کردستان نیز به خاطر منافع سیاسی احزاب کردستانی این عدم آمادگی را اعلام نخواهد کرد و این کار را به عهده خود احزاب خواهیم گذاشت.
جنبش تغییر و تردید در خصوص لیست واجدین شرایط
اگرچه تاکنون جنبش تغییر در اکثریت موضعگیریهای خود خواستار برگزاری انتخابات در موعد مقرر شده است، لیکن یکی از نمایندگان این حزب معتقد است که این انتخابات به تعویق خواهد افتاد.
بیستون فایق نماینده در پارلمان کردستان از حزب جنبش تغییر در این خصوص تصریح کرد: ما آماده برگزاری انتخابات هستیم و با برگزاری آن در موعد مقرر موافقیم. اما بر این باورم که امسال برگزاری انتخابات مقدور نخواهد بود چرا که کمیسیون و دیگر جریانها خود را برای این کار آماده نکرهاند. لیست واجدان شرایط بروز و مناسب نبوده برگزاری انتخابات با این لیست درخور و شایسته نیست.
وی افزود: کمیسیون برگزاری انتخابات تنها یک روز را برای بررسی کاندیداهای انتخابات پارلمان تعیین کرده است و این در حالی است که در مجموع لیستهای انتخاباتی 2800 کاندید ثبت نام کردهاند و بررسی این تعداد کاندید در یک روز ممکن نیست. در انتخابات قبلی من خود برای اثبات عدم سوء سابقه بیش از 10 مرتبه به مراکز انتظامی و امنیتی مراجعه کرده ام.
حزب دمکرات کردستان آماده برگزاری انتخابات است
یکی از سران حزب دمکرات کردستان که نخواست نام وی فاش شود تاکید کرد که به تعویق افتادن انتخابات بسیار محتمل بوده عملا تنها تصمیم قطعی در مورد آن باقی مانده است. وی اشاره کرد: اتحادیه میهنی کردستان در پی این است که ما خواستار تعویق انتخابات شویم و ما نیز با این مسئله نیستیم. اگر چه به صورت کلی بعد از برگزاری همهپرسی شرایط حزب دمکرات از دیگر احزاب بهتر است و لیکن نمیدانیم آیا با مرگ مام جلال اتحادیه میهنی قادر خواهد بود خود را برای انتخابات پیش رو آماده سازد یا خیر. علاوه بر این تاکنون هیچ کس خود را برای ریاست اقلیم کردستان کاندید نکرده است. این امکان هست که انتخابات پارلمان بدون ریاست اقلیم برگزار شود. از سوی دیگر شرایط منطقه و وضعیت داخلی اقلیم کردستان و مشکلات موجود میان اربیل و بغداد برای برگزاری انتخابات مناسب نبوده بهتر است انتخابات با دلایل منطقی و تصمیم و رای تمامی احزاب به تعویق افتد.
پیش از این خسرو گوران مسئول کمیته انتخابات حزب دمکرات کردستان آمادگی این حزب برای برگزاری انتخابات به مجرد اعلام کمیسیون را اعلام کرده گفت: علیرغم آمادگی حزب دمکرات بر اساس تجارب چندین ساله بر این باوریم برگزاری انتخابات در مدت باقیمانده بسیار دشوار است.
اتحاد اسلامی کردستان که روز 15 سپتامبر همراه با حزب دمکرات و اتحادیه میهنی کردستان اقدام به بازگشایی پارلمان کردستان نمود خواستار برگزاری انتخابات پارلمان و ریاست اقلیم کردستان در موعد مقرر است. مصطفی عبدالله عضو شورای اجرایی اتحاد اسلامی کردستان در این زمینه عنوان کرد: اتحاد اسلامی مهیای برگزاری انتخابات است و برگزاری انتخابات در موعد مقرر را بهتر میداند.
تمدید مدت فعالیت پارلمان
قرار بر این است بعد از فراغت از مراسم ترحیم جلال طالبانی دفاتر سیاسی اتحادیه میهنی کردستان و حزب دمکرات تشکیل جلسه داده که در آن موضوع تعویق انتخابات پارلمان و ریاست اقلیم کردستان و احتمال تمدید زمان فعالیت پارلمان فعلی نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت. سناریوی این برنامه نیز بدین صورت است که پارلمان فعلی از مجموع 8 فصل کاری تنها 3 فصل فعالیت داشته پارلمان میتواند مدت 15 ماه تمدید شده و 8 فصل خود را تکمیل نماید چرا که هر فصل فعالیت پارلمان 3 ماه است. تنها مشکل این سناریو در آیین نامه داخلی پارلمان است که بر اساس آن، مدت زمان فعالیت پارلمان 4 ساله تعریف شده با اولین تشکیل جلسه این مدت زمان آغاز و با آخرین جلسه تشکیل شده پایان مییابد.
منبع: روداو
نظر شما